Blog

Is witlof een echte wintergroente?

Witlof ligt het jaar rond bij de groentespeciaalzaken en supermarkten in het schap. Vreemd als je bedenkt dat witlof vroeger een echte wintergroente was. Een tweejarig gewas dat in mei werd gezaaid in de koude grond en in de herfst werd geoogst. De wortel van de plant moesten dan een nieuwe plant gaan vormen, de

Blog

Is witlof een echte wintergroente?

Witlof ligt het jaar rond bij de groentespeciaalzaken en supermarkten in het schap. Vreemd als je bedenkt dat witlof vroeger een echte wintergroente was. Een tweejarig gewas dat in mei werd gezaaid in de koude grond en in de herfst werd geoogst. De wortel van de plant moesten dan een nieuwe plant gaan vormen, de

Is witlof een echte wintergroente?

Witlof ligt het jaar rond bij de groentespeciaalzaken en supermarkten in het schap. Vreemd als je bedenkt dat witlof vroeger een echte wintergroente was. Een tweejarig gewas dat in mei werd gezaaid in de koude grond en in de herfst werd geoogst. De wortel van de plant moesten dan een nieuwe plant gaan vormen, de uiteindelijke witlofstruikjes zoals wij die kennen. Dit wordt ‘trek ‘genoemd. De wortels/pennen werden, rechtop in een dikke laag grond, op een lichtdichte plaats gezet. Loftelers verwarmde de ondergrond en dan groeide uit de pennen de mooie witte lofstruikjes. Tegenwoordig wordt lof het hele jaar door getrokken maar hoe is dat mogelijk?

Een paar weken geleden was ik op bezoek bij LOF., een witlofkwekerij en mooi bedrijf in Espel, in de Noordoostpolder. Een 30 jaar oud bedrijf waar sinds 2010 lof geteeld wordt door inzet van een vernieuwende residuvrije teeltwijze. De benodigde witlofwortels worden in eigen beheer geteeld, zo kennen ze de exacte historie van elke wortel die bij LOF. uitgroeit tot een struikje witlof. De geoogste pennen worden tot gebruik opgeslagen in koelcellen zo kan er het jaar rond lof geteeld worden.

In grote donkere kweekcellen staan torenhoge teeltbakken gevuld met rekken waarin de pennen geplaatst worden. In zo’n 21 dagen groeit uit elke pen een lofstruikje. Voor de teelt wordt water gebruikt en computers houden de klimaatomstandigheden in de gaten. In de cellen kunnen water en lucht zowel gekoeld als verwarmd worden. Dit zorgt samen met een uitgekiende bemesting voor optimale groeiomstandigheden.

Voor de teelt wordt hoofdzakelijk hemelwater gebruikt en het afvalwater wordt ook weer geschikt gemaakt voor hergebruik. De warmte die vrijkomt bij het koelbedrijf wordt gebruikt voor de verwarming van de teeltcellen en de bedrijfsgebouwen. En nadat de witlof getrokken is worden de pennen als veevoer gebruikt. Een mooi voorbeeld van het kringloop-principe!

En een tip van LOF.: snijd de harde stronkjes nooit uit de lof maar eet je lekker op, daarin zit de meeste smaak!

Zelf witlof telen? Bij LOF. kun je voor € 14,95 een LOF. kweekset bestellen! Daarin zitten 9 pennen. En word je een enthousiaste lofteler? Ook navulverpakkingen zijn verkrijgbaar bij LOF. van € 1,95 voor 9 tot € 6,50 voor 36 pennen.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *