Blog

Het Oesterboek, over de magie van de oester

Oesters worden steeds populairder. Op steeds meer menukaarten verschijnen ze en op festivals staan bezoekers ervoor in de rij. Een echt standaardwerk over deze bijzondere Zeeuwse delicatesse ontbrak nog en dat terwijl er zoveel achter dit schelpdier schuilgaat. Met Het Oesterboek, over de magie van de oester van de auteurs Aad Smaal (emeritus hoogleraar schelpdieren

Blog

Het Oesterboek, over de magie van de oester

Oesters worden steeds populairder. Op steeds meer menukaarten verschijnen ze en op festivals staan bezoekers ervoor in de rij. Een echt standaardwerk over deze bijzondere Zeeuwse delicatesse ontbrak nog en dat terwijl er zoveel achter dit schelpdier schuilgaat. Met Het Oesterboek, over de magie van de oester van de auteurs Aad Smaal (emeritus hoogleraar schelpdieren

Het Oesterboek, over de magie van de oester

Oesters worden steeds populairder. Op steeds meer menukaarten verschijnen ze en op festivals staan bezoekers ervoor in de rij. Een echt standaardwerk over deze bijzondere Zeeuwse delicatesse ontbrak nog en dat terwijl er zoveel achter dit schelpdier schuilgaat.

Met Het Oesterboek, over de magie van de oester van de auteurs Aad Smaal (emeritus hoogleraar schelpdieren Wageningen Universiteit), Gees van Hemert (publicist aquacultuur) en Margot Verhaagen (schrijver over Zeeuws eten en drinken) is deze leemte ingevuld. In het Oesterboek worden alle ins & outs van de oester belicht. Van een blik in de historie, interviews met oesterkwekers, uitleg over de productietechnieken tot recepten van tal van topchefs, zoals Syrco Bakker, Thijs Meliefste en Wouter Kik.

Oesters brainfood voor oermens
Oesters dateren al van voor de dinosauriërs. De oermens werd door veel oesters te eten – en daarmee omega vetzuren binnen te krijgen – veel slimmer. In de Griekse en Romeinse tijd werden ze geroemd en massaal als luxeproduct geconsumeerd. Zo is in Het Oesterboek te lezen.

Symbool voor verleiding en wellust
Hollandse en Vlaamse meesters uit de 17e eeuw brachten in hun stillevens ook oesters vaak in beeld. Met hulp van kunsthistorici hebben de auteurs de betekenis hiervan ontrafeld. Oesters werden niet alleen afgebeeld als beeld voor verleiding en wellust maar soms ook als waarschuwing tegen moreel verval.

Oesters eten als wijn proeven
Volgens kenners is oesters eten zoiets als wijn proeven: je moet er de tijd voor nemen. Het water waarin de oester opgroeit is bepalend voor de smaak, zoals de grond waar de wijnranken groeien bepalend is voor de smaak van de wijn. Het begrip “terroir” uit de wijnwereld, is voor de smaak van de oester vertaald naar “merroir”. Het zoutgehalte van het water, de instroom van zoet water, de bodem waarop het schelpdier zich vestigt en uitgroeit, de stroming die het voedsel aanvoert, het plankton (plantaardig of dierlijk) dat door het water zweeft of op de bodem groeit, de watertemperatuur en zo meer. Is er in het zeewater volop voeding beschikbaar, dan zal een oester een vollere bite hebben dan wanneer er minder voeding in het water zit.

Koop hier Het oesterboek, over de magie van de oester

Auteur

Tilly Sintnicolaas

Food communicatie professional
Over de auteur

Tilly Sintnicolaas, initiator van Uit de Keuken van 8, gespecialiseerd in communicatie over food met haar eigen marketing-communicatiebureau waar naast vis, schaal- en schelpdieren ook Iers rundvlees, Zeeuwse kroepoek, duurzaamheidskenmerken en keukenapparatuur voorbij komen. ‘Consumenten inspireren en informeren over food is wel het leukste van mijn vak!’
www.bureausintnicolaas.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *