Blog

Blog – 28 januari 2020

De Crock kookpot

Wouter Klootwijk’s nieuwsgierigheid is gewekt naar de bewering van de fabrikant dat met de aanschaf van deze Crock kookpot een keuken overbodig is. Hij besluit de proef op de som te nemen en kookt een jaar lang zijn potje in de Crock. Bekijk hier de video!

Lees meer
Blog – 28 januari 2020

Ik kijk uit naar… een schoner land

Vorige week was ik druk met ‘koken voor de foto’. Eerst uitgebreid boodschappen doen en goed voorbereiden, zodat op de fotodagen zelf alles op rolletjes loopt. Daarna het echte werk: drie dagen lang het ene na het andere gerecht bereiden en opmaken voor een mooi plaatje. Superleuk werk, maar regelmatig ontaardt het in een hectisch

Lees meer
Blog – 28 januari 2020

Waar kijkt Nelleke naar uit in 2020

Waar kijkt Nelleke naar uit in 2020 Ik kijk ernaar uit dat ik meer ga leren over de Japanse keuken. Twee jaar geleden bezocht ik Japan voor de eerste keer en ik viel als een blok voor dit land. Niet alleen vanwege het eten, maar ook vanwege design, de prachtige tempels, de tradities, de kimono’s

Lees meer
Blog – 27 januari 2020

Het oestermeisje van Jan Steen

In 2020 wil ik nog meer lekkere recepten, eetervaringen en vondsten delen met de lezers van dekeukenvan8. Zo zag ik onlangs in museum Mauritshuis in Den Haag een klein schilderijtje van het oestereetstertje. Het is geschilderd in de periode 1658 – 1660 en toen werden oesters al gezien als lustopwekkend. Het meisje kijkt schalks en

Lees meer
Blog – 22 januari 2020

De suikertaartkerk van de Tsarina

“Nu krijgen jullie iets te zien dat jullie nog nooit hebben gezien”, fluisterde onze Russische gids in de microfoon in mooi rollend Nederlands. Onze bus was op weg van St Petersburg naar het Tsarendorp, waar de zomerpaleizen van de tsarina’s uit Ruslands gouden eeuw staan te pralen.

Lees meer
Basisbereidingen – 16 januari 2020

Sous-vide koken

Sous-vide koken, ‘t lijkt wel een soort virus. Iedere ‘kookgek’ heeft het erover. “Zo lekker, zo’n perfect resultaat, als je het eenmaal geprobeerd hebt wil je niets anders meer…”. Als we het nu over een nieuwe trend hebben dan is dit er zeker wel een. ’t Lijkt wel of je er als ‘foodie’ niet meer

Lees meer
Keuken & zo – 10 januari 2020

Kleurrijke keukenvorken

Mijn kleurrijke keukenvork kan spaghetti uit elkaar halen, een luchtig roerei maken, aardappelen prakken, een stukje kip optillen, hamburgers omdraaien of pulled pork uit elkaar trekken. O ja, en ook nog een stuk gegrilde pompoen serveren, mijn pan niet beschadigen en nooit zo heet worden dat ik hem niet kan oppakken. En dat allemaal met

Lees meer
Blog – 7 januari 2020

Dry January, een alcoholvrije maand

Dry January een alcoholvrije maand aan het begin van het jaar, om te starten met goede voornemens.

Lees meer
Blog – 6 januari 2020

Uruguay maakte corned beef voor het Engelse leger

Heel af en toe kan een boterham met corned beef mij best bekoren en sinds een bezoek – tijdens een reis door Uruguay – aan de bakermat van het wereldberoemde ingeblikte corned beef in Fray Bentos, wordt zo’n belegde boterham wel extra bijzonder. Corned beef is in Uruguay een product met een geweldige historie, met

Lees meer
Blog – 30 december 2019

Lucas Rive is overleden

Vorige week op 25 december is Lucas Rive overleden. Wat een schok en wat een gigantisch verlies. Zo’n mooi mens, een geweldige chef die schitterde door eenvoud. Hij kookte de sterren van de hemel door gewoon, gewoon te doen. Hij snapte de essentie van smaak als geen ander. Wist hoe ingrediënten in hun waarde gelaten

Lees meer
Blog – 26 december 2019

Aloha! Hawaii here I come

Aloha! Hawaii here I come Aloha, welkom op Hawaii. Aankomen in het donker is altijd vreemd, de volgende dag zie je pas hoe alles eruit ziet. Toch nog maar even een kleinigheid eten voordat we naar bed gaan. Mijn eerste gerecht in Honolulu is een Warabi salade van verschillende groenten, opai (kleine lokale garnaaltjes) en

Lees meer
Blog – 17 december 2019

Een stoofpot voor de donkere dagen

De donkere dagen voor kerst … het is even doorbijten, zeker op van die gure, regenachtige dagen. Maar lichtpuntjes tellen helpt! En dat is niet moeilijk zo vlak voor kerst, alleen in de kerstboom tel ik er al een hele ris. Maar ook figuurlijke lichtpuntjes helpen: je huis versieren, koken, zelf een kerstbrood bakken. Of

Lees meer

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer