Blog

Op reis

Reizen is zo’n gedoe tegenwoordig. De treinen zitten bomvol. Op Schiphol en andere vliegvelden sta je uren in de rij. Toen ik nog even een weekje op vakantie wilde in de behaaglijke herfstzon van september, ver na de zwarte zaterdagen, koos ik met gezinsleden toch maar voor de auto. De tocht voerde naar Zwitserland. De

Blog

Op reis

Reizen is zo’n gedoe tegenwoordig. De treinen zitten bomvol. Op Schiphol en andere vliegvelden sta je uren in de rij. Toen ik nog even een weekje op vakantie wilde in de behaaglijke herfstzon van september, ver na de zwarte zaterdagen, koos ik met gezinsleden toch maar voor de auto. De tocht voerde naar Zwitserland. De

Op reis

Reizen is zo’n gedoe tegenwoordig. De treinen zitten bomvol. Op Schiphol en andere vliegvelden sta je uren in de rij. Toen ik nog even een weekje op vakantie wilde in de behaaglijke herfstzon van september, ver na de zwarte zaterdagen, koos ik met gezinsleden toch maar voor de auto. De tocht voerde naar Zwitserland. De keus is dan: rij ik over de Duitse Autobahnen of over de Franse tolwegen? De Duitse wegen zijn drukker en brengen soms stress met zich mee. Wij kozen ervoor om via de Elzas te rijden. Het tolgeld (nog geen 20 euro) namen we voor lief.

Jarenlang reden we in één ruk naar Zwitserland of Noord-Italië. Nu lassen we onderweg een overnachting in. Niet alleen voor de veiligheid, maar vooral om al tijdens de reis van dat vakantiegevoel te kunnen genieten. In de gids van Michelin kijk ik dan naar restaurants met een ‘bib Gourmand’: met het rode hoofd van het Michelinmannetje als aanbeveling. Dat zijn gelegenheden waar het goed eten is tegen een schappelijke prijs,  onder de 40 euro voor 3 gangen. Onze vondst van dit jaar deel ik graag. In het dorp Sierentz in het zuiden van de Elzas staat een authentiek hotel, Auberge St-Laurent. Daar kan je heerlijk overnachten. Het hotel heeft een restaurant met een Michelinster, maar trek liever naar het buurpand. Daar zit de Winstub À la Côté. Deze bistro heeft een kleine menukaart, met voor elk (vis-, vleeseter of vegetariër) wat wils. Met lokale producten, zoals een feestelijke selectie paddenstoelen, smeuïge kazen en heerlijke Elzasser wijnen. Ik at zelden zo lekker. En zo ontspannen, op de eerste vakantiedag. Een aanrader.

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.