Cuisine: Aziatisch

Hoofdgerecht - 18 november 2016

Geroosterde zalm met Indiase linzen

De vette zalm is een heerlijke combinatie met de wat drogere linzen. De mango zorgt voor een friszoete noot.

Lees meer
Hoofdgerecht - 5 augustus 2016

Vegetarische curry

Ik weet het niet hoe het bij jullie is maar ik heb regelmatig kleine beetjes groenten in de groentelade liggen. Vier wortels met wat verlept loof. Stukje bloemkool of broccoli. Wat champignons die al een beetje beginnen te rimpelen... Deze restjes groenten verwerk ik graag in en curry of stoofpotje. Bereidingstijd: 25 minuten Hoofdgerecht voor 2 personen

Lees meer
Hoofdgerecht - 27 mei 2016

Thaise spaghetti

Snel even iets klaarmaken, dat doen we allemaal van tijd tot tijd. Natuurlijk moet het lekker en gezond zijn. Dit gerecht is snel, lekker en gezond. Wat wil je nog meer. Een van de ingrediënten die ik altijd in de diepvries heb zijn rauwe garnalen. Komt er plotseling bezoek, geen enkel probleem om iets lekkers op tafel te zetten. Ontdooi de garnalen onder stromend water in 5 minuten en je kunt aan de slag.

Lees meer
2 mei 2016

Teng teng kacang

Teng teng kacang is een Indonesische lekkernij. Voor onze familiedag en omdat onze stamvader afkomstig is uit China maakte ik teng-teng, de zoete pindakoekjes waarmee zoveel Chinezen tijdens de economische crisis van de jaren 30 toch nog wat geld mee verdienden. Deze succesvolle verkoop werd echter na een jaar door de overheid, om hygiënische redenen, verboden. Bereidingstijd: 40 minuten Voor ca. 24 stukjes

Lees meer
Hoofdgerecht - 29 april 2016

Rijstnoedels met wortel en kalkoen

Tips In plaats van djeroek poeroetblad kun je ook geraspte limoenschil gebruiken om de rijstnoedels met wortel en kalkoen mee te garneren. Vers djeroek poeroetblad over? Bewaar het goed verpakt in de diepvries dan heb je er nog maanden plezier van.

Lees meer
Hoofdgerecht - 13 april 2016

Gado gado met pindasaus

Gado gado is een bekend Indonesisch gerecht. Het is een eigenlijk een salade van rauwe en koude groenten met een warme pindasaus. Kijk als vegetariër op het potje sambal; sommige soorten hebben garnalenpasta of trassi als ingrediënt, net als kroepoek.

Lees meer
13 april 2016

Noedels, coquilles en chips van koningboleet en pata negra

Een gerecht voor kookliefhebbers. Ik leerde het op een masterclass van Onno Kokmeijer, chef van tweesterrenrestaurant ‘Le Ciel Bleu’ en gaf er een eigen draai aan. De chef gebruikte verse coquilles die ter plekke uit de schelp werden gehaald. Prijzig. Aan u de keus.

Lees meer
Hoofdgerecht - 1 april 2016

Paksoi met wortel en kruidige kikkererwten

2 1 grote struik paksoi 3 el rijstolie of andere neutrale olie 2 tenen knoflook 1 el verse gember, geraspt 1 el verse rode peper, fijngehakt 1 grote rode ui, in dunne partjes 4 boswortels, schuin in dunne plakjes 75 g geroosterde kikkererwten (toko) 2 el Japanse sojasaus 1 el sesamolie Breng in een pan

Lees meer
25 maart 2016

Gestoomde garnalen- en zalmballetjes met bimi en geroosterde sesamdressing

Visballetjes maak ik meestal als vulling in een oosters soepje, waarin ik ze dan laat garen. Net zoals in dit stoomgerecht gaat dat heel snel, ze zijn in een paar minuten klaar. Het is heel makkelijk om deze balletjes te maken - van allerlei soorten (duurzame) vis - en je kunt ze telkens anders kruiden. Met sambal en koriander, met kerrie en kokos, peper&zout en verse dille, kervel of bieslook, mosterd en peterselie… je kunt er echt alle kanten mee op. De sesamdressing die in dit recept over de balletjes en bimi gaat, is een variant op een Japanse sesamdressing die ik voor het eerst proefde toen ik te gast was op het schiereiland Izu (ten zuiden van Tokio). Zo lekker! Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 20 minuten, bereiding ca. 10 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 25 maart 2016

Kippendijtjes met knoflook en verse kruidensalade

Wat mij betreft moeten ingrediënten zoveel mogelijk biologisch zijn. Ontbeende biologische kippendijen zijn niet overal verkrijgbaar, maar mijn poelier ontbeendt ze even voor me als ik er om vraag. Aan de lijn (zie weekmenu): Maak er doperwtjes gemengd met even gebakken preiringetjes bij. Geen aardappels, rijst, pasta etc.! Hoofdgerecht voor 4 personen Voorbereidingstijd ca. 5 minuten + een paar uur of een dagje marineren, bereidingstijd ca. 30 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht - 23 maart 2016

Miesoep met judasoren

In deze soep zijn verse judasoren verwerkt. De Echte judasoor groeit op levend en dood hout van voornamelijk loofbomen. Hier vind ik ze meestal op dood vlierhout. In Azië zijn ze dol op boomoren. Deze paddenstoel is familie van de wat grotere in ons land voorkomende judasoor en worden ook wel muizenoortjes of wolkenoren of boomoortjes genoemd. Boomoren voelen rubberachtig aan en zijn afhankelijk van het soort licht- tot donkerbruin van kleur. De Aziatische soort is hier alleen gedroogd te koop en moeten 20 minuten geweekt worden in koud water. Harde stugge stukjes worden weggesneden en de paddenstoelen worden veelal in reepjes gesneden verwerkt. Deze paddenstoel wordt niet gebruikt voor de smaak maar voor de textuur. De knapperige bite voegt echt iets toe aan soep en roerbakgerechten en is zeker het proberen waard. Voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Lees meer
21 maart 2016

Vietnamese lenterolletjes – Goi cuon

Vrij vertaald betekent goi cuon: salade in een rijstvel. Een vegetarische salade met kruiden. Of een met garnalen of varkensvlees, of allebei. Zet de ingrediënten op tafel, dan kan iedereen zijn eigen rolletjes maken. Geef iedereen een kommetje dipsaus. Er is dipsaus voor springrolls te koop, maar je kunt ook kiezen voor chilisaus of hoisinsaus met pinda’s.

Lees meer