Zeebaarsfilet met witlof en pastinaakpuree
Herfst. Van groene groenten en rauwkost gaan we over op andere groenten, stoofpotten en soms stamppotten. Witlof is er bijna het hele jaar. We gebruiken in dit recept een deel rauw en een deel gestoofd.
Lees meerPompoen walnotencake
In deze pompoen walnotencake wordt gemaakt zonder toevoegen van boter of andere vetstof. De pompoen maakt hem lekker smeuïg en de pitten en noten geven deze cake een lekkere bite. Maak hem een dag van tevoren dan heeft de cake nog meer smaak. Verras de kinderen er morgen mee als ze terug komen van hun Sint Maartentocht met een lekkere kop warme chocolademelk. Dat gaat er vast wel in! Bereidingstijd: ± 35 minuten Oventijd: ± 50 minuten Voor ± 25 plakken
Lees meerSpeculaas-rozijnenkoek
Je zou denken dat door de speculaaskruiden deze koek een echte Sinterklaastraktatie is. Niets is minder waar. Deze krokante speculaas-rozijnenkoek is altijd lekker om in huis te hebben tijdens de herfst en wintermaanden. Door de rozijnen en amandelen blijft de koek lekker lang goed.
Lees meerMet schil en al geroosterde koolrabi met feta
Eerst maar even het verschil tussen koolrabi en koolraap. Koolraap is een ronde wortel die onder de grond groeit en koolrabi groeit net boven de grond (vandaar dat hij er ook altijd zo netjes uitziet). De paars-rode variant van de koolrabi verschilt nauwelijks van smaak met de lichtgroene. Koolrabi kan rauw en gekookt gegeten worden, is gezond en heeft geen calorieën maar veel vitamine C. In dit recept word hij zelfs niet geschild. Alleen natuurlijk even gewassen. Als het blad er nog aanzit, koop dan de koolrabi met mooi stevig blad, dat je overigens als het echt mooi en stevig is, ook weer kunt gebruiken voor een salade.
Lees meerPompoen met appel op geurig cederhout
Ik ben geen barbecue-fanaat maar de cederhouten plankjes van ‘Koken op Hout’ trokken deze zomer wel mijn aandacht. Dunne cederhouten plankjes waarop je vlees, vis en ook vegetarische gerechten op de barbecue bakt. De verfijnde geur van cederhout doet je watertanden en trekt ook in het gerecht. Echt verrukkelijk! Het barbecueseizoen is met dit echte herfstweer wel voorbij. Maar de dikkere planken van cederhout zijn een prima alternatief voor in de oven. Het aroma van cederhout past goed bij typische herfstproducten als pompoen, appel en walnoten. Je kunt er ook eendenborstfilet, een mooi varkensribstuk of een stuk verse zalm op bereiden. Emilie van der Woerd maakt deze barbecue- en ovenplanken zelf in haar werkplaats achter het huis. Ze zaagt ze uit meters lange planken cederhout, maakt er een mooi gootje in en schuurt ze glad. Voor wie wil, brandt Emilie er ook een logo in. Kijk voor meer informatie en verkoopadressen op
Lees meerAnijsmerengue met bosbessen en frambozen
Het maken van merengue is heel makkelijk als je er maar voor zorgt dat er absoluut geen vet bijkomt. Dus alles wat je gebruikt: kom, gardes, lepels, kopje, eerst heel goed afnemen met keukenpapier gedipt in azijn of citroensap. Eigeel is ook vet dus dat mag er ook niet bijkomen. Om dit te voorkomen is het handig om de eieren één voor één eerst boven een (vetvrij) kopje te splitsen en het eiwit vanuit het kopje in de grote schaal te doen. Mocht er een eigeel kapot gaan en mengen met het wit dan heb je maar 1 ei dat je niet kunt gebruiken voor de merengue. Voor mij blijft het een soort wonder om te zien hoe het gladde lobbige eiwit, door het te kloppen, veranderd in een luchtig en stevig schuim. Altijd leuk om met de kinderen te doen. Voorbereiding ca. 15 minuten, bakken/drogen 3-4 uur
Lees meerCourgette cake met walnoten, yoghurt en specerijen
De Amerikanen noemen het courgette bread, wij noemen het courgette cake. Er zijn inmiddels honderden variaties van dit soort cakes: wortel of banaan zijn denk ik de meest populaire variaties.
Lees meerMosselen met zure mosterdsaus
September is de maand voor verse mosselen. Nog even genieten van het zomergevoel. Kook de mosselen zoals je gewend bent of volg onderstaand recept. En maak er zo’n ouderwets lekkere zure mosselsaus met veel mosterd bij. Met stokbrood of frieten en een salade erbij een echte vrijdagavond maaltijd, die in 20 minuten op tafel staat.
Lees meerBounty chocolat chip cookies
Yummie Bounty chocolat chip cookies; knapperige koekjes met chocola en kokos. Deze koekjes zijn een heerlijke traktaties voor iedereen die net uit school komt. Maak op woensdagmiddag of in het weekend een grote pot. Afgesloten blijven ze weken goed (als dat lukt). Je kunt met deze koekjes ook een snel en heerlijk door de weeks toetje maken. Maak een ‘ijsburger’ met twee koekjes en een bol vanille of kaneelijs.
Lees meerPeruaanse aardappelsalade
In Peru, het land van de vele aardappelsoorten, gebruiken ze voor deze salade een gele aardappel: de Papa Amarillo. Deze aardappel hebben we niet in ons land. Gebruik een vastkokende soort die weinig vocht bevat. De Peruaanse die mij het recept gaf gebruikt aardappels met een rode schil. De aardappelsalade wordt opgerold met een vulling van kip of tonijn met kruiden. Verder is limoen essentieel.
Lees meerMakarons, hartig en zoet
Makarons (Frans: Macarons) maken is niet moeilijk, maar wel een secuur werkje. Neem dus vooral de tijd. Naarmate je het vaker doet zal het sneller gaan. Gesteriliseerd eiwit is te koop in de supermarkt, kijk in het zuivelkoelvak. Weeg alle onderdelen nauwkeurig af. Bereidingstijd: 3 – 4 uur Voor ca. 18 makarons van 4 cm.
Lees meerChocolade Pavlova met slagroom en vers fruit
Dit keer een recept om echt de blits te maken in gezelschap. Het recept is van Nigella Lawson, maar ik gebruik het al jaren. Het is een eenvoudig te maken dessert, maar heeft een super uitstraling. Let maar op, zodra je het op tafel zet, vraagt iedereen om het recept. Zoals je op de foto ziet, zitten er barsten in de meringue. Daar ontkom ik nooit aan, maar wat mij betreft maakt dat het dessert juist spannender. Varieer met fruit en als je niet van chocolade houd, dan laat je de cacao en chocolade gewoon achterwege. O ja, van de overgebleven eidooiers kun je een heerlijke (van culinaire collega Anneke Ammerlaan) maken.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer