Blog

Appels en peren!

Appels en peren! Onze volgende nieuwsbrief gaat over appels en peren. Een leuk onderwerp om eens in te duiken. Kun je wel appels met peren vergelijken?

Blog

Appels en peren!

Appels en peren! Onze volgende nieuwsbrief gaat over appels en peren. Een leuk onderwerp om eens in te duiken. Kun je wel appels met peren vergelijken?

Appels en peren!

Appels en peren! Onze volgende nieuwsbrief gaat over appels en peren. Een leuk onderwerp om eens in te duiken. Kun je wel appels met peren vergelijken? Annelène stuurde me een leuk verhaal in de Volkskrant van Loethe Olthuis over appels. Daarin vraagt Loethe zich af of er nog wel Nederlandse appels in de schappen liggen. Gelukkig is het antwoord daarop ja! Zeker in deze tijd van het jaar als het nog oogsttijd is.

Supermarkten vol Nederlandse appels

Ik ben zelf ook even in de supermarkt op onderzoek uitgegaan en inderdaad de schappen in zowel AH, Jumbo en Plus liggen vol Nederlandse appels. Vooral Jonagold en Elstar! In AH lagen warempel ook Cox Orange, die heb ik echt in geen jaren gezien. En bij Jumbo rode goudrenetten. Wat betreft peren was het aanbod schraler: daar zie je eigenlijk alleen Conference peren. Misschien moeten de andere perensoorten nog komen?

Peren in de boomgaard, foto Emilie van der Woerd

Van appelland naar perenland

Gek eigenlijk, want in een artikel van Max van Dinther vind ik dat dit van oudsher appelland langzamerhand een perenland aan het worden is. En inderdaad, toen ik laatst in de Betuwe rondreed, viel het mij ook op, dat ik eigenlijk alleen nog perenbomen zag, die vol hingen met conferences. De reden: onze peren zijn populair in het buitenland en wij eten liever appels met dure merknamen als Pink Lady en Jazz uit Zuid-Afrika, Chili en Nieuw Zeeland. En kennelijk niet alleen in de zomer, als de Nederlandse appels – opgeslagen in koelhuizen – net iets minder lekker zijn. Deze appels van ‘ver weg’ liggen hier tegenwoordig ook jaarrond in de winkels.

foto Emilie van der Woerd

Een appeltje voor de dorst

Nederlandse appels en peren hebben volgens het Voedingscentrum een lage klimaatbelasting. De opslag kost wel energie, maar die appels van ‘ver weg’ worden onder dezelfde gecontroleerde omstandigheden vervoerd. Dan gaan dus de kilometers per schip tellen en kun je dus met recht spreken van ‘het schip met zure appelen’. En zit de volgende generatie appelliefhebbers met ‘de gebakken peren’ en hebben zij met ons ‘nog een appeltje te schillen’. Kortom, laten we met z’n allen zorgen voor ‘een appeltje voor de dorst’ en gewoon Nederlandse appels en peren eten.

De foto’s bij dit blog zijn gemaakt door Emilie van der Woerd (kokenophout.com) in haar eigen boomgaard.

tekst: Clara ten Houte de Lange

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *