Blog

Het oestermeisje van Jan Steen

In 2020 wil ik nog meer lekkere recepten, eetervaringen en vondsten delen met de lezers van dekeukenvan8. Zo zag ik onlangs in museum Mauritshuis in Den Haag een klein schilderijtje van het oestereetstertje. Het is geschilderd in de periode 1658 – 1660 en toen werden oesters al gezien als lustopwekkend. Het meisje kijkt schalks en

Blog

Het oestermeisje van Jan Steen

In 2020 wil ik nog meer lekkere recepten, eetervaringen en vondsten delen met de lezers van dekeukenvan8. Zo zag ik onlangs in museum Mauritshuis in Den Haag een klein schilderijtje van het oestereetstertje. Het is geschilderd in de periode 1658 – 1660 en toen werden oesters al gezien als lustopwekkend. Het meisje kijkt schalks en

Het oestermeisje van Jan Steen

In 2020 wil ik nog meer lekkere recepten, eetervaringen en vondsten delen met de lezers van dekeukenvan8. Zo zag ik onlangs in museum Mauritshuis in Den Haag een klein schilderijtje van het oestereetstertje. Het is geschilderd in de periode 1658 – 1660 en toen werden oesters al gezien als lustopwekkend.
Het meisje kijkt schalks en een beetje ondeugend glimlachend naar buiten het schilderij. Ze biedt de kijker bij wijze van spreken een oester aan.
Het doorkijkje naar het keukentje waar meer oesters worden bereid lijkt te zeggen “laat je niet weerhouden, er is meer dan genoeg”. Een fijn vooruitzicht.
Dit olieverfschilderij op paneel is waarschijnlijk het kleinste (20, 4 x 15,1 cm) schilderij van Jan Steen. Ja, dat is de schilder die bekend staat van de uitdrukking “een huishouden van Jan Steen”. Maar dit kon hij ook!

Annelène van Eijndhoven

Auteur

Annelene van Eijndhoven

Over de auteur

Annelène van Eijndhoven, kok en schrijver van kookboeken.
Mijn hele leven stond en staat in het teken van koken en eten. Beroepsmatig als diëtist, docent, kok, ontwikkelaar van recepten en (mede)schrijver van kookboeken en de receptenrubriek van de NRC.
Als hobby: lid van kookgroepen, cateraar in persoonlijke kring, kookraadsvrouw voor kinderen of voor oudere buurtgenoten die koken willen leren. En ik ben natuurlijk een genieter, steeds in voor nieuwe culinaire ervaringen.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *