Onze nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht!
Nog even genieten van het warme weer met deze heerlijke watermeloensalade. Ideaal voor een feestje in de tuin en genoeg voor een flink aantal vrienden. Natuurlijk kun je de ingrediënten halveren als je met minder mensen bent. Het is geen ‘strak’ recept, dus heb je meer tomaten of meer watermeloen, geen zorgen. De frisheid van de salade blijft.
Lees meerAspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt. Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten
Lees meerDeze roze groenten uit het zuur zijn eenvoudig te maken. In eerste instantie ziet de pot met de in wijnazijn ingemaakte groenten er kleurig uit maar al snel verbleken de radijsjes en de ui en geven deze rode groenten hun kleur af aan de bloemkoolroosjes. Het uiteindelijke resultaat zijn twee potten met prachtige ingemaakte roze groenten in het zuur. De ingemaakte groenten smaken lekker in salades, als bijgerecht bij kaas en/of vleesplankjes, bij Aziatische gerechten, bij stamppotten met ui, prei en/of boerenkool, bij gerookt vlees, bij vis, bij de lunch en als snack of tussendoortje. Voor 2 potten Bereidingstijd: ± 20 minuten Wachttijd: ± 24 uur
Lees meerDeze groentesalade bestrooi ik met gebakken zeewiersnippers. De smaak heeft na het bakken iets weg van gebakken spekjes en geeft de salade wat extra pit en een lekker smaakje! Lepel er een grove mosterddressing over en bestrooi de salade met en vers geknipt bieslook. Met knapperig vers desembrood en extra olijfolie om te dippen zet je een kleurrijk en smakelijk gerecht op tafel. Hoofdgerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten
Lees meerMet deze kimchi van witte kool wortel en radijs is het net als met zuurkool je moet altijd geduld hebben. Het uiteindelijke resultaat kun je namelijk pas na een aantal weken proeven. Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Welke groenten je gebruikt dat bepaal je helemaal zelf. Persoonlijk gebruik ik bij voorkeur wat stevigere groenten als kool, wortel en radijsachtigen. Ik eet het graag en zet bijna altijd een bakje kimchi op tafel als ik een Aziatisch gerecht maak. Maar ook op een broodje en bij geroosterd vlees en gevogelte smaakt kimchi erg lekker. Eén van mijn favoriete weekendbroodjes is een kimchi hotdog met zelfgemaakte wasabimayo en ketchup! Bijgerecht: voor 2 potten van 2 l (± 2½ kg) Bereidingstijd: ± 1½ uur Wachttijd: 1 uur
Lees meerDoor het zonnetje kreeg vandaag zin in frisse voorjaarssalade en met de Nationale week zonder vlees in het achterhoofd dus een zonder vlees! Snijbonen worden meestal gesneden verwerkt maar door de snijbonen in deze vegetarische bonensalade met avocado en kruidige pinda’s heel te laten ziet de salade er een stuk leuker uit.
Lees meerDit recept uit 1992 vond ik tussen een stapel papieren bij mijn kookboeken. In deze stoofpeertjes tijd, leek me het een prima idee om als voorgerecht te maken. Heerlijk, ik kan niet anders zeggen. Je kunt dit voorgerecht iets eleganter maken door minder sla te gebruiken en de avocado flinterdun te snijden.
Lees meerDeze salade at ik in het Spaanse restaurant Jaleo in Las Vegas. Een frisse salade van mooie ingrediënten - waaronder de Spaanse Manchego kaas, is makkelijk te maken.
Lees meerDeze haringsalade met venkel en sinaasappel kun je goed voorbereiden en omdat je het in kleine glaasjes serveert eet het ook makkelijk. Zo serveer je een verrassend gerechtje met Hollandse Maatjes. Een lekker hapje voor rond de jaarwisseling! Bereidingstijd: ± 15 minuten Borrelhapje of amuse voor 4 personen
Lees meerDecember is een drukke maand en daarom deze snelle en eenvoudige salade van spruitjes, appel en noten. Houd het simpel zonder spruitjeslucht in de keuken. Jaren waren spruitjes absoluut niet favoriet, ook vanwege de manier van klaarmaken. Vroeg je een kind of hij van spruitjes hield, was het antwoord bijna altijd negatief. Ik heb de indruk dat er nog maar weinig ouders zijn die hun kind dwingen om iets te eten dat ze echt niet lekker vinden - ik herinner me nog heel goed de zuurkool die ik moest opeten. Gelukkig zijn spruitjes helemaal ‘in’ geworden. Een seizoen groente, die lokaal groeit. Elementen die een aantal groenten veel toegankelijker hebben gemaakt. Om de bekende spruitjeslucht te minimaliseren, worden spruitjes tegenwoordig, geroosterd, rauw gegeten, en in ieder geval korter gekookt. En zodra chefs er bijzondere dingen mee op de kaart zetten, komt er vanzelf receptuur via websites, blogs en op Pinterest bij iedereen binnen.
Lees meer4 2 middelgrote aubergines (ca. 700 g totaal) 60 ml zonnebloemolie 1 tl gemalen komijn 6 cavolo nero bladeren, steel verwijderd 1 middelgrote komkommer, geraspt (100 g uitgelekt gewicht) 240 g Griekse yoghurt 2 tl citroensap 1 knoflookteen, geraspt 320 g cherry tomaatjes, gehalveerd olijfolie Verhit de oven tot 225 graden. Snijd de aubergines in
Lees meerIn Peru, het land van de vele aardappelsoorten, gebruiken ze voor deze salade een gele aardappel: de Papa Amarillo. Deze aardappel hebben we niet in ons land. Gebruik een vastkokende soort die weinig vocht bevat. De Peruaanse die mij het recept gaf gebruikt aardappels met een rode schil. De aardappelsalade wordt opgerold met een vulling van kip of tonijn met kruiden. Verder is limoen essentieel.
Lees meer