Nagerecht

Crème brûlée

Nagerecht

Crème brûlée

In de herfstvakantie hadden we alle kinderen en kleinkinderen bij ons in Frankrijk. Een dolle boel met lekker wandelen, snoeien, vuurtje stoken, kastanjes poffen en om de beurt echt Frans koken. Eén van de dochters ging aan de slag met crème brûlée. Het Franse toetje bij uitstek! Die unieke combinatie van zachtromige vla met een knapperige karamelkorstje is in elk restaurant al jarenlang het populairste toetje dat je kunt bedenken. Zelf maken komt er vaak niet van, terwijl het eigenlijk niet echt moeilijk is. Zeker niet als je zo’n kleine crème brûlée brander hebt, daarmee smelt je het suikerlaagje in een wip in een knapperig bruin karamellaagje. Wij hebben genoten van deze culinaire uitspatting van onze dochter en ik heb me voorgenomen het snel ook weer eens te maken. Hier het recept.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 125 °C. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het zwarte merg eruit. Schenk de room en de melk in een pan en voeg het vanillemerg en ook het uitgeschraapte vanillestokje toe. Laat het mengsel op laag vuur 5 minuten trekken.
  2. Klop intussen in een kom de eidooiers met 100 g suiker tot een romig mengsel. Neem het vanillestokje uit het roommengsel. Schenk het roommengsel al kloppend bij het eimengsel. Blijf kloppen tot het mengsel iets bindt.
  3. Schenk het ei-roommengsel in de schaaltjes en zet deze op de bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven. Laat het ei-roommengsel in de oven in 35-45 minuten stollen tot een zachte pudding.
  4. Neem de schaaltjes uit de oven en laat de pudding in de schaaltjes bij kamertemperatuur in ongeveer 30 minuten afkoelen en steviger worden.
  5. Laat de pudding in de schaaltjes daarna in de koelkast in tenminste 3-4 uur door en door koud worden.
  6. Bestrooi voor het serveren de pudding in de schaaltjes met de rest van de suiker. Laat dit laagje suiker bruin en krokant worden door het met de crème brûlée brander te verhitten. Of verwarm het grillelement in de oven voor en schuif de schaaltjes vlak onder het hete grillelement tot de suiker mooi bruin en knapperig is. Serveer direct.

Kenmerken voor crème brûlée is het smaakcontrast van zacht en knapperig, maar ook van koud en warm. De koude pudding met de warme karamel zorgt voor een ware smaaksensatie! Laat de puddinkjes daarom na het afkoelen in de koelkast in nog minstens 3-4 uur door en door koud worden. Of maak de puddinkjes al een dag te voren en bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast.

Crème brûlée

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer