Thuiswerk lunch soepen, zo klaar, niet zwaar, bevredigend en vooral lekker.
Als ik thuiswerk neem ik tussen de middag bijna altijd tijd om even een soepje te maken. Dat kan gewoon een bouillon zijn met een restje groenten zoals sperziebonen of spitskool, wat gesneden lente-ui en stukjes tomaat, waarboven ik 1 of 2 eieren breek en even laat stollen. Die is echt klaar in een handomdraai. Maar ook een groentesoepje, noedel-soepje of miso-ramen, tomatensoep, gemengde groentesoep, champignonsoep of een pittige pindasoep staan geregeld op mijn lekker snelle lunchmenu (de recepten vindt je in ons receptenbestand). Het is maar net wat ik in de voorraad en aan restjes heb. Bouillon om de soep mee te maken heb ik standaard in verschillende vormen in huis (in de diepvries, geconcentreerd in de koelkast, poeder en tabletten). Maar ook allerlei speciale smaakmakers heb ik in voorraad waardoor snel iets lekkers maken altijd een fluitje van een cent is.
Bereidingswijze
- Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten in kleine stukjes.
- Roerbak de ui 3 minuten in een scheutje zonnebloemolie op een vrij hoge temperatuur. Voeg de stukjes tomaat en ½ tl suiker toe. Bak 2 minuten mee. Roer er 1 eetlepel tacokruiden, ½ theelepel komijnzaad, de rode kidneybonen met vocht en de kippenbouillon door. Breng aan de kook, even laten pruttelen.
- Schep ongeveer de helft van de bonen en tomaat met een schuimspaan in een kommetje.
- Pureer de rest van de soep en schep de bonen en tomaat weer in de pan. Proeven en eventueel op smaak brengen met nog wat tacokruiden en zout.
- Verdeel over 2 kommen en schep zure room, crème fraîche of dikke yoghurt en de geraspte kaas erop. Bestrooi met wat koriander of peterselie blaadjes.
Tip: Kikkererwtensoep maak de soep met kikkererwten in plaats van kidneybonen. Gebruik dan Ras El Hanout in plaats van tacokruiden.