Hoofdgerecht

Miesoep met judasoren

Hoofdgerecht

Miesoep met judasoren

In deze soep zijn verse judasoren verwerkt. De Echte judasoor groeit op levend en dood hout van voornamelijk loofbomen. Hier vind ik ze meestal op dood vlierhout. In Azië zijn ze dol op boomoren. Deze paddenstoel is familie van de wat grotere in ons land voorkomende judasoor en worden ook wel muizenoortjes of wolkenoren of boomoortjes genoemd. Boomoren voelen rubberachtig aan en zijn afhankelijk van het soort licht- tot donkerbruin van kleur. De Aziatische soort is hier alleen gedroogd te koop en moeten 20 minuten geweekt worden in koud water. Harde stugge stukjes worden weggesneden en de paddenstoelen worden veelal in reepjes gesneden verwerkt. Deze paddenstoel wordt niet gebruikt voor de smaak maar voor de textuur. De knapperige bite voegt echt iets toe aan soep en roerbakgerechten en is zeker het proberen waard.

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Bereidingswijze

  1. Was de judasoren goed in koud water en snijd of trek de harde stugge stukjes eraf. Snijd de rest in reepjes.
  2. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui met de knoflook en de gember al omscheppend 5 minuten in de hete olie.
  3. Schenk voorzichtig de kippenbouillon erbij en breng alles aan de kook. Voeg de judasoren, de mie, de rijstwijn, de sojasaus en het vijfkruidenpoeder toe en breng alles aan de kook.
  4. Laat de soep 5 minuten koken, neem de pan van het vuur en roer 2/3 deel van de bosui erdoor. Schep de soep in kommen. Garneer met de rest van de bosui.

Tip
Vanzelfsprekend kun je de verse judasoren vervangen door gedroogde wolkenoren. Gebruik ca. 25 g gedroogde wolkenoren. Week ze 15-20 minuten in ruim heet water want ze worden ongeveer viermaal zo groot.

Miesoep met judasoren

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer