Blog

Daslook, geurig lentegroen

Zodra de sneeuwklokjes, krokussen en narcissen hun knopjes laten zien roept iedereen dat de lente in aantocht is maar voor mij zijn het niet deze leuke voorjaarsbollen die de lente aankondigen. Ik krijg het echte lentegevoel pas als het jonge zachte blad van het Daslook boven de grond piept. Daslook is voor mij hét teken

Blog

Daslook, geurig lentegroen

Zodra de sneeuwklokjes, krokussen en narcissen hun knopjes laten zien roept iedereen dat de lente in aantocht is maar voor mij zijn het niet deze leuke voorjaarsbollen die de lente aankondigen. Ik krijg het echte lentegevoel pas als het jonge zachte blad van het Daslook boven de grond piept. Daslook is voor mij hét teken

Daslook, geurig lentegroen

Zodra de sneeuwklokjes, krokussen en narcissen hun knopjes laten zien roept iedereen dat de lente in aantocht is maar voor mij zijn het niet deze leuke voorjaarsbollen die de lente aankondigen. Ik krijg het echte lentegevoel pas als het jonge zachte blad van het Daslook boven de grond piept. Daslook is voor mij hét teken dat het zachtere weer echt in aantocht is. Dat lekkere jonge geurige groene blad met zijn zeer uitgesproken knoflook/ui-smaak groeit elk voorjaar zeer weelderig in onze tuin dus ik kan naar hartenlust plukken.

Na het plukken moet je Daslook direct verwerken, het wordt snel slap (al kun je het wel wat oppiepen door het in en bak met koud water te leggen). Ik verwerk de jonge blaadjes en de bloemschermen in salades of ik maak er samen met jong Zevenblad een voorjaarsstamppotje van. Ook in een zelfgemaakte mayonaise op een boterham met gekookt ei is het niet te versmaden. Wat oudere en iets stuggere bladeren gaan in de soep of de pesto. In combinatie met hazelnoten of walnoten en een belegen boerenkaas geeft Daslookpesto zijn smaak aan pasta’s, soepen, dressings en groenten. Ook verpak ik mijn zelfgemaakte verse geitenkaasjes in daslookblad. Dat ziet er leuk uit en geeft ook een vleugje knoflook mee aan de kaas.

Daslook (Allium ursinum) wordt nog steeds gezien als een zeldzame plant die je ook niet zomaar mag plukken. Het is familie van de ui en dat ruik en proef je, de mooie subtiele knoflooksmaak heeft echter de overhand. Het is een bodembedekker met een lancetvormig blad en witte bloemschermen. Als het Daslook in bloei staat is de hele omgeving vervuld met een subtiele knoflookgeur. Volgens het boekje groeit het Daslook bij voorkeur op een zeer voedselrijke en in het voorjaar wat vochtige humusrijke bodem. Over het algemeen kun je hem vinden in bossen en dicht bij rivieren en watertjes. Maar bij ons heeft hij het prima naar zijn zin tussen en rond een stapel puin dat er al lag toen wij hier 10 jaar geleden kwamen wonen. Zodra de bloemen zijn uitgebloeid en het blad aan de bomen zit is het uit met de pret. Het Daslook sterft af en je moet weer een heel jaar wachten op dit heerlijke groen.

Zoals gezegd mag je Daslook niet zomaar plukken. In onder andere Italië, Frankrijk en in Duitsland kom je het in het voorjaar regelmatig, in keurige bosjes gebonden, tegen op biologische markten. Heel incidenteel ook in Nederland. Zie je ergens in de natuur Daslook staan vraag dan na bij de eigenaar van het bos of terrein of je wat mag plukken. Daarmee voorkom je een dikke boete. Of probeer een polletje te bemachtigen en zet het op een lichte en wat vochtig plekje in je tuin. Wie weet slaat het aan en kun je, net als ik, binnen een paar jaar ook weer polletjes weggeven aan andere liefhebbers van dit heerlijke plantje.

Smakelijke groet, Marijke

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *