Mijn passie voor de Amerikaanse keuken gaat nooit weg. Het land is zo groot en er is zoveel te ontdekken, ook in de meer afgelegen Staten. Naast de traditionele gerechten, waar ze erg trots op zijn, kom je ook opeens iets heel nieuws tegen. Neem de serieusheid over de verschillende soorten bbq in North Carolina. Lexington Style en Eastern Style. Allebei varkensvlees, maar van verschillende delen van het varken. Lexington: alleen de schouder en met een saus waar tomaten in zitten, Eastern: bijna alles van het hele varken met een azijn-peper achtige saus. Of het vlees nu klaargemaakt wordt in de grond (pit) of op de grill, of het nu ‘wet’ ribs of ‘dry’ ribs zijn, Amerikanen hebben hun voorkeur en vertellen je ook waarom. De meeste ingrediënten kun je prima in Nederland krijgen, maar het gat in de grond graven voor de pit bbq heb ik nog niet gedaan.
Mijn assortiment Amerikaanse kookboeken is dan ook best groot, alhoewel mijn maximum van 3 kookboeken per keer mee terugnemen uit Amerika niet meer past in het huidige koffer-beleid van de vliegtuigmaatschappijen. Maar goed, je kunt ze ook online bestellen. Dat vind ik minder leuk, want wat is er fijner dan in de boekwinkel snuffelen naar een goed kookboek.
Vanwege de hoeveelheid Amerikaanse boeken, is voor mij het abonnement op Eat Your Books (EYB) een uitkomst. Het werkt als volgt: Stap 1 is dat je de kookboeken die je hebt op je eigen EYB pagina invoert. Dan zie je onmiddellijk of EYB dit boek ook in de collectie heeft, zo niet dan bestaat de kans dat ze het alsnog doen. Het ligt er een beetje aan of je een kleine persoonlijke uitgave of een bekend kookboek hebt. Dit geldt ook voor de kooktijdschriften. En dan begint de pret. Nu heb ik bijvoorbeeld bloemkool en courgette in huis die nodig allebei verwerkt moeten worden en ik weet eigenlijk niet wat ik ermee wil doen. Dan ga ik naar het kopje recepten op mijn EYB pagina, tik de woorden ‘cauliflower and zucchini’ in en krijg de boeken te zien waarin recepten voorkomen met bloemkool en courgette. Ik zie het paginanummer en een lijstje ingrediënten van het recept. Dan loop ik naar mijn boekenkast, bekijk de receptuur en kies het recept dat ik het leukst vind om te maken. De grap is, dat je gaat koken uit boeken die je niet vaak gebruikt, maar toch hebt gekocht omdat je ze zo goed vond. Op deze manier gebruik ik mijn collectie kookboeken optimaal. Iedereen heeft toch zijn lievelingsboeken die elke keer weer gebruikt worden.
Ik weet dat er meer engelstalige kookboeken zijn dan nederlandstalig, maar wat mij betreft mag het hier in Nederland ook opgezet worden.
Je schrijft: “Ik weet dat er meer engelstalige kookboeken zijn dan nederlandstalig, maar wat mij betreft mag het hier in Nederland ook opgezet worden.” Ik werk al wat jaren samen met Peter Bakker aan https://heerlijkzoeken.nl, wat je misschien wel de Nederlandse EYB zou kunnen noemen. We hebben slechts een fractie van de kookboeken ooit uitgegeven in NL geïndexeerd, maar hopen het o.a. met vrijwillige bijdragen te laten groeien.