Recepten

Toetje – 20 mei 2019

Chocolade mousse voor veganisten en andere lekkerbekken

Zelf ben ik geen veganist, maar heb wel vrienden die veganist zijn en ik vind het meer dan leuk om hun gerechten te proeven. Zo aten we bij Valerie als dessert chocolade mousse. Als je niet weet dat het veganistisch is, heb je het ook niet in de gaten. Het ideale recept dus voor een gemengde groep vrienden. Veel erover zeggen kan ik eigenlijk niet. Het is simpel, makkelijk een dag van te voren te maken en als je teveel hebt, smaakt het de volgende dag zeker net zo lekker! Je hebt geen echte au bain marie pan nodig, want je kunt de chocolade met sojamelk ook smelten in een schaal die op een normale pan met kokend water past (video’s genoeg die laten zien hoe dat moet). Ik ben geen fan om chocolade te smelten in de magnetron omdat je het niet goed in de gaten kunt houden.  Maar als dat jouw manier is,  prima. Als het maar een gladde substantie wordt.  

Lees meer
Hoofdgerecht – 12 mei 2019

Verse makreel met radijsjes uit de oven

Denk eens aan verse makreel! Dat is zo’n lekkere vis: smeuïg en toch stevig visvlees en een volle smaak. Hele makreel doet het goed op de barbecue! Maar tegenwoordig kun je ook verse makreelfilet kopen. Daar maak je in een ommezien iets heel lekkers mee klaar. Verse makreel kan door de volle smaak best wat pit gebruiken. Echt lekker is bijvoorbeeld makreel teriyaki, waarbij je de vis tijdens het garen overgiet met teriyakimarinade. Die marinade maak je zelf van sojasaus, mirin en wat gembersiroop. Zo wordt de makreelfilet omhuld met een heerlijk pittig-zoete saus.

Lees meer
Barbecue – 6 mei 2019

Aspergesalade met walnootolie

Aspergesalade met walnootolie heb ik gemaakt van heel dun geschaafde rauwe asperges. Lekker knapperig van structuur en op smaak gebracht met intense walnootolie ( die van Augustin’s), verse kervel en een sinaasappel waarvan ik zowel wat geraspte schil als het verse sap heb gebruikt. Het sap kun je ook eerst een beetje inkoken op een hoog vuur, waardoor de smaak nog dieper wordt.  Voor-lunch- of brunchgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 20 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 20 april 2019

Tongschar met kappertjes en tuinerwtensalade

Dit tongschar met kappertjes en tuinerwtensalade recept krijgt een lente-achtige door er een salade van tuinerwten, maïs en bladsla bij te serveren. Ik heb deze keer jonge blaadjes van de paardenbloem, winterpostelein en cichorei genomen, die staan op het ogenblik volop in mijn tuin maar je kunt natuurlijk ook jonge bladsla of rucola nemen. Tongschar heeft een lengte van 25-30 cm en is het hele jaar rond verkrijgbaar. Het is een dikke vis met stevig visvlees dus ook heel geschikt om filets van te maken. Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd: ± 25 minuten

Lees meer
Bijgerecht – 13 april 2019

Pickels maken is hip

Groenten pickels maken en fermenteren is weer helemaal terug. Dat is fijn want het geeft plantaardig eten een fijne textuur, kleur en unieke smaak. Door groente te fermenteren wordt het lekker krokant. Bijkomend voordeel is dat je op deze manier je producten langer houdbaar kunt maken. Ook worden de groentes op deze manier nog gezonder. Het bevat veel antioxidanten en het is goed voor de darmflora. Gefermenteerde groente hebben een positief effect op de spijsvertering. Je kunt ze op een koele plek 4 maanden bewaren. Pickels maken is hip en het is leuk om te doen. Het is zo gemaakt en handig om in huis te hebben. Altijd lekker op een salade of een broodje of bij de borrel als een snack. Doe je mee?

Lees meer
Gebak – 12 april 2019

Cheesecake met advocaatroom en paaseitjes

Deze citroencheesecake met advocaatroom en paaseitjes past natuurlijk helemaal bij Pasen. Feestelijker kun je deze lekkere cheesecake eigenlijk niet maken. De cheesecake wordt gemaakt van een combinatie van verse roomkaas en ricotta en krijgt door de citroen een heerlijke frisse smaak. De winkels liggen rond Pasen vol met allerhande Paas snoepgoed. Gebruik je creativiteit om jou eigen persoonlijke paastaart te maken. Voor 12 personen Bereidingstijd: ± 35 minuten (inclusief afwerking) Oventijd: ± 50 minuten

Lees meer
Hoofdgerecht – 1 april 2019

Pasta met ossenstaart ragout

Ossenstaart? Pfff, beetje ouderwets en wel een erg lang recept. Dat klopt, maar ook een recept waar 2,5 uur oventijd in zit en makkelijk te maken is. Hoe lang geleden is het niet dat je een recept met ossenstaart maakte. Ga met dit recept even terug naar vroeger. Het vergt inderdaad wat tijd, maar… het gerecht is ideaal van te voren te maken omdat de ossenstaart ragout zeker 4 dagen in de koelkast bewaard kan worden. Opnieuw een recept voor als je eters krijgt en je toch net iets anders met je pasta wilt doen. Ik heb wel moeten zoeken naar de strozzapreti pasta. Helaas niet gevonden, maar ook met ziti was het al ongenadig lekker.  

Lees meer
Hoofdgerecht – 25 maart 2019

Gebakken Zeebaars met basilicum, knolselderij en gekonfijte tomaten

Zeebaars is te herkennen aan 2 gescheiden rugvinnen. Het is een magere vis die makkelijk te bereiden is.

Lees meer
Ovengerecht – 22 maart 2019

Lasagne bolognese

Bologna… de stad van de wereldberoemde ragù Bolognese en tegenwoordig ook van FICO World Eataly. Dit is een enorm culinair themapark dat volledig gewijd is aan de Italiaanse keuken en haar oorsprong. Je kunt er naar hartenlust kijken, proeven en workshops volgen. De stad dus voor een spannend culinair reisje! Nelleke en ik gaan er binnenkort naar toe om alle details voor zo’n culinaire reis uit te werken en ter plekke te bespreken. We hebben een vol programma en houden iedereen via de site op de hoogte over data, inschrijven, prijs, enzovoort. Om in de stemming te komen hier alvast het recept van de lasagne bolognese, die ik maakte toen Nelleke bij mij kwam eten om een en ander te bespreken. Een echte ragù Bolognese is het schoolvoorbeeld van slowcooking! Die saus maak je echt niet even snel, zoals veel recepten wel suggereren. De saus krijgt juist meer body als je hem op een zacht vuurtje zeker een uur, maar liever nog langer laat pruttelen. En intussen kun je dan ook zelf je eigen bechamelsaus maken. Een super gerecht dus voor als je zin hebt in een middagje echt koken! Geniet van het koken en daarna natuurlijk van het gezellig met elkaar de lasagne eten! Tot slot nog een tip: maak meteen een dubbele hoeveelheid van de ragù. Dan houd je een portie over om in te vriezen voor later. Voor echte en ‘snelle’ spaghetti bolognese bijvoorbeeld.

Lees meer
Zoet – 2 maart 2019

Frambozen-chocolade eclairs

Met deze frambozen-chocolade eclairs verras je je gasten met een bijzonder Frans gebakje. In Frankrijk zijn eclairs booming, zelfs in het kleinste dorp heeft de banketbakker bijzondere eclairs in zijn koeling staan. Met pistache, chocolade, fruit je kunt het zo gek niet verzinnen of er wordt een eclair mee gemaakt. Ook met de garnering wordt geëxperimenteerd.

Lees meer
Tapas – 20 februari 2019

Bruschetta met aubergine tournedos

Deze bruschetta met aubergine tournedos; dikke plakken geroosterd brood met gegrilde dikke plakken aubergine is heerlijk. Met een dikke Italiaanse tomatensaus nog veel lekkerder, op deze manier zet je een heerlijk veganistisch lunchgerecht met veel smaak en bite op tafel. Je kunt dit gerecht serveren met rucola of mizuna slablaadjes. Door Parmezaanse kaas er boven te schaven wordt het een vegetarisch gerecht.

Lees meer
Hoofdgerecht – 10 februari 2019

Geroosterde wortels met bietenpuree en geitenkaas

Geroosterde wortels met bietenpuree en geitenkaas klinkt niet echt als een snel te maken gerecht. Tijd is voor veel mensen een probleem en helaas ook op kookgebied. Maar het is vaak ook iets dat in je hoofd speelt. Kijk naar dit gerecht alsof het de ‘ouderwetse’ combinatie van aardappelen, groente en stoofvlees is. Het stoofvlees wordt dan de bietenpuree, de groente zijn de geroosterde wortelen en het vlees is de geitenkaas. Stoofvlees kost tijd, de bietenpuree ook. Maar net als stoofvlees is het een kwestie van voorbereiden. De verse bietjes gaan anderhalf uur in de oven, je hoeft er niet naar om te kijken. Voordat je aan tafel gaat, maak je de bietenpuree terwijl je de wortels roostert. De geitenkaas is een kwestie van dun schaven. Ik weet het, er zit misschien best een kronkel in mijn gedachten, maar als je een lang recept leest, lees het goed en bedenk wat je tussendoor kunt doen. Ik heb regelmatig geroosterde bietjes in de koelkast. Heel vaak zijn ze een uitkomst voor een snelle salade, de kleinkinderen of een chique bietencarpaccio voor onverwachte gasten. O ja, deze smaakvolle bietpuree kun je makkelijk 3 dagen in de koelkast bewaren.  

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer