Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Zo'n groene salade met peulvruchten en avocado past goed in deze tijd van het jaar. Met het voorjaar in 't verschiet liggen de plannen voor de moestuin al weer klaar. Knisperverse sla, boontjes, asperges, uien en aardappelen van eigen grond en zonder bestrijdingsmiddelen geteeld daar genieten we van. Wij denken zelfs dat we kunnen proeven dat de groenten met zoveel liefde gezaaid, verzorgd en geoogst wordt.... Helaas moeten we nog even geduld hebben maar met groenten uit de diepvries en van de markt kan ik ook in februari een lekkere salade op tafel zetten. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 20 minuten
Lees meerDeze geroosterde spruitjes met gepofte cranberry’s en ui zijn eenvoudig te bereiden. Bovendien is dit bijgerecht snel klaar en ziet het er mooi uit. Ik ben dol op spruitjes en eet ze bij voorkeur als ze nog een beetje bite hebben. Daarom gebruik ik voor dit recept wat grotere spruitjes. Dat geeft een beter resultaat als je ze roostert. Door de spruitjes kort voor te koken blijven ze mooi groen. Een prima bijgerecht voor bij een feestelijk kerstdiner. Bijgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 25 minuten Grilltijd: ± 7 minuten
Lees meerZo’n spetterende taart met zoute karamel maken? Met dit kersttaart recept maak je deze spectaculaire en feestelijke taart helemaal zelf. Dat is natuurlijk wel een klusje maar houd je van bakken dan draai je hier vast je hand niet voor om! De cakes kun je al een week van te voren maken en die dan apart verpakt in de vriezer bewaren. Neem ze de avond tevoren uit de vriezer en laat ze op een koele plaats of in de koelkast ontdooien. Voor de botercrème heb ik deze keer voor het gemak kant en klare mix voor botercrème genomen maar voor de ‘die hards’ onder ons geef ik ook nog het recept van botercrème voor als je die ook echt zelf wilt maken. Voor 10-12 punten Bereidingstijd: ± 50 minuten Oventijd: 30-40 minuten + afkoelen
Lees meerDe slager heeft twee nootjes :-). Laten we zeggen in iedere achterbout van het varken zit één nootje. Dit stuk vlees kun je heel makkelijk, zoals je ziet roosteren. Als er geen nootjes besteld worden maakt de slager er hamlappen van. Of hij pekelt de hammetjes en rookt ze eventueel voor de verkoop. Het beetje vet wat er aan zit, zorgt ervoor dat het vlees lekker sappig na het roosteren is. Het is heel feestelijk om dit stuk vlees als gebraad in zijn geheel te serveren. Ook prima voor een doordeweekse dag met . Het gebraden vlees dat over is kun je in dunne tranche op brood serveren of de volgende dag in de jus zachtjes opwarmen.
Lees meerHet perfect geroosterde kippetje krijg je door de kip op tijd uit de koelkast te halen. Je kunt er zelfs voor kiezen om de dag ervoor al de kip met zout en peper te bestrooien zodat de smaak erin trekt. Door met je vingers het vel voorzichtig lost te maken kun je er een kruidenboter of salieblaadjes onder stoppen voor extra smaak. Door het kippetje eerst op hoge temperatuur te roosteren krijg je een lekker krokant velletje. Door de oven temperatuur weer lager te draaien krijg je een lekker sappig kippetje. Op het karkas gebraden kippenvlees heeft meer smaak. Door de kip te vullen met citroen en kruiden krijgt het vlees een extra lekkere kruidige smaak.
Lees meerEen pannetje mosselen gegeten en nog mosselen over? Bewaar het mosselvlees en maak er een van de volgende dagen deze heerlijke broodjes van. De combinatie met de gebakken ui en verder alleen peper, is geweldig. De broodjes zijn zo klaar. Het is een oud recept. Vroeger stonden in Amsterdam op verschillende plaatsen stalletjes waar je in de winter deze broodjes met mosselen kon kopen om ter plekke op te eten. Had je het koud dan brachten deze broodjes je weer op temperatuur. Echt comfortfood!
Lees meerHet is appeltijd! Morgen ga ik bij een vriendin in haar boomgaard helpen appels plukken. Dat wordt weer wekenlang smullen van die lekker knapperige appels met heel veel smaak. En natuurlijk appeltaart bakken. Het recept voor deze appeltaart ontstond al doende, toen ik appeltaart bakte voor een een groep vriendinnen. Het was een groot succes, de taart was echt schoon op toen ze weer vertrokken. Het proberen waard! Je kunt dit recept ook als basis gebruiken en er je heel eigen draai aan geven. Varieer bijvoorbeeld met noten. Walnoten of hazelnoten zijn ook erg lekker in deze taart. En in plaats van appelstroop of dadelstroop, kun je ook honing of ahornsiroop gebruik. Kortom dit is echt een taart waar je je eigen fantasie op kunt uitleven. Serveer de stukken taart met slagroom of eigenlijk nog lekkerder met en dot volvette Griekse yoghurt.
Lees meerZeekraal is net als lamsoren een zeegroente. Ze groeien op de lagere kalere stukken van schorren en slibben. Bij vloed komen de plantjes onder water te staan, bij eb worden ze geoogst. De groene stengeltjes van zeekraal zijn zilt en knapperig van smaak. Zeekraal kan rauw gegeten worden, maar je kunt het ook kort stoven. Verwijder van zeekraal de onderste stengelsegmenten, die kunnen wat hard zijn. Pluk of koop zo dun mogelijke zeekraal. Zeekraal is het hele jaar beschikbaar. Het is lekker bij vis, schaal- en schelpdieren. De zalm heb ik op lage temperatuur in de oven gegaard, maar snel om en om bakken kan ook.
Lees meerDeze heerlijke romige chocoladetruffels met chilipeper of zeezout doen het goed bij een lekkere kop koffie, espresso of latte. Werk snel en met koele handen want hoe warmer het chocolademengsel hoe zachter het wordt en hoe lastiger het te verwerken is. Met chilipoeder of zeezout geef je net even een andere draai aan de chocoladetruffels. Bewaar ze in een goed afsluitbaar doosje in de koelkast. Zo kunnen er geen luchtjes van andere etenswaren aan de truffels komen. Voor ± 22 truffels Bereidingstijd: ± 30 minuten (+ ± 30 minuten opstijven)
Lees meerHoe moet je bavette bereiden? Het bakken van dit mooie stukje vlees vraagt wat aandacht maar is niet echt moeilijk. Maar eerst wat warenkennis; bavette wordt gesneden van de vang dit is een gedeelte van de buitenzijde van een runderachtervoet. Dit speciale stukje vlees bevindt zich tussen de bil en de borst en wordt ook wel vinkenlap, vanglap, halve maan of flank steak genoemd. Bavette is een stevig stukje vlees met een lange grove draad. Over het algemeen werd de bavette als stoofvlees of poulet verkocht maar tegenwoordig zie je dit vlees steeds vaker onder de Franse naam bavette op de kaart van trendy restaurants staan. Helemaal niet vreemd als je bedenkt dat de bereiding kort en de smaak echt geweldig is. Zeker als je van vlees met een beetje bite houdt moet je het zeker een keer proberen. Maak er dan geen stoofgerecht van maar doe als de Fransen en bak de bavette ‘saignant’ of zoals wij zeggen ‘rood’. Dit mooie stukje vlees past ook prima bij een feestelijk diner. Met een mooie saus of garnituur en lekkere bijgerechten erbij zet je snel en zonder uren in de keuken te staan een heerlijke maaltijd op tafel. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 15 minuten
Lees meerHoud je van vlierbloesem dan moet je in deze periode eens een paar flessen vlierbloesemchampagne maken! De vlieren staan nu in volle bloei en de bloemen geuren verrukkelijk maar die zijn ook zo weer weg. Bij mij staan er alweer een aantal flessen in de kelder. En als ik dan toch vlierbloesemschermen pluk maak ik ook altijd een paar flessen vlierbloesemchampagne. Ook voor de champagne heb je mooie geurige bloemschermen vol stuifmeel nodig want zo krijg je die heerlijke vlierbloesemsmaak aan de drankje! Deze zomerse mousserende drank bevat slechts weinig alcohol en doet het goed op warme zomerse dagen. Door de alcohol is het wel een echt volwassen drankje! Voor 2-3 flessen Bereidingstijd: 20 minuten + 3 dagen trekken en ± 2 weken wachten
Lees meerAspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt. Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meer