Blog

Hoe krijg JIJ kookinspiratie?

Herken je dit gevoel als je gasten krijgt? In je hoofd ben je er al een tijdje mee bezig, het krijgt al wat vorm en dan voor nog meer inspiratie pak je altijd weer eerst de voor jou bekende kookboeken. Je weet dat de receptuur klopt en dat ze inspireren tot het net even anders

Blog

Hoe krijg JIJ kookinspiratie?

Herken je dit gevoel als je gasten krijgt? In je hoofd ben je er al een tijdje mee bezig, het krijgt al wat vorm en dan voor nog meer inspiratie pak je altijd weer eerst de voor jou bekende kookboeken. Je weet dat de receptuur klopt en dat ze inspireren tot het net even anders

Hoe krijg JIJ kookinspiratie?

Herken je dit gevoel als je gasten krijgt? In je hoofd ben je er al een tijdje mee bezig, het krijgt al wat vorm en dan voor nog meer inspiratie pak je altijd weer eerst de voor jou bekende kookboeken. Je weet dat de receptuur klopt en dat ze inspireren tot het net even anders maken.

Bij mij zijn dat vaak boeken van chefs die vertellen wat ze thuis koken of zoals bij Jacques Pépin over zijn manier van fastfood koken. En elke keer werkt het weer bij mij. Ik kijk, lees en denk verder en uiteindelijk wordt het een combinatie van deze drie. Ik zal niet de enige zijn die op deze manier te werk om zijn gasten te verwennen. Wat nog een trucje is om gasten niet hetzelfde voor te zetten? Schrijf op wat je voor ze maakt. Zo kan ik precies zien wat ik op 31 oktober 1980 voor Piet en Hanneke Verdonk heb gekookt: tonijnsalade, knolselderij puree, eendenborst en frambozensorbet van pagina 19, 104 en 123 uit het boek Koken, een hobby voor 2 van Dominique Jaspers-Vroom (ja, de moeder van). Ik heb het boek net even gepakt en lees de aantekeningen die ik er toen bij heb geschreven: fantastisch!, heerlijk! en ‘oppassen bij het inkoken van de suikerstroop’. Dat laatste stond dus bij de frambozensorbet.

Mark Bittman The minimalist cooks at home Jacques Pépin Fast Food My Way Jacques Pépin More Fast Food My Way Dominique Jaspers-Vroom Koken, een hobby voor 2

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *