Deze frittata met lekker veel boerenkool heb ik bedacht voor een lunch die ik nog niet zo lang geleden serveerde bij een workshop die geheel in het teken van gezond leven stond. De lunch moest natuurlijk ook gezond zijn en … makkelijk lopend te eten. Daarvoor heb ik de frittata in blokjes van 4 x 4 cm gesneden en geserveerd in witte cupcakevormpjes. Zo is deze frittata voldoende voor zo’n 70 hapjes. Maar je kunt de frittata ook in het bakpapier op een mooie plank op tafel of een buffet zetten. Met een mes erbij kan ieder zelf een portie afsnijden. En natuurlijk is de boerenkoolfrittata warm ook lekker als warme maaltijd. Geef er dan een knapperige salade bij. Voor 4 personen is kun je uitgaan van de helft van de ingrediënten, gebruik wel 6 eieren.
Bereidingswijze
- Voor het maken van deze boerenkoolfrittata begin je met 2-3 liter water aan de kook te brengen. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed de braadslede met bakpapier en laat het papier aan alle zijden boven de rand uitsteken.
- Verdeel de boerenkool in een vergiet en schenk er royaal kokend water over. Schep de boerenkool om en schenk er meer kokend water over. Hierdoor slinken de blaadjes zonder hun mooi groene kleur te verliezen. Laat de boerenkool goed uitlekken.
- Verwarm de olijfolie in een steelpan en fruit de ui zachtjes glazig. Roer er kurkuma en versgemalen zwarte peper door en verwarm nog heel even tot het lekker gaat ruiken.
- Klop in een grote kom de eieren los en meng de geraspte kaas, oregano, wat zout en versgemalen peper erdoor. Knijp al het vocht uit de boerenkool en meng de boerenkool in gedeelten door het eimengsel.
- Schenk het eimengsel in de braadslede, strijk de bovenkant glad en verdeel de rode paprika erover. Schuif de frittata een richel onder het midden in de oven en bak de frittata in 30-40 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer de frittata als hoofdgerecht of bij een buffet, of in blokjes van 4 x 4 cm bij als hapje