Bijgerecht

Piadina

Bijgerecht

Piadina

 

Piadina’s zijn een specialiteit uit de Emilia-Romagna provincie in Italië. Het zijn een soort wraps, maar  ze zijn dunner en worden altijd warm gegeten. De basis is hetzelfde: bloem, zout en bakpoeder. Het deeg voor wraps wordt in principe gemaakt met water en eventueel een eetlepel olie, bij de piadina’s mag de olijfolie niet ontbreken en wordt er minder water gebruikt. Traditioneel worden Piadina’s met varkensvet bereid in plaats van olijfolie, maar met olie zijn ze minder zwaar. En zoals wij een stukje stokbrood krijgen in restaurants, zetten ze in Romagna vaak deze piadina’s op tafel. Als ze gevuld zijn worden ze dubbel gevouwen en dan is het afhankelijk van de vulling en de maat of ze helemaal dichtgevouwen worden of half dicht zodat je de vulling ziet.

 

 

Bereidingswijze

  1. Maak een deeg van bovenstaande ingrediënten, waarbij je zoveel water toevoegt als nodig is om een elastisch deeg te krijgen. Laat een uur afgedekt rusten en rol dan dun uit. Bak in een droge koekenpan aan beide kanten 1 minuut.
  2. De twee versies op de foto zijn gevuld met: Champignon mayonaise, taleggio, proscuitto en Mozzarella, tomaten en arugula
  3. Bijna in elke Piadineria kun je kiezen uit verschillende vullingen. De bekendste vulling is met squacquerone (een smeerbare kaas uit de streek) en dan belegt met Parma ham. De mensen uit Emilia-Romagna kunnen eigenlijk niet zonder varkens vlees, werd me verteld. Maar met de vullingen is eindeloos te variëren door de warme piadina’s eerst te besmeren met zachte kaas, varkensvet, cream cheese of squacquerone, als je die kunt krijgen. Daarna beleggen met Parmaham, prioscutto, mortadella, bacon, gerookte zalm, mozzarella of vegetarisch zoals geroosterde groenten, uien, radicchio, pompoen, tomaten. Genoeg om zelf iets lekkers te maken.

Piadina

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer