Blog

Mispels, mispellikeur en meer mispelrecepten?

De titel van dit blog is ‘Mispels, mispellikeur en meer mispelrecepten?’ en gaat over mijn zoektocht naar lekkere recepten om mispels te verwerken. Een van de fruitbomen die ik plantte toen wij in Drenthe kwamen wonen was een mispel. Ik had over mispels gelezen. Sommigen waren lyrisch over de smaak anderen waren minder enthousiast. Maar

Blog

Mispels, mispellikeur en meer mispelrecepten?

De titel van dit blog is ‘Mispels, mispellikeur en meer mispelrecepten?’ en gaat over mijn zoektocht naar lekkere recepten om mispels te verwerken. Een van de fruitbomen die ik plantte toen wij in Drenthe kwamen wonen was een mispel. Ik had over mispels gelezen. Sommigen waren lyrisch over de smaak anderen waren minder enthousiast. Maar

Mispels, mispellikeur en meer mispelrecepten?

De titel van dit blog is ‘Mispels, mispellikeur en meer mispelrecepten?’ en gaat over mijn zoektocht naar lekkere recepten om mispels te verwerken.

Een van de fruitbomen die ik plantte toen wij in Drenthe kwamen wonen was een mispel. Ik had over mispels gelezen. Sommigen waren lyrisch over de smaak anderen waren minder enthousiast. Maar de bloeiende boom werd attractief genoemd. Ik had ze nog nooit gegeten en had geen idee hoe de vruchten smaakten maar was wel nieuwsgierig. Dus kwam er een mispelboom in de boomgaard. Al na twee jaar bloeide de boom in mei met prachtige 4 cm grote roze-witte bloemen en in het najaar hing de boom vol decoratieve vruchten.

Mispels, een culinaire uitdaging
De eerste eetrijpe mispel die ik proefde viel zwaar tegen. Het overrijpe vruchtvlees met 5 harde pitten kon mij niet echt bekoren. Maar ik geef niet snel op dus sloeg ik aan het experimenteren met recepten die ik vond. De afgelopen jaren zijn er al heel wat recepten uitgeprobeerd. Van mispelgelei, mispelsap en mispelcompote tot aan mispeltaart en mispelijs. Maar echt blij werd ik er niet van. Wat ik er ook aan toevoeg de wat vlakke smaak van de mispels blijft de boventoon voeren. De mispellikeur was eigenlijk het enige dat tot nu toe echt gewaardeerd word hier in huis. Maar daaraan worden dan ook nog wel wat smaakmakers aan toegevoegd en van de hele oogst likeur maken dan kan ik wel een winkeltje beginnen.

Hoe verwerk je de vruchten?
De groen/bruine 2-4 cm grote vruchten zijn tot de eerste vorst knoerthard, melig en oneetbaar. Pas als de vorst er overheen gegaan is worden de vruchten zacht. Pluk ze dus in oktober of november na een flinke nachtvorst en zet ze met de bovenkant naar onderen twee tot drie weken op een koele plaats. De vrucht wordt ‘beurs’, waarbij de kleur door een fermentatieproces verandert van groen/bruin naar donkerbruin en de smaak zoet weeïg wordt. Wil je dit proces versnellen? Leg de mispels dan een paar dagen in de vriezer. Zo versnel je het rijpingsproces.

Ik geef het nog niet op!
Maar een vrucht die door zovelen gewaardeerd wordt daar moet toch meer lekkers mee bereid kunnen worden. Laatst stond Saturday Kitchen van de BBC op en maakte James Martin geroosterde mispels die hij serveerde bij een ‘bakewelltart’. De aanwezige proevers reageren zo enthousiast dat ik het toch nog maar een keertje ga proberen. Als het wat wordt dan deel ik binnenkort het recept. De mispels liggen al in de diepvries! En wordt dit ook weer niets dan houd ik het bij likeur en geniet ik sowieso van de mooie bloesem in het voorjaar en de decoratieve vruchten in het najaar. Die trouwens grif aftrek vinden bij mijn vriendinnen want ze doen het geweldig als tafeldecoratie, in kransen en bloemstukken!

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer
 1. Zou graag eens een mispelrecept proberen! Waar vind ik het? Ik heb al 40 je mispels , behalve van de prachtige bloei genieten en een herfststuk maken heb ik er nog nooit iets meegedaan. Heb je een tip?
  Mvg, Ria van Rheenen

  • Beste Ria,
   Als je naar mijn pagina gaat (www.mmk.nl) kun je een aantal mispelrecepten vinden. Waaronder een toetje met mispels en mispel likeur.

   • Ha Marijke, ik heb mispeltaart gemaakt, het gevonden recept een beetje aangepast, beetje 5 spices erbij, zag er uit als lichte chocoladetaart, geserveerd met dot slagroom.
    Was een succes, bizonder smakelijk, alleen niemand van de aanwezigen determineerde de mispels…
    Wel een aparte smaak..
    Groet van ria

    • Hi Ria,
     Wat leuk dat je er een taart van gemaakt hebt. En dat niet herkennen van de mispels is mijn ervaring ook. De bijzondere smaak zit natuurlijk niet in ons systeem. Wij zijn er niet mee opgegroeid. Maar leuk dat de taart gelukt is. Wil je het recept delen? Dan maak en fotografeer ik hem.
     Groet, marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *