miesoep met judasoren
miesoep met judasoren

Miesoep met judasoren

Door Marijke Sterk - Marijke's Media Keuken    ,   

maart 23, 2016

In deze soep zijn verse judasoren verwerkt. De Echte judasoor groeit op levend en dood hout van voornamelijk loofbomen. Hier vind ik ze meestal op dood vlierhout. In Azië zijn ze dol op boomoren. Deze paddenstoel is familie van de wat grotere in ons land voorkomende judasoor en worden ook wel muizenoortjes of wolkenoren of boomoortjes genoemd. Boomoren voelen rubberachtig aan en zijn afhankelijk van het soort licht- tot donkerbruin van kleur. De Aziatische soort is hier alleen gedroogd te koop en moeten 20 minuten geweekt worden in koud water. Harde stugge stukjes worden weggesneden en de paddenstoelen worden veelal in reepjes gesneden verwerkt. Deze paddenstoel wordt niet gebruikt voor de smaak maar voor de textuur. De knapperige bite voegt echt iets toe aan soep en roerbakgerechten en is zeker het proberen waard.

Voor 4 personen
Bereidingstijd: ca. 15 minuten

Ingrediënten

100-150 g judasoren

1 el zonnebloemolie

1 ui, in dunne partjes

1 teen knoflook, in dunne plakjes

2-3 cm verse gember, geschild en in dunne plakjes

1¼ l kippenbouillon

100 g eiermie

1 el rijstwijn

1 el sojasaus

1 mespunt Chinees 5-kruidenpoeder

3 bosuien, in schuine ringetjes

Bereidingswijze

1Was de judasoren goed in koud water en snijd of trek de harde stugge stukjes eraf. Snijd de rest in reepjes.

2Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui met de knoflook en de gember al omscheppend 5 minuten in de hete olie.

3Schenk voorzichtig de kippenbouillon erbij en breng alles aan de kook. Voeg de judasoren, de mie, de rijstwijn, de sojasaus en het vijfkruidenpoeder toe en breng alles aan de kook.

4Laat de soep 5 minuten koken, neem de pan van het vuur en roer 2/3 deel van de bosui erdoor. Schep de soep in kommen. Garneer met de rest van de bosui.

Tip
Vanzelfsprekend kun je de verse judasoren vervangen door gedroogde wolkenoren. Gebruik ca. 25 g gedroogde wolkenoren. Week ze 15-20 minuten in ruim heet water want ze worden ongeveer viermaal zo groot.

00:00

2 Reacties

fleur@bureausintnicolaas.nl'

Fleur Ouwehand

september 8, 2020

Een beetje late reactie maar rijstwijn is de goede. Dank voor uw reactie we gaan het aanpassen.

GJF Voogd

juni 9, 2020

Bij de ingrediënten staat ‘rijstazijn’. Bij de bereiding ‘rijstwijn’. Ik kies maar voor rijstwijn. Maar wat is de bedoeling?

All fields and a star-rating are required to submit a review.