Herken je dit gevoel als je gasten krijgt? In je hoofd ben je er al een tijdje mee bezig, het krijgt al wat vorm en dan voor nog meer inspiratie pak je altijd weer eerst de voor jou bekende kookboeken. Je weet dat de receptuur klopt en dat ze inspireren tot het net even anders maken.
Bij mij zijn dat vaak boeken van chefs die vertellen wat ze thuis koken of zoals bij Jacques Pépin over zijn manier van fastfood koken. En elke keer werkt het weer bij mij. Ik kijk, lees en denk verder en uiteindelijk wordt het een combinatie van deze drie. Ik zal niet de enige zijn die op deze manier te werk om zijn gasten te verwennen. Wat nog een trucje is om gasten niet hetzelfde voor te zetten? Schrijf op wat je voor ze maakt. Zo kan ik precies zien wat ik op 31 oktober 1980 voor Piet en Hanneke Verdonk heb gekookt: tonijnsalade, knolselderij puree, eendenborst en frambozensorbet van pagina 19, 104 en 123 uit het boek Koken, een hobby voor 2 van Dominique Jaspers-Vroom (ja, de moeder van). Ik heb het boek net even gepakt en lees de aantekeningen die ik er toen bij heb geschreven: fantastisch!, heerlijk! en ‘oppassen bij het inkoken van de suikerstroop’. Dat laatste stond dus bij de frambozensorbet.
Mark Bittman The minimalist cooks at home Jacques Pépin Fast Food My Way Jacques Pépin More Fast Food My Way Dominique Jaspers-Vroom Koken, een hobby voor 2