Tomaten-saffraansoepje met gedroogde tomaten met zwarte peper room
Deze soep kun je zowel warm als koud serveren. Voor de koude versie zou ik zelf de room niet zo ver doorkloppen en dik vloeibaar houden. Of de room vervangen door een scheutje extra lekkere olijfolie. In een uitgebreid menu is een kleine portie soep meer dan genoeg. Als je wat over hebt kun je het altijd de volgende dag opeten.
Lees meerLinzensoep met tomaten en oregano
Het is een enigszins royale portie, maar dat vind ik niet erg. Ik eet namelijk graag een soepje voor de lunch. Van dit soort gerechten maak ik dan vaak ook meer dan we in een maaltijd opeten.
Lees meerBlini’s met gerookte zalm en mierikswortel
Deze zelfgemaakte boeweitblini’s met zalm zijn een prima hapje om het oude jaar mee af te sluiten. Heerlijk bij de champagne om 12 uur! Je kunt de blini’s al ’s middags bakken. Of bak al eerder in de week een flinke voorraad, daar heb je ook op andere momenten plezier van.
Lees meerPolenta met paddenstoelen
Polenta is echt comfortfood, heerlijk in die donkere dagen tussen kerst en oud & nieuw. Je kunt de polenta direct na het koken serveren als een romige pap. Maar ook even gratineren onder de grill. Van een restje polenta maak je de volgende dag bruschettes door de polenta in plakken in een grillpan te roosteren. Zonder spekjes is dit een super vegetarisch gerecht. Bak de paddenstoelen dan in een scheut olijfolie.
Lees meerBoerenkoolsalade met pecannoten
Even bijkomen van dit uitgebreide kerstweekend. Voor vandaag alleen een salade, maar wel een bijzondere salade! Op basis van boerenkool en spitskool. Als je boerenkool en spitskool een half uurtje in de dressing laat marineren, worden ze zachter van structuur. Serveer de salade met roggebrood of zelfgebakken havermoutcrackers.
Lees meerSaltimbocca met courgettespaghetti
Nog even nagenieten met saltimbocca: malse kalfsschnitzels met verse salieblaadjes en parmaham. Met zelf gedraaide courgette spaghetti blijft dit gerecht lekker licht.
Lees meerkalkoenfilet met walnoten en cranberry’s uit de oven
Dit is wel even kalkoen anders-dan-anders. En ook nog eens veel eenvoudiger te bereiden. Lekker met zoete aardappelpuree en spruitjes met appel. In de tips onder dit recept zie je hoe je deze bijgerechten klaarmaakt. Oventijd: 40-50 minuten
Lees meerpastinaaksoep met rucolapesto en garnaal
Deze fluwelig gebonden soep bestaat bijna puur uit pastinaak en een beetje kurkuma voor een prachtig gele kleur. De pesto van rucola en hazelnoten en de gebakken garnalen zorgen voor een mooi smaakcontrast. Lekker met kaas-havermoutcrackertjes.
Lees meerWerkschema kerstmenu met stappenplan
Om een uitgebreid menu te maken is het handig een werkschema te gebruiken. Hiermee krijg je overzicht, kun je zoveel mogelijk voorbereiden en weet je gedurende de maaltijd wat er wanneer moet gebeuren. Fijn, want dan kun je zelf ook van het eten en je gasten genieten. Voordat je aan de boodschappenlijst begint is het handig eerst al, alle recepten door te lezen. Ik vindt het altijd fijn om de houdbare boodschappen ruim van te voren in te slaan. Dan hoef je op het laatst alleen nog maar een paar verse ingrediënten te halen. Voor meer of minder personen kun je de ingrediënten van de recepten eenvoudig vermeerderen of verminderen. De aangegeven bereidingstijd is een schatting. Hoe lang iemand er over doet is afhankelijk van zijn eigen tempo. Een beetje thuis kok kan dit menu in twee tot twee en half uur klaar hebben. Ben je niet zo handig in de keuken dan duurt het langer. Je kunt de gerechten natuurlijk ook verdelen, zodat iedereen een gang maakt. Feestmenu voor 6 personen Bereidingstijd 2-2 ½ uur
Lees meerHaasfilet met granaatappel-kaneeljus en truffelaardappelpuree met spitskool
Haas is voor mij misschien wel het lekkerste wild, zeker de rugfilet. Het heeft namelijk wel die echte wildsmaak, maar dan verfijnd. De rinse saus met granaatappelmelasse vind ik er heerlijk bij. Naar smaak kun je meer of minder melasse toevoegen en eventueel ook nog wat appelstroop (voor een extra zoetje dat vaak lekker gevonden wordt bij wild). In het 5 gangen kerstmenu is 100 g vlees echt genoeg en voor sommigen misschien zelfs wel te veel. Als je alleen maar een hoofdgerecht eet en grote vleeseters aan tafel hebt kun je ook van 125 of 150 gram per persoon uitgaan.
Lees meerChocolade-cappuccino met kardemom
Dit is een eenvoudig te maken chocolade dessert dat wel wat wegheeft van een bonbonvulling met dunne room erover. Voor kleine eters kun je er ook 8 porties van maken. Deze keer heb ik het chocolademengsel gemaakt met kardemom. Dat is een heerlijk geurig (gedroogd)mini peultje waarvan je hier de zaadje gebruikt. (In andere gerechten gebruik je ook wel de hele peultjes.) Voor dit recept kun je de kardemom vervangen door bijvoorbeeld sinaasappelrasp en/of een scheutje heel sterke espresso. Voor de liefhebbers kun je er een sinaasappel- of koffielikeurtje bij schenken. Ik kies dan voor de likeur van Van Wees! Die wordt traditioneel gemaakt met de beste ingrediënten.
Lees meerBrillat Savarin met verse vijgen
Brillat Savarin is een triple crème kaas die wordt gemaakt van koemelk waaraan room wordt toegevoegd. Oorspronkelijk komt dit hele fijne romige kaasje uit Normandië. Zijn naam is ontleend aan Jean Anthelme Brillat-Savarin de 18e eeuwse Franse gastronoom die “Physiologie du goût, ou Meditations de gastronomie transcendante” schreef. Grand Mogol en L’Explorateur zijn ook triple crème kaasjes die qua bereiding, smaak en texture erg op de Brillat Savarin lijken. Bij een uitgebreid diner kies ik als hartig dessert vaak maar één kaas. Na zoveel andere smaken in het menu is dat voor mij precies goed. De keus voor Brillat Savarin is dan makkelijk gemaakt, want daar is bijna iedereen die ik hem ooit heb voorgezet gek op!
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer