Blog

Blog – 13 januari 2021

Geluk

Het nieuwe jaar is pruttelend op gang gekomen. Heel Holland Bakt liet de kandidaten gelukkoekjes bakken. Niet iedereen bedacht de juiste truc: gloeiend heet deeg over de rand van een glas draperen om de vorm van een vlinderdas met afhangende oren te krijgen. Wel lukte het om er een papiertje met een wens in te

Lees meer
Gastauteurs – 11 januari 2021

Kruidige portobello met ham en ei

Dit recept van kruidige portobello’s met ham en ei is spontaan ontstaan. Toen de coronacrisis uitbrak opende een paddenstoelengroothandel hier in de buurt zijn deuren ook voor gewone consumenten. Dat liet ik me geen twee keer zeggen…

Lees meer
Blog – 10 januari 2021

De showstopper Kulebyaka

Ooit was Kulebyaka de ‘showstopper’ op de tafel van tsaren. De Kulebyaka is een pastei van bladerdeeg, gevuld met vis, blini, hardgekookte eieren, rijst, champignons, ui en kruiden. Een Russische delicatesse, die later door de bekende Franse chef August Escoffier onder de naam Coulibiac opgenomen werd in zijn standaardwerk Le Guide Culinaire (1903). Escoffier omschreef

Lees meer
Boekrecensies – 6 januari 2021

Hoe krijg JIJ kookinspiratie?

Herken je dit gevoel als je gasten krijgt? In je hoofd ben je er al een tijdje mee bezig, het krijgt al wat vorm en dan voor nog meer inspiratie pak je altijd weer eerst de voor jou bekende kookboeken. Je weet dat de receptuur klopt en dat ze inspireren tot het net even anders

Lees meer
Blog – 6 januari 2021

Met peulvruchten word je oud!

Met peulvruchten word je oud! In vijf gebieden op de wereld is het aantal honderdjarigen opvallend hoog. Deze gebieden duidt men aan als de zogeheten blue zones. Er is onderzoek gedaan om een verklaring te vinden waarom de mensen hier zo oud worden. Daar kwamen een aantal gemende delers uit: zo bleek dat mensen in al die gebieden vaak peulvruchten eten en minder vlees.

Lees meer
Gastauteurs – 6 januari 2021

Gastauteur Joke Boon

Joke Boon schrijft eigentijdse en originele kookboeken met gezonde en goed maakbare vaak vegetarische recepten, waarin heel vaak peulvruchten in het middelpunt staan. Haar nieuwste boek is Linzen! Eerder schreef zij Bonen!, De Vega Optie en Koken met kleur. Joke Boon vertelt zelf: “Doordat ik op 4 jarige leeftijd mijn reuk ben verloren, zag ik

Lees meer
Blog – 4 januari 2021

Nieuw jaar met nieuwe kansen!

Nieuw jaar met nieuwe kansen! 2020, dat was me het jaartje wel! We werden keihard met onze neus op het feit gedrukt dat onze welvaartsamenleving zo zijn zwakke plekken heeft. Maar nu is het 2021! Een nieuw jaar met nieuwe kansen! De inentingen tegen Covid staan op stapel, maar dat wil niet zeggen dat we

Lees meer
Blog – 24 december 2020

Tamme kastanjes

Als je in het najaar in Frankrijk over markten slentert liggen er bij de groentestalletjes vaak tamme kastanjes. En wie in de de winter door New York geslenterd heeft kent vast de dampende karretjes van de kastanjeverkopers! Hier in Nederland zijn verse tamme kastanjes meestal alleen rond de Kerstdagen te koop. Daar profiteer ik dan

Lees meer
Gastauteurs – 23 december 2020

De perfecte spaghetti alla carbonara

De kunst van het koken van spaghetti alla carbonara is de kunst van het weglaten en goed timen.

Lees meer
Gastauteurs – 15 december 2020

Parmezaanse gnocchi

Deze Parmezaanse gnocchi at ik tijdens mijn vakantie in Zuid-Afrika – gelukkig nog net voor het coronavirus alles op z’n kop zette – bij restaurant Rust en Vrede in Stellenbosch. Chef-kok Fabio Daniel gaf me een kijkje in de keuken. Zijn vrouw Ronda liet me de mooiste wijnen van het domein proeven. Een feest om hier te mogen zijn.

Lees meer
Blog – 15 december 2020

Geroosterde topinamboer met knoflook en rozemarijn

Topinamboer is helemaal trendy! Deze kleine knollen met een oranje-rode schil zie je ook wel als aardpeer of Jeruzalem-artisjok aangeduid. Het crèmekleurige naar lichtgrijs neigende vruchtvlees heeft een zachte, wat zoete en nootachtige smaak, die wel wat van artisjok weg heeft. In mijn tuin schieten elk jaar weer de topinamboerplanten tussen de rozemarijn- en rozenstuiken als kleine, knalgele zonnebloemen omhoog …

Lees meer
Gastauteurs – 14 december 2020

Nadia’s broccolisalade met citroendressing

Recept van Sonja van de Rhoer. Deze salade is een van de gerechten op de kaart van The Eatery in Somerset West in Zuid-Afrika, waar uitstekend gekookt wordt door chefkok Tiaan Langenegger en wijnen van Waterkloof Wine Estate geschonken worden.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer