Gemberbier is helemaal hot! Op zomerse dagen een lekker alcoholvrij alternatief voor een pilsje. Je leest het goed: alcoholvrij. Het heet ‘bier’ of ‘ale’ omdat er een vergisting plaatsvindt, maar deze duurt zo kort dat er geen alcohol gevormd wordt. Je kunt gemberbier ook zelf maken. Dat maakt het gemberbier extra lekker. Bovendien is het leuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Het duurt wel minimaal twee dagen voor je ervan kunt genieten. En… je hebt zelf invloed op het suikergehalte. Kant-en-klaar gemberbier is vrij zoet. Ook aan de meeste ‘zelfmaak’recepten die ik tegenkwam, wordt veel suiker toegevoegd. Voor het vergisten heb je wel iets aan suiker nodig, maar dat hoeft geen kristalsuiker te zijn. Ik heb geëxperimenteerd met het maken van gemberbier zonder toegevoegd suiker. Het resultaat was een heerlijk ‘droog’ gemberbier. In plaats van suiker heb ik appelsap of sinaasappelsap en een beetje ahornsiroop toegevoegd. Zelfgemaakt gemberbier is behoorlijk pittig, voor een mildere variant kun je het aanlengen met koolzuurhoudend mineraalwater, dat geeft ook extra belletjes! Tip: maak als het gemberbier na drie, vier dagen helemaal klaar is, de fles de eerste keer heel voorzichtig open en laat wat van het gevormde koolzuurgas ontsnappen voor je gaat schenken. Anders spuit het gemberbier je om de oren. (foto: A10 design, Albertine Dijkema)
Bereidingswijze
- Schil de stukken gember met een dunschiller en rasp ze boven een kom op een fijne rasp. Roer het citroensap en 250 ml water erdoor. Voeg de suiker en gist toe en roer tot de suiker is opgelost. Voor gemberbier zonder suiker voeg je nu met de gist 150 ml vruchtensap en 1 eetlepel ahornsiroop toe en roer goed.
- Schenk dit gembermengsel door een trechter in de fles en vul aan met lauwwarm water tot ca. 5 cm onder de rand. Zo is er wat ruimte voor het koolzuurgas, dat gevormd gaat worden.
- Laat de fles zeker 12 uur bij kamertemperatuur staan, net zo lang tot de fles keihard aanvoelt – door het koolzuur dat gevormd wordt door het gisten – en niet meer meegeeft als je er in probeert te knijpen. Dit kan ook 24 uur of zelfs 48 uur duren.
- Zet de fles dan direct in de koelkast en laat het gemberbier koud worden, hierdoor zal het gistingsproces stoppen. Dit duurt weer ongeveer 24 uur.
- Open de fles voorzichtig, zodat er iets koolzuurgas kan ontsnappen en het gemberbier niet de fles uitspuit. Schenk het gemberbier door een zeefje in hoge glazen. Vul eventueel aan met wat mineraalwater en garneer met een partje citroen of limoen.
Zelf gemberbier maken is reuze spannend en leuk om te doen. Houd er rekening mee dat het 3-4 dagen duurt voordat het gemberbier klaar is. (foto A10design Albertine Dijkema)