Zoet

Nonnevotten een echt carnavalsgebak

Zoet

Nonnevotten een echt carnavalsgebak

Nonnevotten zijn traditionele carnavals broodjes die in de olie gefrituurd worden. Ze worden met Vastenavond gegeten en zijn rond carnaval tot Aswoensdag verkrijgbaar bij Limburgse bakkers. Van repen zoet brooddeeg worden lussen gevormd waarvan de uiteinden met een losse knoop aan elkaar geknoopt worden. Waar de merkwaardige naam vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Het is in ieder geval een oud gebak. Zo gaat er een verhaal dat de zusters Franciscanessen die tussen 1600 en 1700 een klooster in Sittard hadden deze gefrituurde broodjes gaven aan de mensen die vodden brachten waar opbrengst voor de armen bestemd was.

Ik maakte er kleine nonnevotten van en heb aan het deeg vanillesuiker toegevoegd voor wat extra smaak. Je zou er ook sinaasappel-, citroen of limoenrasp aan toe kunnen voegen.

Van hetzelfde deeg kun je ook poefelen maken, een op een berlinerbol lijkend gebak. Bollen deeg wordt hiervoor wat uitgerekt, gefrituurd en gevuld met jam en/of banketbakkersroom.

Voor 20 stuks

Voorbereidingsstijd: ± 30 minuten
Rijstijd: ± 1½ uur
Bereidingstijd: ± 25 minuten

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem met de gist, de basterdsuiker, vanillesuiker en het zout in een kom of in de kom van een keukenmachine.
  2. Verwarm de melk met de boter tot lauwwarm en voeg het aan het bloemmengsel toe. Meng het erdoor.
  3. Breek de eieren boven de kom en kneed alles tot een soepel deeg. Laat het deeg in een kom, afgedekt met een stuk huishoudfolie, ± 1 uur rijzen.
  4. Neem het deeg uit de kom en kneed het goed door. Verdeel het deeg in 20 gelijke porties (± 45 g) en vorm er balletjes van.
  5. Rol de balletjes uit tot repen van ± 35 cm lang. Knoop de uiteinden losjes om elkaar heen.
  6. Leg de geknoopte stukjes deeg op de met bakpapier of een bakmatje beklede bakplaten. Laat ze 30 minuten afgedekt met bubbeltjesplastic op een warme plaats rijzen.
  7. Verhit de frituurolie tot 180 °C. Strooi het fijne kristalsuiker in een diep bord.
  8. Neem een nonnenvot van de plaat en maak de lus iets ruimer. Laat de nonnenvot in de hete olie glijden. Doe dit met nog 2 nonnenvotten. Bak eerst de ene kant mooi lichtbruin. Keer de nonnenvotten met een vork en bak ook de andere kanten lichtbruin.
  9. Laat ze even op keukenpapier uitlekken en haal ze vervolgens door de fijne kristalsuiker. Eet de nonnevotten warm dan smaken ze het lekkerst!

Tip
Koude nonnevotten kun je eenvoudig in de oven oppiepen. Zet de oven op 175 °C. Leg de nonnevotten op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze direct de oven in. Laat ze in ± 7 minuten warm worden.

Nonnevotten een echt carnavalsgebak

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer