Blog

Wie wat bewaart…

Wie wat bewaart …, heeft wat! Maar geldt dat ook voor de verse producten die we gebruiken om elke dag een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Wij zijn in de loop van jaren enorm verwend. Heel veel ingrediënten kunnen we vers kopen en is het niet vers voor handen dan ligt het in de

Blog

Wie wat bewaart…

Wie wat bewaart …, heeft wat! Maar geldt dat ook voor de verse producten die we gebruiken om elke dag een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Wij zijn in de loop van jaren enorm verwend. Heel veel ingrediënten kunnen we vers kopen en is het niet vers voor handen dan ligt het in de

Wie wat bewaart…

Wie wat bewaart …, heeft wat! Maar geldt dat ook voor de verse producten die we gebruiken om elke dag een lekkere maaltijd op tafel te zetten.

Wij zijn in de loop van jaren enorm verwend. Heel veel ingrediënten kunnen we vers kopen en is het niet vers voor handen dan ligt het in de diepvries of is het in pot of blik te koop. Dat was wel anders in de tijd van onze (over)grootouders. Verse groenten waren meer seizoensproducten. De kelder zorgde ervoor dat sommige producten zoals kolen, knollen en wortels best een poosje bewaard konden worden maar er werd ook geweckt en ingemaakt. Als het aanbod groot, en dus goedkoop, was werd er extra ingeslagen om groenten langer houdbaar te maken. Toen was het noodzaak. Is het de hang naar nostalgie dat we ons tegenwoordig weer gestort hebben op allerhande oude conserveertechnieken? Of is het de hang naar kennis? Het willen weten hoe iets werkt, hoe we deze oude conserveermethodes als roken, pekelen en inmaken kunnen gebruiken in de huidige tijd.

Zelf zuurkool maken is echt heel leuk om te doen en dat zelfde geldt voor roken en inmaken in ’t zuur. Een aantal jaar geleden was je afhankelijk van oude kookboeken met recepturen die niet echt bij onze tijd pasten. Maar er zijn inmiddels heel wat boeken op de markt over inmaken en fermenteren. Vol leuke recepten die passen bij onze tijd en smaak.

En een maand of wat geleden kreeg ik een doos toegestuurd met daarin een ‘pickles kit’ bestaande uit 2 glazen potten met deksel, 2 aandrukkers met een tang en een klein boekje met recepttips. De deksel van deze potten bevat een eenvoudig maar goed werkend waterslot en dat is een van de belangrijkste dingen die je nodig hebt bij het fermenteren van groenten. Bij deze processen komen gassen vrij en die moeten kunnen ontsnappen zonder dat er te veel lucht en andere zaken bij het productieproces komt. En dat is precies wat een waterslot doet. Het laat de gassen naar buiten maar houdt ongewenste gasten tegen.

Aan de slag

Dus ging ik aan de slag. De werkwijze is heel eenvoudig; 500 gram gesneden groenten met 200 ml water en 15 g zout in de pot en op kamertemperatuur laten fermenteren. Omdat ik bijna elk jaar zelf zuurkool maak ging in de ene pot fijngesneden rode kool met appel, peperkorrels, zout en water. In de andere pot deed ik in halve ringen gesneden rode en witte uien, knoflook, suiker, zout, laurierblad, peperkorrels, rode wijnazijn en water. Nadat ik de aandrukkers goed naar beneden gedrukt had en de potten afgesloten, heb ik ze 6 dagen bij kamertemperatuur laten staan.

Daarna heb ik ze in de koelkast gezet om het fermenteerproces te stoppen. De uien waren echt heerlijk friszuur en kruidig van smaak. Op den duur kregen alle uien een beetje grauwe kleur dus inmiddels heb ik ze nog eens gemaakt met alleen witte uien en witte wijnazijn en dan blijven ze er lekker fris uitzien. Deze uien smaken heerlijk bij een boterham met kaas of ossenworst maar ook bij gegrild vlees en bij hutspot heel erg lekker. De rode kool viel echter wat tegen. Iets te zout naar mijn smaak dus die ga ik nog eens proberen.

fermenteren met Lékué

Conclusie

Het is een handige set die er mooi strak uitziet. De werkwijze is eenvoudig en het resultaat is met een beetje oefenen prima. De potten hebben een inhoud van 700 ml en passen goed in de koelkast. Voor deze set van Lékué betaal je € 34,95 en is te koop bij huishoudzaken en via webshops.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *