Recepten

Bijgerecht – 23 september 2016

Gevulde ronde courgette met rijst

Deze courgettes zijn kogelrond en uitermate geschikt om te vullen. Met geurige gebakken rijst zoals in dit recept maar ook met een gehaktsaus en geserveerd met spaghetti zet je een leuk en lekker gerecht op tafel. Geen bolcourgettes te vinden? Gebruik dat gewone courgettes, halveer ze en schep de rijst in de uitgeholde helften. Reken ook dan op één courgette per persoon. En heb je een moestuin ga dan op zoek naar zaad want deze Italiaanse courgettesoort doet het ook hier prima. Serveer dit courgette gerecht met de en je zet een feestelijk gerecht op tafel. Voor 2 personen Bereidingstijd: ca. 20 minuten Oventijd: ca. 15 minuten

Lees meer
Nagerecht – 23 september 2016

Crème brûlée maken zonder oven

Crème brûlée als dessert serveren is altijd een succes. In tegenstelling tot wat in de meeste recepten staat laat ik mijn crème brûlées nooit in een waterbad in de oven garen. Ik laat de schaaltjes crème in een uur in de diepvries opstijven. Vervolgens brand ik de suiker en het resultaat is een heerlijke zacht-romige crème brûlée met een krokant suikerlaagje. Voor 4 personen Bereidingstijd: ca. 20 minuten Wachttijd: ca. 1 uur

Lees meer
Hoofdgerecht – 23 september 2016

Chinese witte kip met zoute uien

Deze Chinese bereiding van kip is een echt familierecept. De Chinese opa van mijn man maakte het, zijn kinderen maken ook de kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn verzot op de witte kip met zoute uien. Iedereen geeft zijn eigen draai aan het recept. Daardoor zijn er al talloze variaties ontstaan. Ik voeg bijvoorbeeld extra groenten en specerijen aan de bouillon toe waardoor er een verrukkelijke bouillon overblijft die je goed kunt invriezen en bewaren maar je kunt hem ook als bouillon serveren of er een van maken. Voor 4 personen Voorbereidingstijd: 24 uur (kip zouten) Bereidingstijd: ca. 40 minuten Wachttijd: ca. 2 uur

Lees meer
Nagerecht – 19 september 2016

Amandel Panna Cotta met blauwe bessen

  Zelf plukken. Het eerste goede voornemen voor volgend jaar is er al: iets lekkers van vers geplukt fruit maken. De mogelijkheden tot zelf plukken zijn talrijk: aardbeien, bessen, frambozen of de appels, peren en druiven uit je eigen tuin. Waarom opeens dit vroege voornemen. Ten eerste kwam buurvrouw Renée me verrassen met een potje zelfgemaakt druiven gelei en ik was op reis en heb wilde blauwe bessen geplukt. Wat is de smaak toch anders dan de bessen in de supermarkt, maak ook die prachtige blauwe kleur is een groot feest. Grote beker mee en vooral onder de struiken kijken zei gids Fergus, daar zitten de grootste. *Als je niets hebt ingevroren mag het nu nog met gekocht diepvriesfruit, maar volgend jaar: plukken!  

Lees meer
Bijgerecht – 14 september 2016

Aardappelbrood met rozemarijn

Dit aardappelbrood met rozemarijn wil je elke dag op het lunch menu zetten. Door een deel van de bloem door aardappel te vervangen wordt het brood luchtiger. Dit eenvoudige recept is heerlijk met een lik boter bij de borrel. Of tijdens de lunch met kaas of vlees beleg en een toef salade. En met een restje aardappels van de avond ervoor zit dit brood zo in elkaar.

Lees meer
Bijgerecht – 14 september 2016

Frisse spinazie-aardappel smoothie

Deze verrassende smoothie is lactose, glutenvrij en veganistisch met plantaardige kokosyoghurt gemaakt. Klinkt allemaal geitenwollesokkerig, niets is minder waar het is gewoon een smoothie met spinazie en banaan. Als je de gekookte aardappels van de vorige avond hebt bewaard is deze smoothie zo gemaakt. En ook lastig groente eters of kinderen vinden het lekker. Zeker lekker voedzaam voor kinderen die in de groei zijn en de hele dag – honger – om je heen roepen.

Lees meer
14 september 2016

Aardappelsalade met kip en augurk

Met boerenbeenham of gebraden kip is deze maaltijdsalade een verrassende snelle variatie op de klassieke huzarensalade waar je gestoofd rundvlees in verwerkt. Heerlijk om van tevoren te maken. Op een warme dag in de ochtend maken voor de avond. Of serveer de salade op een verjaardag met een kop soep en stokbrood als een maaltijd.  

Lees meer
Bijgerecht – 14 september 2016

Aardappelgnocchi met tomatensaus

Een mooie luchtige aardappelgnocchi maak je door er een fijngemalen witcasino kruim aan toe te voegen in plaats van veel bloem. En maak met een aardappelpureeknijper een mooie fijne luchtige puree.

Lees meer
Bijgerecht – 14 september 2016

Aardappelsterren uit de oven met oregano

Deze sterrenaardappels kun je op elk moment voor elk feest maken. Of gewoon op een door de weekse dag als de kinderen zich vervelen. De sterretjes kun je kort koken en een salade mee maken. Of serveren in een heldere bouillon.

Lees meer
Hoofdgerecht – 14 september 2016

Aardappelplaattaart met mais

Plaattaarten zijn altijd lekker. En je kunt er zo lekker mee variëren. Om de taart iets voedzamer te maken heb ik er plakjes aardappel op gelegd. Je kunt ze makkelijk met zijn vieren eten als hoofdgerecht. Of snijdt de plaattaart in kleine stukjes en serveer bij de borrel als een snack.

Lees meer
Vis – 10 september 2016

Mosselen met amandel-peterseliesaus

Het is mosseltijd! Eigenlijk de hele zomer al, want de R in de maand is allang geen voorwaarde meer om van mosselen te kunnen genieten. Nu mosselen in koelwagens vervoerd worden, zijn ze in het hele land – en niet alleen in Zeeland zoals vroeger – van juli tot in april te koop.  Maar goed, gewoontes hebben tijd nodig om te slijten. Ook bij mij. Dus deze week gewoon een lekker mosselrecept, omdat het septembeR is en omdat mosselen eten zo ontspannen en gezellig is. Het is een goed mosseljaar, de mosselen zijn mooi groot en vol. En superlekker! Even een weetje, de kleur van het mosselvlees zegt niets over de kwaliteit en smaak. De ene mossel kan heel bleek zijn en de andere donker oranje-geel, maar ze zijn even lekker. Mosselen klaarmaken is tegenwoordig echt een fluitje van een cent. Nu mosselen min of meer panklaar worden aangevoerd, hoef je mosselen niet meer stuk voor stuk onder stromend water schoon te boenen en geen vervelende baardharen weg te snijden. Ook met het controleren of de mosselen wel goed zijn, kun je iets luchthartiger omspringen. Al kijk ik nog altijd of mosselen na het afspoelen wel vanzelf dichtgaan. Mosselen die niet dichtgaan tik ik even flink tegen het aanrecht. Vaak sluiten ze zich dan alsnog. Hierbij moet je wel rekening houden dat mosselen net uit de verpakking nog wat traag reageren. Als er echt geen beweging in zit, gooi ze dan weg. Kook mosselen in een grote, wijde pan met een dunne bodem. In één pan kun je 2 kilo mosselen tegelijk koken. Dit is voldoende voor twee tot drie personen. Kook voor meer personen de mosselen in 2 pannen of na elkaar. Mijn tip: Laat mosselen in hun eigen sop gaar sudderen. Tijdens het koken laten ze veel vocht los, dus extra vocht is niet nodig. Gebruik het mosselvocht als bouillon in soep en sausjes. Geniet van een ontspannen mosselmaal!

Lees meer
8 september 2016

Wentelteefjes met knoflook, amandelen & fruit

Het is leuk en lekker om ingrediënten anders te gebruiken dan we gewend zijn. Rode peper in een verder klassieke chocoladesaus, saffraan als toevoeging aan een traditionele banketbakkersroom of knoflook in de wentelteefjes van mijn oma, zoals ik hier heb gedaan. Ik ben benieuwd hoe ze dat zou hebben gevonden… vast wel leuk, zeker spannend en hoogst waarschijnlijk heel lekker, want dat is het! De smaak van de “gerecht-vreemde” ingrediënten moet natuurlijk wel goed passen en aansluiten bij de smaak van het gerecht. Maar experimenteren is altijd interessant en kan hele fijne resultaten opleveren. In het geval van de zoetige wentelteefjes past knoflook die van nature ook zoet is prachtig. De bramen, blauwe bessen en frambozen die ik er heb bijgedaan geven een heerlijk fris accent en je zou er ook best een bolletje ijs bij kunnen scheppen. Ontbijt of nagerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer