Blog

Outdoor-cooking: HIJ koopt… ZIJ kookt …

Outdoor-cooking: HIJ koopt….ZIJ kookt…. Mannen en een nieuwe gadget… Komt dit je bekend voor? Zo gaat het bij ons best vaak. Dit keer heeft mijn man ‘ons’ verwend met een handige uitbreiding van onze Ozpig. Dit is een kleine Australische outdoor BBQ. Ik kook er graag op, omdat deze BBQ klein en compact is. En

Blog

Outdoor-cooking: HIJ koopt… ZIJ kookt …

Outdoor-cooking: HIJ koopt….ZIJ kookt…. Mannen en een nieuwe gadget… Komt dit je bekend voor? Zo gaat het bij ons best vaak. Dit keer heeft mijn man ‘ons’ verwend met een handige uitbreiding van onze Ozpig. Dit is een kleine Australische outdoor BBQ. Ik kook er graag op, omdat deze BBQ klein en compact is. En

Outdoor-cooking: HIJ koopt… ZIJ kookt …

Outdoor-cooking: HIJ koopt….ZIJ kookt…. Mannen en een nieuwe gadget… Komt dit je bekend voor? Zo gaat het bij ons best vaak. Dit keer heeft mijn man ‘ons’ verwend met een handige uitbreiding van onze Ozpig. Dit is een kleine Australische outdoor BBQ. Ik kook er graag op, omdat deze BBQ klein en compact is. En makkelijk aan te steken! De barbecue is gemaakt van plaatstaal en dus snel op temperatuur. Zelfs voor een zondags ontbijt met gebakken eitjes steek ik de BBQ aan. Nu hebben we er een extra ‘smoker’ op gezet. Die ben ik meteen gaan testen met een kalfsrollade.

Spelen met vuur

Buiten koken op open vuur vraagt aandacht. En gewoon vaker doen! Voor het beste resultaat moet je echt het vuur en de temperatuur in de gaten houden. Blijf regelmatig hout toevoegen zodat het vuur niet dooft en de temperatuur mooi steady blijft. De warme zone zit in de Ozpig onderin. Je kunt het vlees op de plaat met ‘contactwarmte’ rondom goudbruin roosteren. Daarna gebruik je de roosters erboven om het vlees te garen. Keer het stuk vlees regelmatig. Helemaal bovenin kun je het vlees als het klaar is rustig op een rooster warm houden. Met de deur op een kier.

Smaakavontuur

Voor zomaar een vuurtje kun je allerhande schoon hout gebruiken. Maar tijdens het bereiden van eten wil je met het hout ook smaak toe voegen. Wij kopen in de Beemster appelhout voor extra smaakavontuur. Toen ik lang geleden bij restaurant ‘Chez Panisse’ in California werkte, roosterden we daar duiven boven geurige druivenranken of vijgenhout.

Aan de slag!

Voor het perfect stuk geroosterd vlees, haal je het vlees – bij ons een kalfsrollade van ca. 1 kg –  op tijd uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Zo’n groot dik stuk vlees heeft daarvoor zeker een uur of twee uur nodig. Bestrooi het vlees meteen ook al rondom met zout en peper en bestrijk het met olie. Dan kunnen de smaakstoffen direct intrekken. Als de Ozpig op temperatuur is kun je het vlees onderin op de plaat rondom goudbruin aanbraden. Keer het vlees steeds met een tang. Als je ernaast staat kun je de deur ook sluiten. Leg het vlees vervolgens een verdieping hoger op een rooster. Sluit de deur en laat de Ozpig op temperatuur komen. De Ozpig wordt zo een oven. De temperatuur zal oplopen tot 210 °C. Voeg hout toe als de Ozpig dit niet haalt. De geuren van het appelhout die vrijkomen, trekken in het vlees en geven het een verfijnde smaak. Door de gecontroleerde temperatuur kan het vlees gelijkmatig garen. Keer de rollade elke 10 minuten. In circa 35 minuten is het vlees klaar. Je kunt met een vleesthermometer de kerntemperatuur controleren. Die moet circa 55 graden zijn.

Truc voor meer smaak

Na het roosteren laat je het vlees rusten voor je het aansnijdt. Hierdoor kunnen de sappen zich weer gelijkmatig door het vlees verspreiden. Neem het vlees uit de Ozpig leg het op een bord of houtenplank met een stukje aluminiumfolie er losjes overheen. Laat het vlees zo circa 10 minuten rusten, zodat alle vleessappen erin blijven als je het gaat snijden. Snijd met een groot en scherp mes dunne plakken en serveer direct. Vlees met smaak heeft niet veel nodig, net als buiten eten. Serveer met een stuk brood en een lekkere salade. Man blij, vrouw blij!!!

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *