Peulvruchten: gezond en goedkoop de winter door. Na die prachtige herfst wordt het opeens kouder. Dat komt hard aan nu de verwarming vanwege de hoge energieprijzen een paar graden lager staat. Hier kunnen we ons tegen weren: met een dikke trui en twee paar sokken kom je een heel eind. Tegen de steeds maar stijgende prijzen in de supermarkt wordt dat moeilijker. Ik schreef er al eerder over. We zijn zo verwend met een scala aan (kant-en-klaar) producten en het nauwelijks rekening houden met de prijs. Dat maakt omschakelen naar even wat goedkoper wel moeilijker. Met alleen op de aanbiedingen letten, kom je er niet meer. We moeten onszelf echt even resetten! Maar hoe?
Peulvruchten: gezond en goedkoop de winter door
OK, daar komt ie… De beste manier om flink te besparen is geen vlees meer te eten. Gedroogde peulvruchten zijn dan het goedkoopste alternatief. Peulvruchten zijn een goede vleesvervanger, zeker in combinatie met volkorenpasta en zilvervliesrijst. Ze zijn rijk aan eiwitten en afhankelijk van de soort ook een bron voor Vitamine B1 en ijzer. Peulvruchten helpen ook je LDL-cholesterol te verlagen.
Lekker variëren
En je kunt er ook prima mee variëren. Naast gedroogde bruine bonen heb je ook witte bonen, kapucijners, erwten en een heel kleurenscala aan linzen. En voor een supersnelle maaltijd zijn er peulvruchten in blik en pot. Wat duurder, maar nog steeds goedkoop in vergelijking met vlees. Je kunt met peulvruchten echt alle kanten op. Van eenpansgerechten tot zelfgemaakte burgers. Kijk voor recepten op deze site (uitdekeukenva8.nl). Of in het boek Bonen van Joke Boon.
Bespaar energie: breng de kooktijd terug
Gedroogde peulvruchten hebben één nadeel: een lange bereidingstijd: eerst zeker 4-6 uur weken en daarna nog anderhalf uur koken. Dat weken kost niets, je moet er alleen aan denken. Dat koken kost wel geld, zeker nu de energieprijzen de pan uit rijzen. Gelukkig kun je enorm besparen met een hooikist of slaapzak.
Hooikist of slaapzak
Dat lijkt omslachtig, maar dat valt reuze mee. Breng de geweekte bonen in het weekwater met wat zout aan de kook. Laat ze 10 minuten goed doorkoken en schakel dan de warmtebron uit. Zet de pan meteen in een hooikist en laat de peulvruchten hierin verder garen. Of wikkel de goed afgesloten pan in een slaapzak of deken. Ook bij rijst, pasta en zelfs groenten kun je deze bezuinigingstruc toepassen. Draai gewoon na 5 minuten de warmtebron uit en laat ze nog 15-0 minuten staan tot ze gaar zijn. Kortom: met een beetje fantasie kun je enorm besparen.