Blog

Hangop maken zoet en hartig (labne)

Hangop of labne maken duurt wel even maar je hoeft er niet bij te blijven dus ben je eigenlijk maar een paar minuten bezig. Je hebt een schone theedoek of passeerdoek nodig. Een passeerdoek is een grof geweven witte katoenen doek. Door de passeerdoek of theedoek heet te wassen (kookwas) en heet te strijken worden

Blog

Hangop maken zoet en hartig (labne)

Hangop of labne maken duurt wel even maar je hoeft er niet bij te blijven dus ben je eigenlijk maar een paar minuten bezig. Je hebt een schone theedoek of passeerdoek nodig. Een passeerdoek is een grof geweven witte katoenen doek. Door de passeerdoek of theedoek heet te wassen (kookwas) en heet te strijken worden

Hangop maken zoet en hartig (labne)

Hangop of labne maken duurt wel even maar je hoeft er niet bij te blijven dus ben je eigenlijk maar een paar minuten bezig.

Je hebt een schone theedoek of passeerdoek nodig. Een passeerdoek is een grof geweven witte katoenen doek. Door de passeerdoek of theedoek heet te wassen (kookwas) en heet te strijken worden eventuele bacteriën gedood.

1 Spoel een schone passeerdoek of theedoek goed uit onder de koude kraan en leg hem in een vergiet.
2 Zet het vergiet boven een grote schaal met voldoende ruimte zodat de hangop goed kan uitlekken.
3 Schep of schenk er een pak of emmer yoghurt in. Dat kan gewone volle of magere yoghurt zijn maar ook Griekse of Turkse.
4 Roer er – voor hartige hangop – per liter yoghurt ½ theelepeltje zout door.
5 Laat de yoghurt ca. 5 uur uitlekken.
6 Schep de hangop in een schaal en breng op smaak.

Zoete hangop
gebruik…
suiker, honing, gestampte muisjes, kaneel, stroop, maple syrup, siroop, vruchten, jam, muesli, granola, walnoten, amandelen, hazelnoten, granaatappelmelasse, rozenwater en oranjebloesemwater etc.

Hartige hangop
gebruik…
voor dips bijvoorbeeld met fijngesneden of gepureerde geroosterde of verse paprika, rauwkost, groene kruiden erdoor. Breng verder op smaak met specerijen en knoflook.
Maak er Griekse Tzatzicki van door geperste knoflook, geraspte en goed uitgelekte komkommer, gehakte munt en/of dille, olijfolie, een klein beetje citroensap, peper en nog wat extra zout toe te voegen.
Gebruik voor Labne: Verdeel hangop over een platte schaal, bestrooi vlak voor het serveren met bijvoorbeeld grofgehakte noten, geroosterde sesamzaadjes, pijnboompitjes of komijnzaad, anijnszaad, sumac*, mengsels zoals Dukkah** en za’atar***,grof gehakte kruiden (munt, dille, platte peterselie), granaatappelpitjes, gedroogde rozenblaadjes etc. Giet er lekkere olijfolie over, besprenkel eventueel wat druppeltjes rozenwater en oranjebloesemwater (voorzichtig, niet te veel want de smaak is sterk geparfumeerd) of bijvoorbeeld ingekookt sinaasappelsap met geraspte sinaasappelschil erdoor zoals op de foto met Dukkah en rozenblaadjes. Lebne wordt gegeten met dun platte Arabisch brood maar is ook heerlijk met geroosterde groenten of rauwkost.

Sumac* is een zurig poeder van gemalen besjes van de sumacplant
Dukkah** is een Egyptisch mengsel van geroosterde kikkererwten, noten en specerijen. Za’atar*** is zowel de naam van het mengsel, als van het kruid, een soort oreganoachtige, die vaak met wilde tijm wordt vergeleken. Het is gemengd met zout geroosterd of ongeroosterd sesamzaad en sumak.
Zowel sumac, dukkah, Za’atar als gedroogde rozenblaadjes, rozenwater en oranjebloesemwater kun je bij de betere Turkse, Marokkaanse of Iranese/Perzische winkels kopen. Zelf gebruik ik het liefst de producten van Nadia & Merijns Souq (zij staan voor prachtige Mediterraans/Arabische ingrediënten van hele goeie kwaliteit).
®José van Mil

Auteur

José van Mil

Over de auteur

José van Mil Pepper & Salt professionele, ervaren foodstylist (foto en film) en receptontwikkelaar
Gespecialiseerd in smakelijke foodstyling en receptontwikkeling inclusief food concepten en producties. Ik denk brand strategisch en doelgroepgericht. Mijn recepten schrijf en kook ik ook met het oog op fotografie; lekker, toegankelijk, gezond, vernieuwend en fotogeniek. Ik werk met veel plezier aan grotere en kleinere producties. Mijn foodstyling en receptuur zijn inzetbaar op alle media waar de foodmarket gebruik van maakt. www.pepper-salt.nl
Ook zaakkundig op het gebied van eten voor kankerpatiënten. www.eten-met-kanker.nl

Lees meer
  1. […] Voor deze labne met bloedsinaasappel en hazelnoten werd ik geïnspireerd door José van Mil’s heerlijke hangop/labnetips op http://www.uitdekeukenvan8.nl. Hier geeft zij heel veel tips voor het maken van zoete en hartige hangop/labne . […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *