Hoofdgerecht

Pizokel

Hoofdgerecht

Pizokel

 

Pizokel is een specialiteit uit het kanton Graubünden in Zwitserland en kent heel veel variaties. Van alleen bijgerecht tot een hoofdmaaltijd. Je zou het kunnen vergelijken met spätzle. Ook hier is de basis dat je een deeg maakt dat je (in stukjes) in water kookt. Spätzle zijn kleiner en worden gemaakt van bloem en water, Pizokel is op basis van boekweit- of roggemeel en melk en worden na het koken nog even gebakken.

 

 

Bereidingswijze

  1. Meng boekweitmeel, eieren, kruiden, vis, wat zout en peper door elkaar. Voeg nu zoveel van de melk toe tot je een luchtig deeg hebt. Laat het deeg een uur, maar liever nog een halve dag afgedekt rusten.
  2. Zet de grill aan en breng een brede pan met gezouten water aan de kook.
  3. Leg een deel van het deeg nu op een natte houten plank en schraap er met een scherp mes stukken af boven het kokende water. Zodra ze boven komen drijven zijn de pizokels gaar. Bij dit recept heb ik ze daarna in nette vierkantjes gesneden, maar je kunt ze ook kleiner in het kokende water schrapen.
  4. Doe de prei in 4 ovenschaaltjes, verdeel de kaas erover en laat smelten onder de grill.
  5. Bak de pizokel vervolgens in wat boter aan alle kanten bruin en verdeel ze over de kaassaus.
  6. Deze versie eet je meer als een soort hoofdgerecht. De simpele versie maak je alleen met wat kruiden door het deeg en schraap je kleinere stukjes in het kokende water. Dan is het meer een bijgerecht. Daarna bak je ze nog even aan in boter of je bestrooit ze met een beetje kaas en zet ze in de oven tot de kaas gesmolten is.
  7. Mocht je in Graubünden komen, dan staat het zeker in allerlei variaties op de kaart in veel restaurants.

Pizokel

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer