Blog

Boekrecensie

Een origineel kookboek met 90 vegetarische Indische recepten en verhalen.

Blog

Boekrecensie

Een origineel kookboek met 90 vegetarische Indische recepten en verhalen.

Boekrecensie

Boekoe kita loves’ green  

Een orgineel boek met 90 verhalen en recepten van de ‘next generation’, de 30’ers, 40’ers en 50’ers met Indische roots aan het woord. Zoals Keng, de zoon van Mirjam, het omschrijft ‘ontmoetingen met de cultuur en het eten’. Je vind het in dit boek samen met o.a. recepten van mijn chef-collega’s Pascal Jahal en Vanja van der Leede. De verhalen over eten, ingredienten, samen in de keuken en samen aan tafel hebben hun ouders en grootouders met ze gedeeld. Vanja heeft een lange reis door Indonesië met haar gezin gemaakt. De bron van Indische en Indonesische smaken. Daar ontdekte ze dat gepekelde tahoe (4 uur in een kom met kokend water, geraspte knoflook en zout) veel smaakvoller wordt. Mirjam & team heeft het al deze gespreken weten te bundelen in een boek met maakbare recepten. Door de gerechten zelf te koken krijg je ‘de smaak’ te pakken.

Dit spreekt mij in het boek aan:

  • Om te beginnen heb ik vele jaren met Mirjam van de Rijst samengewerkt aan mijn eigen boeken. Haar visie op boeken maken spreek mij enorm aan. Haar passie voor eten en koken zie je altijd samen gaan met haar ‘spot on styling’ voor ieder thema.
  • Dat je met deze Indische recepten eenvoudig een plantaardige verrassende maaltijd op tafel kunt zetten.  
  • Dat deze generatie met Indische roots, de keuken een warm hart toe dragen en weer een eigen twist gaan geven aan deze keuken met lokale ingredienten.
  • Voorin beginnen we direct met de verklaring van de ingredienten, dat maakt het makkelijk om het boek te gebruiken.

En deze recepten:

  • Kroket kentang; aardappelkroketjes met koriander, sjalotjes en citroen
  • Pepesan terong: aubergine in bananenblad met pittige boemboe van limoenblaadjes en citroengras
  • Indomie met rode-uien compote en groene asperges en spinazie
  • Indobowl met mango, bosui, avocado, gekookte lontong (rijst blokjes), cashewnootjes en sesamzaadjes
  • Lekker cheffy: in ketjap en sojasaus gepekelde eidooiers. Schep ze na minimaal 2 uur pekelen op de hete nasi.

Boekita ingredienten: 

  • Lontong: blokjes gestoomde rijst (ga op zoek bij de toko)
  • Tamarindepasta, niet nieuw wel op dit moment veel gebruikt. Ook om bijvoorbeeld drankjes met gember en basilicum mee te maken.
  • Achterin het boek staan 7 verschillende sambal recepten (gemaakt van leftovers)
  • Orak arik: groente met roerei. Te simpel voor woorden. Sjalotten en knoflook fijn maken aan fruit in kokosolie. Twee los geklopte eieren erdoor en een kwart fijngesneden spitskool erdoor bakken. Kort zodat het lekker knapperig blijft.
  • Indische beignets: smeerproppen. Gefrituurde banaan in beignet beslag met poedersuiker.

Koop nu Boekoe Kita Loves Green: bol.com

Auteurs: Mirjam van der Rijst en Harold Pereira  

Uitgeverij: Kosmos uitgevers

ISBN: 978 90 439 2405 4

Prijs: € 37,50

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *