Blog

Cedarwood voor een verrassend aroma

CEDARWOOD voor een verrassend aroma op de barbecue. Nog even en we kunnen weer lekker buiten eten en barbecueën. De barbecuetrend houdt stevig stand en wordt elk jaar culinairder. Gingen we een paar jaar geleden nog voor grote stukken vlees, nu worden de gerechten verfijnder en krijgen vis en ‘plantbased’ een hoofdrol.

Blog

Cedarwood voor een verrassend aroma

CEDARWOOD voor een verrassend aroma op de barbecue. Nog even en we kunnen weer lekker buiten eten en barbecueën. De barbecuetrend houdt stevig stand en wordt elk jaar culinairder. Gingen we een paar jaar geleden nog voor grote stukken vlees, nu worden de gerechten verfijnder en krijgen vis en ‘plantbased’ een hoofdrol.

Cedarwood voor een verrassend aroma

Emilie van der Woerd van de CEDARWOOD ovenplank speelt daar goed op in. Naast deze geurige ovenplanken heeft zij nu ook speciale CEDARWOOD barbecueplanken, CEDARWOOD vellen voor het maken van pakketjes, CEDARWOOD rooksnippers en voor de avonturiers onder ons ook een speciale CEDARWOOD around-the-fire plank. Allemaal voor het verfijndere barbecueën!

Koken op hout

Ruim 10 jaar geleden startte Emilie met haar bedrijf KokenOpHout. Het idee ontstond na een reis langs de Westkust van Canada, een gebied dat bekend staat om zijn mooie  Western red cedar bossen. Ze ontdekte dat daar veel gerechten op cederhout gegaard worden. In de oven of zoals de inheemse bevolking dat al eeuwen doet op open vuren. Het cederhout geeft de gerechten tijdens het bereiden een heerlijk kruidig aroma. Nu importeert Emilie zelf cederhout uit Canada en maakt daar in haar werkplaats allerlei soorten planken van om op te koken.

Cedarwood barbecueplanken

Barbecueplanken zijn ideaal voor het bereiden van vis, vlees, groenten en fruit op de barbecue. Denk aan forel of roodbaars gevuld met sinaasappel en verse rozemarijn; een vegetarische auberginesandwich van twee lange plakken aubergine met ajvar (paprikaspread), haloumi en verse orgegao of als je liever ‘plantbased’ eet aan puntpaprika gevuld met kruidige bloemkoolrijst. De barbecueplanken zijn dunner dan de ovenplanken, zodat ze hun aroma sneller afgeven. Emilie zaagt het hout eerst in planken van 1 cm dik en daarna op maat. De barbecueplank is er in drie verschillende maten, zodat je er zowel op kleine als grote barbecues mee aan de slag kunt.  Ze zijn  geschikt voor elke soort barbecue, dus ook voor keramische barbecues en vuurschalen. Je kunt de planken vaak twee en soms zelfs drie keer gebruiken. Op indirect vuur gaan de planken langer mee dan boven direct vuur. De barbecueplanken zijn 1 cm dik en te koop in drie maten:  26×12 cm, 26×19 cm en 40×19 cm.

Cedarwood tapasplankjes

De barbecueplanken zijn er ook in een kleiner formaat 9×9 cm of 6×6 cm, speciaal bedoeld op kleine tapashapjes op de barbecue te bereiden. Te koop in plankjes van 6×6 cm en 9×9 cm en 1 cm dik.

Cedarwood vellen

Cedarwood vellen zijn zo dun dat je ze goed kunt gebruiken voor het maken van rolletjes van vlees, vis en/of groenten. Leg naar eigen inzicht dunne plakken vlees(waar), vis en of groenten op elkaar tot een stapeltje van niet meer dan 1 cm dik. Rol het stapeltje stevig op en wikkel het in een cedarwood vel en bind de rolletjes vast met  keukentouw. Gaar de rolletjes in de oven of op de barbecue. Je kunt de vellen ook gebruiken om er bijvoorbeeld camembert in te wikkelen en op de barbecue te verwarmen. Of om de rand van een taartvorm mee te bekleden voor je het deeg en de vulling voor een zoete of hartige taart erin verdeelt. De vellen zijn maar één keer te gebruiken. Te koop in sets van 5 stuks, maat: 18×15 cm en 2 mm dik.

Cedarwood around-the-fire plank

Speciaal voor mensen die graag rond een open vuur zitten. Steek deze extra lange plank naast het vuur rechtop in de grond. Je kunt er een halve zijde zalm of hele forellen met spijkers op bevestigen. De vis wordt dan langzaam warm gerookt. Maat: 60×19 cm en 1 cm dik.

Cedarwood barbecuebox

In deze box met een opstaande rand kun je eventueel met wat stro wat grotere stukken vlees – denk aan entrecote of lamsbout – een hele roodbaars of gevulde groenten in roosteren. Maat  32x21cm met opstaande rand van 6 cm.

Cedarwood rooksnippers

Met de cedarwood rooksnippers  kun je gerechten op de op de barbecue ook zonder de speciale planken een licht cederaroma geven. Strooi wat rooksnippers tussen het houtskool. Te koop in kleine potjes van 100 gram.

leuke weetjes:

Emilie kan bijna alle producten met een lasergravure voorzien van een eigen logo of een zelf gekozen tekst.

Kokenophout werkt CO₂ neutraal. De jaarlijkse uitstoot wordt gecompenseerd met de aanleg en instandhouding van nieuw Nederlands bos en voedselbos op eigen terrein.

Kijk voor meer informatie en verkoopadressen op www.kokenophout.com

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *