Blog

Met peulvruchten word je oud!

Met peulvruchten word je oud! In vijf gebieden op de wereld is het aantal honderdjarigen opvallend hoog. Deze gebieden duidt men aan als de zogeheten blue zones. Er is onderzoek gedaan om een verklaring te vinden waarom de mensen hier zo oud worden. Daar kwamen een aantal gemende delers uit: zo bleek dat mensen in al die gebieden vaak peulvruchten eten en minder vlees.

Blog

Met peulvruchten word je oud!

Met peulvruchten word je oud! In vijf gebieden op de wereld is het aantal honderdjarigen opvallend hoog. Deze gebieden duidt men aan als de zogeheten blue zones. Er is onderzoek gedaan om een verklaring te vinden waarom de mensen hier zo oud worden. Daar kwamen een aantal gemende delers uit: zo bleek dat mensen in al die gebieden vaak peulvruchten eten en minder vlees.

Met peulvruchten word je oud!

DOOR JOKE BOON

Blue zones

Met peulvruchten word je oud! In vijf gebieden op de wereld is het aantal honderdjarigen opvallend hoog. Deze gebieden duidt men aan als de zogeheten blue zones. Er is onderzoek gedaan om een verklaring te vinden waarom de mensen hier zo oud worden. Daar kwamen een aantal gemende delers uit: zo bleek dat mensen in al die gebieden vaak peulvruchten eten en minder vlees.

Oud met linzen

Op internet zag ik een filmpje van op dit moment een van de alleroudste mensen op de wereld. Het was een man van 120 uit India die opvallend vitaal oogde. Toen hem naar zijn geheim voor dit lange leven werd gevraagd noemde hij een aantal punten. Naast een celibatair leven en uitgebreide yoga oefeningen noemde hij een dagelijks bordje gekookte linzen als het recept om oud te worden.

Constante bloedsuikerspiegel

Onderzoeken naar hoe we veroudering tegen kunnen gaan en in het algemeen gezonder oud kunnen worden, laten zien dat een constante bloedsuikerspiegel hierbij van belang is. Peulvruchten bevatten traag werkende koolhydraten en deze zorgen voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel. Vaker peulvruchten op het menu zetten is dus niet alleen lekker, maar ook nog eens heel verstandig.

Winter: peulvruchtentijd!

Juist in de winter kunnen we met peulvruchten echt alle kanten op, van lichte tot de meer voedzame gerechten en stevige maaltijdsoepen. In voorbije tijden – toen de meeste mensen nog geen koelkast hadden – legde men als de herfst naderde de voorraad aan voor de winterperiode. Vooral gedroogde peulvruchten – die rond september geoogst werden –  werden met kilo’s tegelijk ingeslagen. Van erwten en verschillende soorten bonen zeker zo’n vijf tot tien kilo elk. Daarmee kwam een gezin de winter wel door.

Wasdag ook peulvruchtendag

Op maandag, traditioneel wasdag, at men vaak bonen of erwten. De geweekte bonen liet men langzaam garen, terwijl men druk doende met de was bezig was. Zo vormden peulvruchten gemaksvoedsel van het eerste uur.

Peulvruchten: handige voorraad

De tijden zijn veranderd. Inmiddels zijn wij van gemakken voorzien waar de huisvrouwen van weleer niet eens van durfden dromen. Toch is er een ding gebleven: gedroogde peulvruchten zijn nog steeds lekker, handig en fijn om op voorraad in je kast te hebben. Ik doe mijn naam Boon eer aan: in mijn voorraadkast staan talloze potten met allerlei soorten gedroogde peulvruchten. In allerlei kleuren en maten. Als ik de kast opendoe zie ik ze meteen staan en dat is een aanblik die me vrolijk maakt. Want oud worden, dat wil ik graag!

Auteur

Gastauteur

Over de auteur

De keuken van 8 breidt uit met steeds wisselende en regelmatig terugkerende gastauteurs. Culinaire vakvrouwen en -mannen die het leuk vinden af en toe een te gek recept, een bijzonder blog of een ander leuk weetje met de bezoekers van uitdekeukenvan8.nl te delen.

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.