Soep

Witlofsoep met zwarte knoflookroom

Soep

Witlofsoep met zwarte knoflookroom

Deze witlofsoep maakte ik voor een pré-kerstdiner met vrienden maar omdat ik nog over had maakte ik er ook nog een variant op; witlofsoep met zwarte knoflookroom. Zwarte knoflook is een gefermenteerde knoflook die ik een paar maanden geleden proefde tijdens een foodbeurs. Ik was verrast door de smaak. Een beetje knoflook maar dan zoet en met de structuur van een zacht dropje. Ik zag toen al mogelijkheden en toen ik onlangs zwarte knoflook bij een supermarkt zag liggen heb ik het direct meegenomen. Het geeft de witlofsoep een bijzondere smaak!

Trouwens zo’n pré-kerstdiner is een aanrader. Ik maak dan altijd de gerechten die ik met kerst wil serveren en tackel dan tijdens dit diner alle onvolkomenheden. Ik serveer de witlofsoep in kleine kopjes. Daarvoor struin ik altijd kringloopwinkels en brocante markten af. Vaak kun je van die gekke kopjes voor een paar euro op de kop tikken. ‘t Is ook leuk om allemaal verschillende kopjes te gebruiken.

Bereidingstijd: ± 30 minuten
Voor ± 20 mini-kopjes soep

Bereidingswijze

  1. Smelt de boter in een soeppan en fruit de ui met de knoflook en de gember al omscheppend 5 minuten op een laag vuur.
  2. Snijd het lelijke stukje van de stronkjes witlof en snijd de stronkjes fijn. Bak de witlof 5 minuten met het uienmengsel mee. Strooi de bloem erover en bak nog 1 minuut.
  3. Voeg 750 ml heet water en de bouillontabletten toe en breng alles aan de kook. Kook de soep 10 minuten. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg 250 ml van de slagroom toe en laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken.
  4. Haal intussen de teentjes zwarte knoflook uit de velletjes en hak ze fijn. Doe 100 ml slagroom in een hoge kom en voeg de zwarte knoflook toe. Zet de staafmixer erin en laat hem draaien totdat de slagroom stijf is. Verdeel de soep over de kopjes en schep een beetje van de zwarte knoflookroom erop. Geef er een Parmezaanstengeltje (zie tip) bij.

Recepttip
Parmezaanstengeltjes met nigellazaadjes

2 plakjes roomboter bladerdeeg, bijna ontdooid
2 el versgeraspte Parmezaanse kaas
1 el nigellazaadjes (of zwart sesamzaad)
Extra nodig: bakblik bekleed met bakpapier

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Bestrijk de plakken bladerdeeg met koud water en een drupje slagroom en strooi er de kaas en de nigellazaad over. Snijd elk plakje deeg in ± 12 dunne repen en leg ze op het met bakpapier beklede bakblik. Bak ze in de voorverwarmde oven in 10 minuten lichtbruin.

Tip
Je kunt de soep ook in grote porties serveren, dan is het voldoende voor 4-6 personen.

Witlofsoep met zwarte knoflookroom

Ingrediënten

Robert Herder messen: Altijd vlijmscherp!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer