Recepten

Soep – 22 juli 2018

Verfrissende komkommergazpacho

Komkommertijd! In de letterlijke zin. Want juist nu het zo warm is, breekt het seizoen voor komkommers aan. Heerlijk verfrissend en dorstlessend! Mijn buurman hier in Frankrijk brengt mij om de dag een paar komkommers en een flinke bos platte peterselie uit zijn groentetuin. Van die komkommers snoep ik de hele dag door, maar laat me er ook culinair door inspireren. Deze komkommergazpacho is hier met dit warme weer echt favoriet! IJskoud en ook pittig, dat helpt je er weer bovenop als het je echt te warm wordt. Een prima soepje om gewoon tussendoor als opfrissertje te geven, maar natuurlijk ook lekker als voorgerecht. Supersimpel om te maken! Ik heb deze superwarme zomerdagen gewoon een kan met komkommergazpacho in de koelkast staan.

Lees meer
Bijgerecht – 17 juli 2018

Sperziebonen met milde sambal

Groenten net even anders en superlekker. Met toevoeging van een goede smaakmaker en eventueel wat verse kruiden zijn ze makkelijk te maken zonder dat het extra tijd kost. Om sperziebonen te pimpen heb ik Sambal Nasi Goreng van Koningsvogel gebruik die is heerlijk en zo mild dat ook kinderen het kunnen eten. Als je van pittig houdt kun je ook een andere sambal gebruiken, bijv. de lekker zoet-pittige sambal manis. Als je voor meer mensen wokt duurt het bereiden iets langer. Bekijk de bereidingsvideo!

Lees meer
Hoofdgerecht – 9 juli 2018

Pasta con Asparagi e Salmone

Het keukentje in de Italiaanse B&B had minimale voorzieningen. Ik had een prachtige bos groene asperges gekocht. In Italië in vele soorten en maten te koop. Ik vroeg Irene (de eigenaresse) om een dunschiller om de onderkant van de asperges wat bij te schillen. No.. No.. zei ze, dat doen we nooit. Ik doe het wel voor, wanneer wil je eten? Con Salmone, zei haar dochter. Volgens de Italiaanse eettraditie doe je dat niet en is pasta een tussen- of voor gerecht, maar als het druk is doen we er ook zalm in en eten we pasta als hoofdgerecht, vertrouwde ze me toe. Vooraf een bordje dungesneden Parmaham, Mortadelle en wat olijfjes. En bij pasta met vis geen Parmezaanse kaas!  

Lees meer
Dessert – 2 juli 2018

Romig dropijs maken

Dropijs maken is leuk om te doen, ’t ziet er spannend uit en het smaakt ook nog eens lekker. Je moet er natuurlijk wel een echte dropliefhebber voor zijn. Want houd je niet van dit zwarte snoepgoed dan zal dit ijsje ook niet op jou ‘dit moet ik echt eens maken’ lijstje staan. Maar ik als echte dropaddict kan echt genieten van dit romige ijs met de zo herkenbare smaak van trekdrop. Gegarneerd met gehakte Italiaanse liquorice drop serveer je een verrassend ijsje! En ik mag de hele zomer lang de MagiMix Gelato ijsmachine testen. Zo’n machine op de aanrecht nodigt natuurlijk telkens weer uit tot het maken van een ander ijsje, dus jullie zullen beslist nog meer ijsrecepten langs zien komen! Nagerecht voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten (inclusief koelen) Vriestijd: ± 3 uur

Lees meer
Fingerfood – 22 juni 2018

Haringhapje met pittige bietensalade

Dit haringhapje met pittige bietensalade maakte ik omdat ik een leuk borrelhapje bij gin-tonic wilde serveren. Omdat haring prima combineert met jenever verwachtte ik ook dat haring en gin goed zouden samengaan. Het resultaat was werkelijk verrukkelijk. Een echte aanrader dit lekkere haringhapje bij een ! Borrelhapje voor 4 personen Bereidingstijd: ± 15 minuten

Lees meer
Barbecue – 21 juni 2018

Koken op hout – Staartstuk met tomaten-uien relish

Koken op houten planken van Emilie is leuk om te doen. Het is heel eenvoudig en geeft een extra verrassende smaak aan je gerecht. Omdat je weinig olie gebruikt is het heel gezond. Ben je toch vlees aan het roosteren, leg er dan lekker groente naast. Daarmee maak je een heerlijke relish om eroverheen te scheppen. Lees  meer over de plank.

Lees meer
Brunch – 11 juni 2018

Een warme vissoep voor een zonnige dag

Een aantal keren per jaar komen wij met ‘uit de keuken van 8’ bij elkaar. Naast het feit dat we op de hoogte willen zijn van waar iedereen aan werkt, bespreken we ook nieuwe trends of speciale culinaire vondsten die we tijdens een reis hebben ontdekt. Het unieke aan onze groep is dat iedereen culinair bezig is, maar allemaal op ons eigen terrein. Soms overlappen we elkaar en werken we samen, maar het is mooi om te zien hoe groot het culinaire gebied is waarin we opereren. Van professionele chef activiteiten tot product ontwikkeling tot kookboeken schrijven, enz. En… we lachen ook nog behoorlijk als we bij elkaar zijn; dat blijft belangrijk. Elke keer ben ik weer verbaasd hoeveel je kunt doen in 3 uur. We koken voor onze meetings allemaal een gerecht en na alle bespreekpunten afgewerkt te hebben, komen onze gerechten op tafel. Best een uitdaging, want er zit wel een groot ‘smaakpanel’ aan tafel. Afgelopen keer maakte ik een vissoep en het was een topper. Het fijne is altijd, dat je bij zo’n waslijst aan ingrediënten eerst denkt, dat gerecht duurt me veel te lang, maar dan merkt dat de bereiding een fluitje van een cent is.    

Lees meer
lunchgerecht – 4 juni 2018

Knapperige borek uit Kroatië

Kroatië is een culinaire aanrader! Vorige week was ik daar met een aantal collega’s op stap onder leiding van een ware ‘culi’ met Kroatische roots. We hebben werkelijk verrukkelijk gegeten in luxe restaurants. Vooral zeevruchten en inktvis op tal van manieren. En ook de vrouw van het pension waar we logeerden heeft indrukwekkend lekker voor ons gekookt. Langzaam gegaarde octopus in een buitenoven onder een laag houtskool en ook een stevige maaltijd met cevapcici, smeuïge witte bonen, gebakken aardappelen en salade. Maar vooral haar borek waren niet te versmaden. Heel simpel gevuld met alleen zachte kaas. Haar geheim: niet te veel olijfolie gebruiken! Eenmaal thuis ben ik daar meteen mee gaan experimenteren. Met filodeeg uit de koeling. Dat koop je bij de Turkse winkel, net als de verse kaas. Ik heb verse kaas van koemelk gemengd met verse kaas van schapenmelk. Je kunt ook ricotta en verkruimelde feta gebruiken. Voor net iets meer smaak kun je fijngehakte verse kruiden toevoegen of met knoflook gesmoorde en goed uitgelekte spinazie. Kortom, echt een recept om zelf op te variëren.

Lees meer
Drank – 27 mei 2018

Iced tea with Orange&Lemon

Voor iced tea maak ik eerst thee van theeblaadjes, liefst groene thee of Earl Grey, die ik 3-5 minuten laat trekken tot het sterk genoeg is. Dan haal ik mijn “thee-ei” met de theeblaadjes uit mijn extra grote pot en voeg wat takjes munt, partjes sinaasappel, limoen en of citroen aan de hete thee toe en laat het zo afkoelen. De koude thee giet ik in lege beugelflessen die ik in de koelkast zet zodat de thee lekker koud kan worden. Omdat ik ook als ik het warm drink thee nog altijd zet in een pot, houd ik er geregeld van over. Die restje gaan ook in een fles de koelkast in.

Lees meer
Hoofdgerecht – 14 mei 2018

Kipsaté met pindasaus, sateh ajam

Als ik tijd heb maak ik zelf kipsaté met pindasaus bij de bami of nasi. Zoveel lekkerder dan de kant en klaar gekochte spiesjes. En natuurlijk serveer ik hem met een homemade pindasaus. ’t Is geen slanke saus, zo’n pindasaus met kokosmelk, maar lekker dat hij is… Zo af en toe moet dat ook kunnen. Voor 12 stokjes Bereidingstijd: ± 40 minuten (inclusief ± 30 minuten marineren)

Lees meer
Bijgerecht – 3 mei 2018

Kimchi van witte kool, wortel en radijs

Met deze kimchi van witte kool wortel en radijs is het net als met zuurkool je moet altijd geduld hebben. Het uiteindelijke resultaat kun je namelijk pas na een aantal weken proeven. Kimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken. Het bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Welke groenten je gebruikt dat bepaal je helemaal zelf. Persoonlijk gebruik ik bij voorkeur wat stevigere groenten als kool, wortel en radijsachtigen. Ik eet het graag en zet bijna altijd een bakje kimchi op tafel als ik een Aziatisch gerecht maak. Maar ook op een broodje en bij geroosterd vlees en gevogelte smaakt kimchi erg lekker. Eén van mijn favoriete weekendbroodjes is een kimchi hotdog met zelfgemaakte wasabimayo en ketchup! Bijgerecht: voor 2 potten van 2 l (± 2½ kg) Bereidingstijd: ± 1½ uur Wachttijd: 1 uur

Lees meer
Hoofdgerecht – 25 april 2018

Bonensalade met avocado en kruidige pinda’s

Door het zonnetje kreeg vandaag zin in frisse voorjaarssalade en met de Nationale week zonder vlees in het achterhoofd dus een zonder vlees! Snijbonen worden meestal gesneden verwerkt maar door de snijbonen in deze vegetarische bonensalade met avocado en kruidige pinda’s heel te laten ziet de salade er een stuk leuker uit.

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer