Recepten

19 augustus 2016

Risotto met zomertruffel

3-4 1 vers zomertruffeltje van 3 cm 750 ml kippenbouillon (van biologische kippenbouillontabletten) 2 el olijfolie 1 ui, gesnipperd 300 g risottorijst (aboriorijst) 100 ml droge witte wijn 2 el verse oregano, fijngehakt 1 el verse dragon, fijngehakt 25 g roomboter 50 g Parmezaanse kaas, zelf geraspt Snijd of schaaf het truffeltje in flinterdunne plakjes

Lees meer
Bijgerecht – 9 augustus 2016

Perzikchutney met cranberries

Fruit in overvloed. Daar kun je meer mee. Ik maakte een licht gekruide perzikchutney en deed er een handje cranberries door. Lekker bij kip, kalkoen en varkensvlees, maar ook bij paté of foie gras als je dat nog eet.  Voor twee potten Voorbereidingstijd: ca. 20 minuten Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 5 augustus 2016

Vegetarische curry

Ik weet het niet hoe het bij jullie is maar ik heb regelmatig kleine beetjes groenten in de groentelade liggen. Vier wortels met wat verlept loof. Stukje bloemkool of broccoli. Wat champignons die al een beetje beginnen te rimpelen… Deze restjes groenten verwerk ik graag in en curry of stoofpotje. Bereidingstijd: 25 minuten Hoofdgerecht voor 2 personen

Lees meer
Hoofdgerecht – 5 augustus 2016

Roerei met paddenstoelen

Met een hok vol kippen zit je nooit verlegen om eieren, ik heb 10 hennen waarvan er al een aantal bejaard zijn en dus niet of nauwelijks leggen maar toch legt de rest van de dames ruim voldoende om ons van lekkere verse eieren te voorzien. Wij eten dus regelmatig gerechten met ei. Vaak een gevulde omelet of een roerei. In dit roereirecept verwerk ik ook nog paddenstoelen van eigen erf. Ons grasveld staat deze maanden vaak vol met kastanje en eikenboleten. Kleine paddenstoelen die heel geschikt zijn om te bakken en bij een roerei te serveren maar je kunt natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken. Bereidingstijd: ca. 15 minuten Voor 2 personen

Lees meer
Hoofdgerecht – 5 augustus 2016

Chinese roerbak met kip en snijbonen

Regelmatig maak ik roerbakgerechten, niet omdat het zo makkelijk is en je weinig afwas hebt, maar gewoon omdat ik Chinese smaakmakers als gemberwortel, oestersaus, 5-kruidenpoeder en rijstwijn lekker vind. En omdat ik van beetgare groenten houd. Weinig afwas heb ik tijdens het bereiden van een Chinees gerecht niet want ik snijd alles van te voren en zet het in schaaltjes klaar en stevige groenten als bonen en peulen blancheer ik van te voren zodat ik zeker weet dat ze gelijkmatig garen maar ook niet te gaar worden. Bereidingstijd: ca. 25 minuten Voor 2 personen

Lees meer
5 augustus 2016

Linzensalade met biet en paprika

Belugalinzen worden ook wel de kaviaar onder de linzen genoemd. De gitzwarte kleine linzen hebben een verfijnde smaak, behouden tijdens het koken hun mooie kleur en blijven stevig. Ze zijn heerlijk in salades, soepen en allerlei gerechten met granen. De kruidige wat peperige zwarte linzen combineren qua kleur en smaak mooi met de paprika en de rode biet. Bereidingstijd: 35 minuten Voor 2 personen

Lees meer
Hoofdgerecht – 5 augustus 2016

Caesar salad met gepocheerd ei

De originele caesar salad is ontstaat in de eerste helft van de vorige eeuw en heeft zijn naam te danken aan chefkok Caesar Cardini (Tijuana-Mexico). De salade bestond toen uit slechts 6 ingrediënten; bindsla, knoflook, olijfolie, croutons, Parmezaanse kaas en worcestershiresaus. En is, naar wat gezegd wordt, uit een tekort aan ingrediënten ontstaan. Inmiddels zijn er al talloze varianten verschenen. Met ansjovis en ei is denk ik wel de bekendste variant maar ook gerookte kip, avocado, tomaat, spekjes en/of feta worden als variatie toegevoegd. Ik serveer hem graag met gepocheerd ei in mijn geval zijn dat 3 kleine krieleitjes per persoon omdat mijn kippetjes nu eenmaal piepkleine eitjes leggen. Bereidingstijd: ca. 15 minuten Voor 2 personen

Lees meer
Nagerecht – 5 augustus 2016

Vlierbloesemijs raketjes met zomerfruit

Zelf ijs maken vind ik een van de leukste dingen om te doen. Wij eten dan ook het hele jaar door ijs. Zomers eet ik graag waterijsjes. En zeg nou zelf, er is toch niets leukers dan om met de kinderen lekker te experimenteren met allerlei zomers fruit en daar van die verfrissende ijsjes van te maken. Ik ben nog steeds van de ouderwetse ijsvormpjes en vond deze raketvormpjes bij de Hema voor minder dan drie euro. Bereidingstijd: 15 minuten Vriestijd: ca. 4 uur Voor 6 ijsjes

Lees meer
Vis – 5 augustus 2016

Zalm met dragonsaus

Een stukje zalm, mits goed bereid, serveer ik graag als ik gasten aan tafel heb. ’t Heeft een snelle bereidingstijd en de meeste mensen waarderen de smaak van deze vis. Lekker krokant op de huid gebakken, perfect gegaard en met een saus met verse dragon zet je zonder lang in de keuken te staan een lekker gerecht op tafel. Bereidingstijd: 20 minuten Voor 2 personen

Lees meer
2 augustus 2016

‘Pilav’ van sperziebonen granen, pitten en walnoten

Dit jaar zaten wij in een gunstig microklimaatje. We hebben veel minder regen gehad dan de rest van Nederland en dat doet de boontjes dit jaar bijzonder goed. In de derde week van juli kon ik de eerste al oogsten. En met een beetje geluk kan ik doorplukken tot eind september.

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 augustus 2016

Noedelsalade met spitskool en gebakken panir

Panir, is een Indiase gekookte kaas, die je heerlijk kunt bakken. Je vindt de kaas bij natuurvoedingswinkels. Kun je hem niet krijgen, gebruik dan halloumi. Deze kaas van Cyprus kun je ook bakken zonder dat hij uitloopt. En de spitskool en tomaatjes komen natuurlijk weer uit de tuin.

Lees meer
2 augustus 2016

Boeren-aardappeltaart

Dit is voor mij echt een gerecht om restjes groenten op te maken. Het staat dan ook vaak maandag of dinsdag op het menu, zodat woensdag de koelkast weer helemaal leeg is.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer