Recepten

Bijgerecht – 2 september 2016

Piadina

  Piadina’s zijn een specialiteit uit de Emilia-Romagna provincie in Italië. Het zijn een soort wraps, maar  ze zijn dunner en worden altijd warm gegeten. De basis is hetzelfde: bloem, zout en bakpoeder. Het deeg voor wraps wordt in principe gemaakt met water en eventueel een eetlepel olie, bij de piadina’s mag de olijfolie niet ontbreken en wordt er minder water gebruikt. Traditioneel worden Piadina’s met varkensvet bereid in plaats van olijfolie, maar met olie zijn ze minder zwaar. En zoals wij een stukje stokbrood krijgen in restaurants, zetten ze in Romagna vaak deze piadina’s op tafel. Als ze gevuld zijn worden ze dubbel gevouwen en dan is het afhankelijk van de vulling en de maat of ze helemaal dichtgevouwen worden of half dicht zodat je de vulling ziet.    

Lees meer
Hoofdgerecht – 2 september 2016

Vis tortillas

  Tortillas zijn het ideale gerecht om gezamenlijk te eten. Lekker een beetje met je handen bezig zijn en even die gesneden radijsjes doorgeven naar de andere kant van de tafel. Eindeloze variaties zijn er mogelijk. Vandaag eten we vis tortillas.    

Lees meer
22 augustus 2016

Madeleine recept van Hidde de Brabander

Lekkere madeleines bakken Ik word blij van bakken; brood, taarten, koekjes, cakes ’t maakt niet uit. Maar ook van toetjes en ander snoepgoed maken krijg ik een gelukzalig gevoel. Nu ben ik ook een echte zoetekauw, dol op zelfgemaakte toetjes en gebak, dat zal er vast mee te maken hebben. Je kunt mij bijvoorbeeld wakker maken voor een bolletje gefrituurd ijs…. Daarom heb ik waarschijnlijk zoveel bak- en dessertboeken in de kast staan. En komt er een nieuwe uit dan kan ik die vaak niet weerstaan en moet ik die aanschaffen. Mijn laatste aankoop was Patisserie. Van Hidde de Brabander. En wat ben ik er blij mee. Geen traditioneel bakboek maar een inspirerend basisboek waarin Hidde een deel van zijn kennis met betrekking tot het banketbakkersvak met de lezer deelt. Heel veel technieken komen aan bod. Klik voor de uitgebreide recensie . En ik mag zijn madeleine recept met jullie delen, maar pas op je raakt er aan verslaafd, ik heb ze afgelopen week al driemaal gebakken! Voor 10 grote, 12 middelgrote en 20 kleine madeleines Bereidingstijd: ca. 15 minuten Wachttijd: ca. 3 uur Oventijd: afhankelijk van de grootte ca. 4-7 minuten

Lees meer
19 augustus 2016

Quinoasalade met druiven en feta

4 50 g havervlokken 4 el olijfolie 2 el witte wijnazijn 175 g rode quinoa 1 kleine krop romaanse sla, in brede repen 150 g pitloze blauwe druiven, gehalveerd 150 g pitloze groene druiven, gehalveerd 100 g Griekse feta, in blokjes 6 zwarte olijven zonder pit, gehalveerd Week de havervlokken 15 minuten in een bakje

Lees meer
19 augustus 2016

Groentecurry met rode linzen

4 4 el olijfolie 3 grote tenen knoflook 1 el verse gemberwortel, geraspt 1 tl mosterdzaad 1 tl komijnzaad 2 gedroogde chilipepertjes 2 el geraspte kokos 250 g rode linzen 1 tl kurkuma 300 g bloemkool, in roosjes 1 courgette, in plakken 1 winterwortel, in plakken 250 g kerstomaatjes 1 bosje verse koriander, grof gehakt

Lees meer
19 augustus 2016

Geroosterde aubergines

3 dikke aubergines 1 granaatappel 2 tenen knoflook 1 tl kurkuma 3 tl milde paprikapoeder 4-5 el olijfolie 75 g blanke amandelen 50 g pompoenpitten 2-3 el verse oregano, grof gehakt 100 g Griekse feta, in heel kleine blokjes 40 g rucola Snijd de aubergines in de lengte in vieren, bestrooi ze met zout en

Lees meer
19 augustus 2016

Kruidige kasha cheeseburger

4 4 el olijfolie 100 g kasha (geroosterde boekweitkorrels) 1 volle theelepel milde kerriepoeder 75 g belegen geitenkaas 1 ei 2 el havermout 1 bosuitje, in dunne ringetjes groen en wit gescheiden 3 el platte peterselie, fijngehakt 4 plakjes geitenkaas Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan met een dikke bodem en bak de kasha-korrels

Lees meer
19 augustus 2016

Risotto met zomertruffel

3-4 1 vers zomertruffeltje van 3 cm 750 ml kippenbouillon (van biologische kippenbouillontabletten) 2 el olijfolie 1 ui, gesnipperd 300 g risottorijst (aboriorijst) 100 ml droge witte wijn 2 el verse oregano, fijngehakt 1 el verse dragon, fijngehakt 25 g roomboter 50 g Parmezaanse kaas, zelf geraspt Snijd of schaaf het truffeltje in flinterdunne plakjes

Lees meer
Bijgerecht – 9 augustus 2016

Perzikchutney met cranberries

Fruit in overvloed. Daar kun je meer mee. Ik maakte een licht gekruide perzikchutney en deed er een handje cranberries door. Lekker bij kip, kalkoen en varkensvlees, maar ook bij paté of foie gras als je dat nog eet.  Voor twee potten Voorbereidingstijd: ca. 20 minuten Bereidingstijd: ca. 30 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 5 augustus 2016

Vegetarische curry

Ik weet het niet hoe het bij jullie is maar ik heb regelmatig kleine beetjes groenten in de groentelade liggen. Vier wortels met wat verlept loof. Stukje bloemkool of broccoli. Wat champignons die al een beetje beginnen te rimpelen… Deze restjes groenten verwerk ik graag in en curry of stoofpotje. Bereidingstijd: 25 minuten Hoofdgerecht voor 2 personen

Lees meer
Hoofdgerecht – 5 augustus 2016

Roerei met paddenstoelen

Met een hok vol kippen zit je nooit verlegen om eieren, ik heb 10 hennen waarvan er al een aantal bejaard zijn en dus niet of nauwelijks leggen maar toch legt de rest van de dames ruim voldoende om ons van lekkere verse eieren te voorzien. Wij eten dus regelmatig gerechten met ei. Vaak een gevulde omelet of een roerei. In dit roereirecept verwerk ik ook nog paddenstoelen van eigen erf. Ons grasveld staat deze maanden vaak vol met kastanje en eikenboleten. Kleine paddenstoelen die heel geschikt zijn om te bakken en bij een roerei te serveren maar je kunt natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken. Bereidingstijd: ca. 15 minuten Voor 2 personen

Lees meer
Hoofdgerecht – 5 augustus 2016

Chinese roerbak met kip en snijbonen

Regelmatig maak ik roerbakgerechten, niet omdat het zo makkelijk is en je weinig afwas hebt, maar gewoon omdat ik Chinese smaakmakers als gemberwortel, oestersaus, 5-kruidenpoeder en rijstwijn lekker vind. En omdat ik van beetgare groenten houd. Weinig afwas heb ik tijdens het bereiden van een Chinees gerecht niet want ik snijd alles van te voren en zet het in schaaltjes klaar en stevige groenten als bonen en peulen blancheer ik van te voren zodat ik zeker weet dat ze gelijkmatig garen maar ook niet te gaar worden. Bereidingstijd: ca. 25 minuten Voor 2 personen

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer