Blog

Van boerenmelk tot boerenboter

Van boerenmelk tot boerenboter Terwijl ik dit blog schrijf, kijk ik vanuit ons huis in Oostknollendam uit over uitgestrekte weilanden waar schapen op hun gemakje lopen te grazen. Puur natuur! Sinds ik hier woon, koop ik dan ook graag echte boerenproducten uit de buurt. Vlees koop ik bij Beka, omdat ik weet dat de koeien

Blog

Van boerenmelk tot boerenboter

Van boerenmelk tot boerenboter Terwijl ik dit blog schrijf, kijk ik vanuit ons huis in Oostknollendam uit over uitgestrekte weilanden waar schapen op hun gemakje lopen te grazen. Puur natuur! Sinds ik hier woon, koop ik dan ook graag echte boerenproducten uit de buurt. Vlees koop ik bij Beka, omdat ik weet dat de koeien

Van boerenmelk tot boerenboter

Van boerenmelk tot boerenboter

Terwijl ik dit blog schrijf, kijk ik vanuit ons huis in Oostknollendam uit over uitgestrekte weilanden waar schapen op hun gemakje lopen te grazen. Puur natuur! Sinds ik hier woon, koop ik dan ook graag echte boerenproducten uit de buurt. Vlees koop ik bij Beka, omdat ik weet dat de koeien daar op de boerderij een goed leven hebben en het vlees daardoor goed van kwaliteit is. En ook onze melk komt rechtstreeks van de boerderij.

Verse grasmelk

Ik werd dan ook helemaal blij toen ik in een nieuwsbrief van biojournaal.nl  een reportage over ‘Verse grasmelk’ las. Dat is uniek in de wereld en boer Guus van de Dobbelhoeve in Udenhout heeft de primeur. Wij kijken ieder jaar in mei echt uit naar de eerste graskaas. Graskaas wordt gemaakt van de eerste melk die de koeien geven nadat ze in het voorjaar weer de wei in mogen. Graskaas is lekker jong en romig van smaak. Van dezelfde melk wordt ook grasboter gemaakt en nu kun je dus ook die grasmelk kopen.

Kruidenrijk gras

Het verse, jonge en kruidenrijke gras dat de koeien eten als ze voor het eerst weer naar buiten gaan, zit vol goede voedingstoffen. Zo krijgen de koeien weer meer mineralen en vitamines binnen. Dat komt de kwaliteit van de melk ten goede. De melk bevat hierdoor ook meer gezonde Omega 3 vetzuren. Volgens boer Guus is de investering in vers, kruidenrijk gras groot, maar zeker de moeite waard. Het kost veel tijd om gras te maaien, zodat de koeien 24/7 vers gras kunnen eten, ook in de stal. De hoge kwaliteit van de grasmelk is niet te vergelijken, het is een zeer smaakvol product.

Melktap Noordhollandshof

In Oostknollendam hebben wij, net buiten het dorp een melktap van de zuivelboerderij Noordhollandshof in het dorp Spijkerboor staan. Daar halen wij verse rauwe, dus ongepasteuriseerde melk. Deze melk komt zo uit de koe en kun je zelf voor een euro uit de gekoelde automaat tappen. Echt heerlijk frisse en romige melk, met een volle en verse melksmaak. Je proeft dat de melk niet in een kartonnen pak heeft gezeten. Naast melk maken ze hier ook andere zuivelproducten, zoals yoghurt, kefir, kaas en niet te vergeten roomijs.  Je kunt er ook terecht voor verse eieren en vlees van eigen koeien. Ook voor ons is Noordhollandshof nog steeds een beleving. Echt een omfietsroute waard!

Verse knoflook

In Noord Holland telen ze ook verse knoflook; da’s lekker lokaal. Deze grote witte knoflookbollen herken je aan de groene steel die nog aan de bol zit. Het is een echt zomers seizoenproduct dat vanaf juni te koop is bij de groentewinkel en in de supermarkt. Je kunt de hele bol (behalve het onderste wortelstukje) eten. Heerlijk om zo heel op de barbecue te leggen. Of even wassen en fijnsnijden voor een heerlijke kruidenboter.

Verse kruidenboter

Roer voor zelfgemaakte kruidenboter in een kom 250 g zachte verse grasboter met een hele fijngehakte verse knoflookbol en fijngehakte peterselie naar smaak door elkaar. Breng op smaak met versgemalen peper en wat zout. Serveer in een mooie schaal en strooi er venkeltoppen, boragebloemetjes en radijsbloemetjes uit de tuin over. Of garneer met andere eetbare bloemetjes uit de tuin.

Geniet vooral van een heerlijke zomer met verse producten uit eigen land!

https://www.biojournaal.nl/article/9426131/boer-guus-lanceert-verse-biologische-grasmelk/

http://noordhollandshof.nl/

©Yolanda van der Jagt  

Auteur

Yolanda van der Jagt

Over de auteur

Yolanda van der Jagt, recept en productontwikkelaar. Mijn bedrijf YOVEGGIEWORLD ontwikkelt groenten recepten en -producten. Het is mijn missie om consumenten makkelijk, meer en lekker groente te laten eten. Samen met toeleveranciers bedenk ik oplossingen hoe we gemakkelijk plant based food thuis op het menu krijgen. Daar heb ik genoeg ideeën over. Benieuwd geworden? Kijk ook op yoveggieworld.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *