Blog

Mijn favoriete smaakwatertjes

‘Wat is de kortste klap als het gaat om eten en een gezond(er) gewicht?’ vroeg een journalist me laatst. Ik antwoordde: ‘Het laten staan of minimaliseren van vloeibare calorieën. Dat is voor veel mensen, en zeker voor kinderen, echt stap één. Althans dat is mijn oprechte overtuiging. De vraag kwam weer eens voorbij naar aanleiding

Blog

Mijn favoriete smaakwatertjes

‘Wat is de kortste klap als het gaat om eten en een gezond(er) gewicht?’ vroeg een journalist me laatst. Ik antwoordde: ‘Het laten staan of minimaliseren van vloeibare calorieën. Dat is voor veel mensen, en zeker voor kinderen, echt stap één. Althans dat is mijn oprechte overtuiging. De vraag kwam weer eens voorbij naar aanleiding

Mijn favoriete smaakwatertjes

‘Wat is de kortste klap als het gaat om eten en een gezond(er) gewicht?’ vroeg een journalist me laatst. Ik antwoordde: ‘Het laten staan of minimaliseren van vloeibare calorieën. Dat is voor veel mensen, en zeker voor kinderen, echt stap één. Althans dat is mijn oprechte overtuiging. De vraag kwam weer eens voorbij naar aanleiding van alle Corona-krantenberichten: Mensen met leefstijlgerelateerde ziektes als diabetes 2, overgewicht, hart- en vaatziekten of rokerslongen, hebben naar schatting 250% meer kans dat ze op de IC belanden bij een Covid19-besmetting.  En dat betekende dat in de paniek weer heel wat strenge afslankdiëten van stal werden gehaald. ‘Nooit meer diëten, maar (h)eerlijk eten’ is mijn advies als mensen overwegen heel streng op dieet te willen gaan. In een volgend blog zal ik daar een keer iets over schrijven.

 Maar nu eerst: een lekkere, leuke en creatieve manier om spelenderwijs calorieën te besparen: Mijn favoriete smaakwatertjes. Zeker in de zomer en op warme voorjaarsdagen klokken we ongemerkt heel wat suikerhoudende drankjes weg. Bijna 20% van onze intake aan suikers is afkomstig van frisdranken/sapjes. Foodwatch meldde dat een gemiddeld kind van 8 per jaar meer suiker eet en drinkt dan hij zelf weegt. Wees ook niet te naïef als het gaat om etiketten. Zonder suiker, puur vruchtenconcentraat etc. wil niet zeggen dat je niet flink om de tuin wordt geleid.

Een volgens mij hele simpele manier om de hoeveelheid suikerklontjes in Nederland (gemiddeld 10.000 per jaar/ 28 per dag  pp) naar beneden te halen is: stoppen of rigoureus minderen met limonades, siropen en vruchtensapjes. Veel pakjes sap bevatten zelfs meer suikers dan een glas cola. Wat ik als grootste voordeel zie, is dat je zo heerlijk kunt blijven genieten van je maaltijden zonder op elke calorie te moeten letten. Als we de 20% suikers uit drankjes niet consumeren hebben we ‘meer te besteden’ als we lekker aan tafel zitten. Ik weet niet hoe het met jullie zit: maar ik ben gek op lekker en gezellig tafelen, dus ik ‘spaar’ mijn calorieën graag op door de vloeibare te laten staan overdag. En wat ik er zelf heel erg leuk aan vind: het maakt je enorm creatief. Elk seizoen heeft andere lekkernijen om in je smaakwater te doen. En prachtige bloemen, natuurlijk. Want het oog wil ook wat.

De gevolgen van het veelvuldig nuttigen van frisdrank

Een paar consequenties van deze vloeibare versnaperingen, en helaas geldt dit vaak ook voor de light versies:

  • Het zijn allemaal ‘lege calorieën’ die onze energie uiteindelijk flink ondermijnen.
  • Ze ontregelen onze PH-balans en bloedsuikerspiegel (en inmiddels weten we ook dat een verstoorde PH ons gevoeliger maakt voor virussen). Een basisch smaakwatertje is dus ook om deze reden geen gek idee. Hoge bloedsuikerspiegels die ontstaan na het drinken van zoete drankjes en sapjes ondermijnen het immuunsysteem. Vooral onze Natural Killer cellen delven dan het onderspit.
  • Ze kunnen vooral onze buikomvang fors verhogen. Helaas is buikvet nu net het vet waar we niet op zitten te wachten: het maakt meer dan 20 verschillende hormoon verstorende stoffen aan en kan daardoor ook bijdragen aan laaggradige ontstekingen en ontregeling van onze eetlust. En zeg dan maar eens ‘nee’ tegen tussendoortjes.
  • Ze dragen eraan bij -samen met de andere suikers, bewerkt voedsel en ongezonde leefstijlfactoren- dat er ca. 1200 diabeten per week bijkomen
  • Ze kunnen, door hun verpakking, het milieu een enorme dreun toebrengen, dit nog meer als we, op zomerse dagen, onze flessen frisdrank en sapjes meenemen de natuur in en de lege flessen daar achterlaten.

​Het kan zo lekker & gemakkelijk anders

Maak je eigen watertjes met een smaakje. Wat kun je veel variëren. In de zomer is een Mediterraan tintje eraan natuurlijk helemaal overheerlijk. En voeg op hete dagen een paar korrels Keltisch zeezout toe. Je vult zo direct weer ietsje mineralen en sporenelementen aan die je uitzweet. Mijn absoluut favoriete watertjes serveer ik altijd tijdens mijn lezingen en trainingen over Hormonen & Stress:

  • Ontspannend watertje: een paar gekneusde korianderzaden, paar lavendel- en/of basilicumbloemen, paar takjes citroenverbena, citroenmelisse, citroenkruid, dille en/of venkelloof en een doormidden gesneden passievrucht. Heb je Roomse kervel? Doe daar ook een paar takjes van in.
  • Sweet Belly watertje: venkelzaden en venkelloof, paar karwijzaden, pepermuntblad, dillezaden en dilleloof, een doormidden gesneden passievrucht en eventueel bloemen van driekleurig viooltje, kaasjeskruid of oregano.

 Aan de slag

Spoel een saptap goed om met heet water en leg je favoriete kruiden en fruit erin. Doe er ca. 1 liter lauwwarm water in en zet weg op een lekker warm plekje. Laat minimaal 12 uur staan en vul dan eventueel aan met extra water, wat sodawater en/of wat waterkefir. Doe pas op het laatst eventuele bloemen erin. Vul gewoon nog een keer bij met water als het dezelfde dag al op is. Wist je dat je veel van deze kruiden ook gewoon in een pot kunt houden op je balkon of terras? Zo heb je ze altijd binnen handbereik. Sommige ingrediënten (gember, zoethout etc.) kun je ook als theezakje in je smaakwatertje gebruiken. En experimenteer; het kan gewoon niet fout gaan!

Niet geschoten is altijd mis

Ik weet natuurlijk ook wel dat waarschuwen tegen frisdrank niet helpt. Toch denk ik dat je het een kans zou kunnen geven. Deze smaakwatertjes vind je écht niet ineens lekker als je gewend bent om frisdranken en sapjes te drinken. En jouw kind waarschijnlijk al helemaal niet. Het kost gemiddeld iets meer dan 2 maanden om een vastgeroeste gewoonte los te laten en je een nieuwe gewoonte eigen te maken. Maar niet geschoten is altijd mis en zo zul je het nooit ontdekken. En al zou je je sap- en frisdrankinname halveren dan is dat al winst voor je energie en gezondheid. Proost, op je gezondheid!

Voor meer varianten aan smaakwatertjes + alle referenties zie deze link: https://rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/smaakwaters.html

 

 

 

 

 

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *