Recepten

Vis – 28 juli 2016

Mosselen op zijn Zeeuws

Het mosselseizoen is dit jaar heel vroeg van start gegaan met een super kwaliteit. Er is geen makkelijker eenpans-gerecht dan gekookte mosselen. Je bent in 10 minuten klaar. Als je mosselen gaat bereiden, koop dan niet de kant en klare mosselgroente!! Daar zit wortel in en dat doet de zilte smaak teniet. In het mosselhart van Nederland (Yerseke), maar ook bij onze zuiderburen die grote mosseleters zijn, begrijpen ze niets van deze Hollandse gewoonte. Dus nooit meer doen! Voeg ook geen water toe. De mosselen hebben zelf al het zilte Oosterschelde water in hun schelp. Voor de smaak is een scheutje witte wijn wel lekker.

Lees meer
25 juli 2016

Gemberbier

Gemberbier is helemaal hot! Op zomerse dagen een lekker alcoholvrij alternatief voor een pilsje. Je leest het goed: alcoholvrij. Het heet ‘bier’ of ‘ale’ omdat er een vergisting plaatsvindt, maar deze duurt zo kort dat er geen alcohol gevormd wordt. Je kunt gemberbier ook zelf maken. Dat maakt het gemberbier extra lekker. Bovendien is het leuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Het duurt wel minimaal twee dagen voor je ervan kunt genieten. En… je hebt zelf invloed op het suikergehalte. Kant-en-klaar gemberbier is vrij zoet. Ook aan de meeste ‘zelfmaak’recepten die ik tegenkwam, wordt veel suiker toegevoegd. Voor het vergisten heb je wel iets aan suiker nodig, maar dat hoeft geen kristalsuiker te zijn. Ik heb geëxperimenteerd met het maken van gemberbier zonder toegevoegd suiker. Het resultaat was een heerlijk ‘droog’ gemberbier. In plaats van suiker heb ik appelsap of sinaasappelsap en een beetje ahornsiroop toegevoegd. Zelfgemaakt gemberbier is behoorlijk pittig, voor een mildere variant kun je het aanlengen met koolzuurhoudend mineraalwater, dat geeft ook extra belletjes! Tip: maak als het gemberbier na drie, vier dagen helemaal klaar is, de fles de eerste keer heel voorzichtig open en laat wat van het gevormde koolzuurgas ontsnappen voor je gaat schenken. Anders spuit het gemberbier je om de oren. (foto: A10 design, Albertine Dijkema)

Lees meer
Bijgerecht – 15 juli 2016

Aardappelen ‘Darphin’

Een aardappelrecept uit het Standaard Kookboek (Uitgeverij Standaard, 1969) van Raymond Oliver. Heel veel heb ik niet uit dit boek gekookt, maar dit aardappelgerecht was perfect om te serveren als we eters hadden. Het boek telt 806 pagina’s en is met recht een standaard kookboek te noemen. Naast de 1001 recepten staat het ook vol met informatie over wijn, kaas en voedingsleer. De receptuur is kort en krachtig, bijna nergens staan tijden of oventemperaturen bij. Kortom een kookboek waar wel wat uit te leren valt. Het oorspronkelijke recept gaat uit van 100 gram boter, maar dat heb ik maar gehalveerd.

Lees meer
Voorgerecht – 15 juli 2016

Zalmforel met Gewürztraminersaus

Een fantastisch voorgerecht dat ik vroeger heel vaak gemaakt heb als ik gasten kreeg. Het komt uit Koken als Kaatje (uitgeverij VVAA, 1984). VVAA heeft toen een serie van dit soort kookboeken gemaakt met top restaurants als De Bokkedoorns en Inter Scaldes. Bij dit recept was voor mij 1 filet genoeg als voorgerecht omdat het een behoorlijk zwaar gerecht is. In die tijd werd er zoveel meer met boter en room gekookt als tegenwoordig. De cursieve teksten in de beschrijving van het recept, zijn opmerkingen die ik er indertijd in het boek heb bijgeschreven.

Lees meer
Voorgerecht – 15 juli 2016

Preisoep met mosterd en witte wijn

Dit originele recept komt uit het boek De Avontuurlijke Keuken van Berthe Meijer (Uitgeverij Bert Bakker, 1988). Een boek waar ik veel uit gekookt heb. De receptuur klopte en het boek had een geweldige indeling. 12 maanden en elke maand was weer onderverdeeld in voorgerecht, soep, vis, vlees, pasta, nagerecht. Bij bijna elk recept stond een menusuggestie. Wat een werk moet het geweest zijn om dit boek met 600 recepten te maken.

Lees meer
Hoofdgerecht – 15 juli 2016

Oyster Sauce Beef (Ho Yow Gnow Yuke)

Dit gerecht komt uit het Chinese Village Cookbook, a practical guide to Cantonese Country Cooking (1975). Een meer dan leuk kookboekje met naast de receptuur ook uitleg over de producten en een gidsje hoe en hoelang je ingrediënten moet wokken. Omdat ik samen met Florentine Jurry in 1988 drie Chinese Kookboeken (De Chinese Chef voor Albert Heijn) heb gemaakt, moest ik me natuurlijk goed ingelezen in de Chinese keuken en heb uiteraard een aantal kookboeken gekocht, waaronder dit boekje. Onze kinderen waren blij toen de kookboeken klaar waren, want… ‘alle kinderen eten wel 1 keer per week patat en wij moeten alleen maar Chinees eten’ was de klacht. Tijdens het maken van de kookboeken heb ik waanzinnig veel geleerd over deze keuken. Ik kwam tot de ontdekking dat de Chinese restaurants in Nederland echt helemaal niets te maken hadden met de originele Chinese keuken. Gelukkig zijn er inmiddels een aantal prachtige Chinese Restaurants, maar hoe moeilijk is het om het beeld te veranderen als de hele groep zo verkeerd bezig is.

Lees meer
Nagerecht – 15 juli 2016

Vlugge chocolademousse

Dit recept maakte ik als ik snel een toetje op tafel wilde zetten. Het komt uit het Vrij Nederlands Kookboek (Uitgeverij C.A.J. van Dishoeck, 1975) door Hugh Jans. Toetjes zijn niet mijn sterke kant en hier kon weinig aan misgaan. Ik gebruik altijd een goede kwaliteit pure chocola. De volgorde heb ik een beetje veranderd omdat de chocola snel te vast wordt als je na het smelten de eiwitten nog moet stijfslaan. Dan gaat het door elkaar scheppen lastiger. Ook de suggestie om de mousse te versieren met partjes mandarijn op sap is erg gedateerd. Vers fruit is natuurlijk veel lekkerder.

Lees meer
Hoofdgerecht – 15 juli 2016

Varkensbiefstuk met knoflooksaus

Een van mijn favoriete schrijvers van toen was Hugh Jans. Dit recept komt uit zijn boek Bistro Koken (Unieboek, 1973) en ik heb dit gerecht vaak gemaakt voor vrienden. De biefstuk heb ik vervangen door bij de slager te vragen naar niet platgeslagen schnitzels. Ook heb ik bij het recept in het boek bij de saus geschreven: ‘aan hoeveelheden houden’. Voorin het boek staat een tabel met o.a. maten waar Hugh Jans mee werkte. Amerikaanse maten zoals koppen. Let dus op dat eetlepels en theelepels groter zijn dan de onze. Enige maten voor algemeen gebruik in de keuken: 1 kop = 2,4 dl = 16 eetlepels 1 eetlepel = 15 cc= 3 theelepels = 1,5 dessertlepel 1 theelepel = 5cc Voor mij was u.d.kn. (uit de knijper) ook zo’n typische Hugh Jans afkorting.

Lees meer
Voorgerecht – 15 juli 2016

Mousse de volaille

Een van de boeken waaruit ik veel heb gekookt is: KOKEN, een hobby voor 2 (uitgeverij C.A.J. van Dishoeck, 1977) van Dominique Jaspers-Vroom (inderdaad de moeder van Julius Jaspers). Een Frans georiënteerd kookboek met de nadruk op hoe leuk het eigenlijk is om niet in je eentje te koken. Dit is een voorgerecht, maar als je het voor 4 personen maakt, zou ik tegenwoordig de helft maken. Niet alleen de grote hoeveelheid boter was toen gebruikelijk, ook de porties waren kennelijk groter.                                                                                                          Ik maak er altijd bij. dat maakt het gerecht helemaal af. https://www.zilveruitjes.be/pdf/Recept%203%20Monegaskische%20Uitjes.pdf

Lees meer
Hoofdgerecht – 13 juli 2016

Auberginestoof met rozemarijn en camembert

Met weinig ingrediënten en een takje rozemarijn uit de tuin een heerlijk gerecht maken. Mijn voorkeur gaat uit naar ongepasteuriseerde camembert (au lait cru) vanwege de smaak, maar niet iedereen mag die eten (zwangere- of zieke mensen), gebruik dan gepasteuriseerde camembert of brie.

Lees meer
13 juli 2016

Gegrilde kip met sla

Echt een zondags gerecht van vroeger: mijn vader reeg 1 of 2 kippen aan het spit in de oven en die werden al draaiend bruin met een knapperig velletje. Mijn poelier grilt in overleg diverse soorten kip. Ideaal voor een drukke dag. Lekker met ouderwetse sla met een eitje en gebakken aardappels of frites volgens recept van Yolanda.

Lees meer
Hoofdgerecht – 13 juli 2016

Courgettesoep met geitenkaas en brood met gerookte zalm

Courgettes zijn er in overvloed en lenen zich voor diverse gerechten. Vandaag een makkelijke soep met erbij brood met lekkers.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer