Lamsbout met pompoen
Als we met z’n allen – wij met onze kinderen, partners en kleinkinderen – in Frankrijk zijn, vieren we dat met een uitgebreide maaltijd. Liefst natuurlijk met lekker eten uit de omgeving. Dit keer kwam de lamsbout van een leverancier uit de buurt, die net als onze buurman tot een paar jaar geleden, zijn lammeren met veel vrijheid en liefde voor de natuur in de velden laten grazen. De pompoen en kruiden kwamen uit eigen tuin. Eigenlijk weet ik van tevoren nooit precies wat ik ga maken, ik scharrel wat ingrediënten bij elkaar, laat me inspireren door wat er voor me ligt en ga daar mee aan de slag. Het wordt altijd net iets anders dan ik eigenlijk voor ogen had. Daar heb ik me bij neergelegd. Zo is het voor iedereen een verrassing wat we eten.
Lees meerVegan linzen soep met kokos
Tja, waarom kies ik deze ongenadig lekkere maaltijd soep om met jullie te delen. Ten eerste omdat hij heerlijk is, ten tweede omdat hij makkelijk te bereiden is en ten derde om altijd een vegan gerecht in de vriezer te hebben. Drie goede redenen om deze soep meteen te maken. Maak dan ook minstens deze hoeveelheid, ook als je met z’n tweeën bent. Steeds meer van mijn vrienden proberen vegetarische of vegan gerechten uit en wat is er dan mooier om deze vegan soep in de vriezer te hebben. En als je geen vegan vrienden hebt, nodig dan je buren uit om weer eens even bij te kletsen.
Lees meerIers soda bread in de koekenpan bereid!
17 maart is het St Patrick’s Day. De nationale feestdag van Ierland. En bij Ierland denk je aan soda bread. Een klassieker uit de Ierse keuken. Een paar jaar terug liet een jonge chef uit de keukenbrigade van het Cliff House uit Ardmore, Ierland zien hoe zijn oma soda bread altijd klaarmaakte in een koekenpan op het fornuis. Zo simpel, zo makkelijk en zo lekker. In deze vertelt hij hoe het in zijn werk gaat.
Lees meerCrème brûlée
In de herfstvakantie hadden we alle kinderen en kleinkinderen bij ons in Frankrijk. Een dolle boel met lekker wandelen, snoeien, vuurtje stoken, kastanjes poffen en om de beurt echt Frans koken. Eén van de dochters ging aan de slag met crème brûlée. Het Franse toetje bij uitstek! Die unieke combinatie van zachtromige vla met een knapperige karamelkorstje is in elk restaurant al jarenlang het populairste toetje dat je kunt bedenken. Zelf maken komt er vaak niet van, terwijl het eigenlijk niet echt moeilijk is. Zeker niet als je zo’n kleine crème brûlée brander hebt, daarmee smelt je het suikerlaagje in een wip in een knapperig bruin karamellaagje. Wij hebben genoten van deze culinaire uitspatting van onze dochter en ik heb me voorgenomen het snel ook weer eens te maken. Hier het recept.
Lees meerHele roodbaars in de oven met paprika-, noten en olijven
foto Willem Bouman Voor een “photo shoot” had ik van de week 5 hele roodbaarzen nodig. Prachtvissen.. en lekker! Aan het einde van de dag was er genoeg om het hele team er één mee naar huis te geven. Heerlijk en iedere vis groot genoeg voor een maaltje voor 4 personen. Als bereidingstip gaf ik ze onderstaand recept mee. Het is zo makkelijk: snel even vullen met wat kruiden en citrus, smaakmakers erover en dan 20-30 minuten in de voorverwarmde oven garen. Fotograaf Lynn van Woudenbergh wilde weten of het ook in een afgesloten bbq zoals de nieuwe Black Bastard van haar man kon. En ja hoor dat is juist extra lekker! Zowel in de oven als in de afgesloten barbecue garen is een ideale manier om de roodbaars en andere hele vissen te bereiden en zo de volle vissmaak optimaal tot z’n recht te laten komen. Zelf vind ik het lekker om deze roodbaars te combineren met haricots verts en rijst. Voorbereidingstijd 10 minuten + 20-30 minuten in de oven Hoofdgerecht voor ca. 4 personen
Lees meerKip met ajvar en gebakken aardappels
In Kroatië at ik deze heerlijke gegrilde kip met gebakken aardappels en ajvar. Ajvar is een paprika-auberginepuree die in de hele Balkan gegeten wordt. Het is al jaren te koop in Nederland, in Turkse en Marokkaanse winkels, maar nu ook in de supermarkt. Aan het einde van de zomer als de paprika’s en aubergines goed rijp en goedkoop zijn wordt het in grote hoeveelheden gemaakt voor de hele winter. Het is heerlijk bij geroosterd vlees, bij gehaktgerechten, op brood en een lepeltje ajvar is onmisbaar door Djuvetsrijst. Bewaar geopende potten in de koelkast. Afhankelijk van uw smaak kunt u er pepertjes door doen.
Lees meerBloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto
Deze bloemkoolsoep met walnoten-komijnpesto is eenvoudig te maken en ziet er door de presentatie extra feestelijk uit. Omdat het bij ons op het ogenblik walnoten regent maakte ik er een walnoten-komijnpesto bij. Die combineerde bijzonder goed met de licht pittige smaak van de bloemkoolsoep. Zo’n walnotenpesto is echt een aanrader want niet alleen in de soep smaakt deze pesto erg lekker hij is ook heerlijk op een sneetje brood met een plak rauwe ham of kaas. Een heerlijk soepje voor door de weeks of in het weekend. Door de toppings er apart bij te serveren krijgt de soep een feestelijk tintje. En met wat lekker knapperig brood erbij zet je een lekkere maaltijd op tafel. Soep voor 4 personen Bereidingstijd: ± 30 minuten
Lees meerFeestelijke zalm uit de oven
Een simpel verrassend en feestelijk recept. Hier onder alle voorbereidingen. Daarna zit het zo in elkaar. Je kunt het goed voorbereiden en in bakjes klaar zetten om op het laatste moment over de zalmfilet te verdelen. De voorbereidingen zijn als volgt; Pof de tomaatjes 20 minuten op 175 graden. Rooster de paprika roosteren op 250 graden (doe er gelijk een paar meer) maak schoon en snijd in repen. Maal het brood met peterselie, knoflook en olijfolie fijn in de keukenmachine of staafmixer met hakmolentje.
Lees meerDulce de membrillo maken
Dulce de membrillo wordt gemaakt van en je krijgt het in Spanje geserveerd bij kaas. Je kunt membrillo kopen bij mediterrane winkels. In Spanje ligt het zelfs gewoon bij de supermarkten in het schap. Maar het is ook leuk om zelf eens dulce de membrillo te maken. Het is nu de tijd om dat eens te proberen want er zijn volop kweeperen te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels en supermarkten. Voor 8-10 stukken Bereidingstijd: ± 2 uur
Lees meerGedroogde cannellini bonen in bouillon op knoflooktoast
Dit recept wil ik al heel lang uitproberen vanwege 1 ingrediënt, te weten: 100 g korst van Parmezaanse kaas. Zo’n ingrediënt intrigeert me dan behoorlijk, want wat doet dit met het gerecht. Toen ik gisteren dan ook bij de kaaswinkel van Johan in het dorp was, vroeg ik hem of hij wel eens korsten van de Parmezaanse kaas over had. Ik kwam op een meer dan goed moment, want hij wilde de grote Parmezaanse kaas net aansnijden om er kleine stukken vanaf te snijden. ‘Daar laat ik altijd aan een kant de korst zitten, als er aan de andere kant ook een zit, haal ik die weg. Anders wordt het teveel korst’ Ik naar huis met mijn Parmezaanse korst en aan de slag met de bonen. Eerst in de week zetten natuurlijk, maar de volgende dag kon ik het recept maken. Het resultaat was perfect. Door de korst werd de saus wat romiger, maar vooral die heerlijke geur die het gerecht bij het koken verspreidde, beloofde al veel goeds.
Lees meerFranse clafoutis met verse vijgen
Ik ben geen toetjesmens en houd eigenlijk niet van pannenkoeken, maar voor een echte clafoutis een ovenpannenkoek met zoete fruitvulling – kun je me ’s nachts wakker maken. Dit super traditionele en echt Frans nagerecht werd tot voor kort alleen nog door Franse oma’s in de Limousin gemaakt. En alleen in de zomer als de kersen rijp en zoet waren. Maar de clafoutis is herontdekt en wordt telkens weer in een nieuw jasje gestoken. Je kunt nu elk soort fruit gebruiken. Zelfs hartige clafoutis zijn helemaal hip. Ik heb een dik Frans kookboek in mijn kast met echt alleen clafoutisrecepten. Maar het lekkerste recept is nog steeds het recept dat ik ooit van Ton Fagel kreeg, toen ik met Ton, Paul en Maryette Fagel het kookboek Aan Tafel met Fagel maakte. Dat recept gebruik ik nog steeds als basis, ik varieer er ook lustig op los. Voor deze clafoutis heb ik verse vijgen gemarineerd in mijn zelfgemaakte sloe gin. Crème de cassis is een goed alternatief. De vijgen heb ik vers geplukt van mijn eigen vijgenboom in Frankrijk. Daar is het nu echt vijgentijd!
Lees meerKurkuma mosselen met kokos, rode peper en verse gember
Kurkuma (geelwortel) is gezond en lekker. Er wordt veel over de kracht ervan geschreven. Maar wat ik ervan weet is dat je er wel heel veel van moet binnen krijgen voor een positief effect op je gezondheid. Kurkuma is een bestanddeel van kerriepoeder en dat dankt er zijn gele kleur aan. Behalve kleur geeft het ook diepte (complexiteit) aan de smaak. In het Aziatische (beetje Thaise) mosselgerechtje dat ik voor deze week heb gemaakt gebruik ik verse kurkumawortel. Je kunt het eventueel vervangen door een beetje kurkumapoeder. De verse kun je in Oosterse winkels/toko’s vinden. Voorgerecht voor 4-6 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer