Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Is knolselderij de lelijkste groente? Ik weet het niet, maar dat het niet de aantrekkelijkste is, weet ik wel. Maar... de smaak is positief. De bruingroenige ribbelige buitenkant en de kleurloze binnenkant roepen niet direct het gevoel op dat je bij mooie rode aardbeien of verse bospeen krijgt. Op de biologische boerderij bij ons in het dorp kocht ik het weekend knolselderij. Ik zocht een recept op onze site en was verbaasd over het aantal knolselderij-recepten die al op onze site staat. Een van die recepten was ‘gepofte’ knolselderij en dat leek me wel wat. Je ziet de buitenkant, die al lelijk is, in de oven nog lelijker worden. Maar als je hem na het lange ‘poffen’ proeft, is de smaak mooi puur. Heb je geen idee wat je van die grillige knol maakt? Hieronder staan een aantal van onze recepten. Veel plezier met deze onooglijke, maar pure groente. Er 'past' heel veel bij knolselderij. Enkele suggesties zijn: - Kruiden: salie, tijm rozemarijn , bladpeterselie, ras el hanout, kerrie en/of foelie - Sausjes met: mayonaise, yoghurt, kappertjes, walnotenolie, mierikswortel, gember, en/of mosterd - Zowel vis, wild, gevogelte, varkens- of rundvlees - Kaassoorten: roquefort, mascarpone of komijnekaas
Lees meerDeze appel-kaneelcake met pecannoten is een echte aanrader voor het herfstseizoen. De frisse ochtenden en kleurrijke bladeren markeren de komst van de herfst. Dit is het perfecte moment om binnen aan de slag te gaan met eigen baksels. Je kunt het recept eenvoudig aanpassen door pecannoten te vervangen door walnoten of hazelnoten, en appels door peren. Maar het belangrijkste zijn de , hoe lekkerder de appels, hoe lekkerder de cake. Serveer deze heerlijke cake bij koffie of thee, of als nagerecht met een dot slagroom of Griekse yoghurt. Vier de herfst met deze verrukkelijke traktatie!
Lees meerPappadum with egg salad and salmon is a delectable dish that combines the crispiness of pappadum with the richness of egg salad and the savory flavor of salmon. This elegant combination is sure to impress your guests and elevate any dining experience. Enjoy the harmonious blend of textures and flavors in this delightful culinary creation.
Lees meerMijn nieuwe favoriete cocktail dronk ik onlangs in een Italiaans restaurant bij Antwerpen. Heerlijk. Fris, koud en dorstlessend. Limoncello is een citroenlikeur van Italiaanse oorsprong. Het wordt vaak geserveerd in een klein likeurglaasje na de maaltijd omdat het goed zou zijn voor de spijsvertering. Als cocktail is het de laatste jaren een hit in Italië. Alle ingrediënten en ook het glas moeten koud zijn. Limoncello ligt zelfs vaak in het vriesvak. Ik dronk de cocktail met een takje basilicum, maar vaker nog wordt hij met een takje munt geserveerd.
Lees meerTostadas zijn gebakken mais tortillas. Ik had een beetje moeite om ze in de winkel te vinden, vandaar dat ik dit zo bij de ingrediënten noem. Het is wat mij betreft een perfect voorgerecht, maar als je de tortillas wat kleiner maakt ook als borrelhapje een succes. Makkelijk en snel klaar, maar net weer even wat anders.
Lees meerDeze romige knolselderijsoep met shiitakes krijgt een lekker pittig accent door de paddenstoelenbouillon.
Lees meerMet oesterzwammen, shiitakes en ook andere paddenstoelen maak je in een handomdraai leuke en lekkere vegan gerechten. Dit vegan paddenstoelentaartje doet het heel goed als lunchgerecht of voorgerecht.
Lees meerDeze overheerlijke blauwe bessentaart ontstond spontaan, toen we hier onverwacht gasten te logeren kregen. Er was geen tijd meer om boodschappen te doen – voor de dichtstbijzijnde winkels moet je hier meer dan een half uur rijden – dus liet ik mijn fantasie de vrije loop met ingrediënten die ik in huis had en kon ik onze gasten bij aankomst trakteren op een mooie punt blauwe bessentaart. Super met een lekkere dot slagroom met vanille. Door het beslag kun je nog wat verse citroenrasp mengen.
Lees meerPaling bij rode wijn? Probeer de LingeRood Cuvée Signature maar eens bij deze Betuwse palingsandwich met een Japans accent. Dat is een wonderbaarlijke maar heel lekkere wijnspijs combinatie. Meer in de lijn der verwachtingen de LingeWit Cuvée Barrique 2017; LingeWit Blanc de Noir zijn in combinatie met deze sandwich ook niet te versmaden. Foto Willem Bouman
Lees meerCeviche (gemarineerde rauwe vis) heb ik zo’n 40 (!) jaar geleden voor het eerst gegeten tijdens een binnenlandse vlucht met Faucett air Lines boven Peru. Het werd op kleine schelpjes geserveerd als borrelhapje. Geweldig, wat een smaak en mondervaring! Sindsdien maak ik het geregeld met allerlei smaakmakers, maar die eerste van witvis met limoen, rode ui, jalapeño en koriander is voor mij nog steeds de held! Voorgerecht voor 2-3 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten + 2-3 uur marineren
Lees meerTjonge, wat was het heet deze zomer. Wij zaten tijdens deze canicule – Frans voor hittegolf – in de Perigord met temperaturen boven de 40 °C. En hielden ons werkelijk op de been met heerlijk verkoelende gazpacho. Elke morgen maakte ik weer een andere variatie op deze oer-Spaanse koude soep. Dat is echt zo gedaan! Je moet de soep wel een paar uur in de koelkast op smaak laten komen. En natuurlijk door en door koud laten worden. Zo genoten we elke dag weer van een nieuwe zelfgemaakte gazpacho bij de lunch. Maar gazpacho is ook een heerlijk pittige opfrisser op elk ander te warm moment van de dag. Deze variant met pittige gesmoorde tomaat en frisse, lichtzoete watermeloen was unaniem favoriet. Daarom wil ik het recept graag met jullie delen. Want deze gazpacho doet het ook nu het wat koeler is, prima als lunchsoep of als voorgerecht bij een zomers etentje. Ik gebruik hier in Zuid-West Frankrijk in het recept piment d’espelette. Dat is een rode peper die in en rond het Zuid-Franse dorpje Espelette in Frans Baskenland groeit. Deze rode peper is aromatisch en licht pittig en wordt meestal vermalen verkocht. De peper is goed te vervangen door pittige paprikapoeder.
Lees meerAspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt. Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meer