Blog

Sous-vide koken

Sous-vide koken, ‘t lijkt wel een soort virus. Iedere ‘kookgek’ heeft het erover. “Zo lekker, zo’n perfect resultaat, als je het eenmaal geprobeerd hebt wil je niets anders meer…”. Als we het nu over een nieuwe trend hebben dan is dit er zeker wel een. ’t Lijkt wel of je er als ‘foodie’ niet meer

Blog

Sous-vide koken

Sous-vide koken, ‘t lijkt wel een soort virus. Iedere ‘kookgek’ heeft het erover. “Zo lekker, zo’n perfect resultaat, als je het eenmaal geprobeerd hebt wil je niets anders meer…”. Als we het nu over een nieuwe trend hebben dan is dit er zeker wel een. ’t Lijkt wel of je er als ‘foodie’ niet meer

Sous-vide koken

Sous-vide koken, ‘t lijkt wel een soort virus. Iedere ‘kookgek’ heeft het erover. “Zo lekker, zo’n perfect resultaat, als je het eenmaal geprobeerd hebt wil je niets anders meer…”.

Als we het nu over een nieuwe trend hebben dan is dit er zeker wel een. ’t Lijkt wel of je er als ‘foodie’ niet meer bij hoort als je geen kennis hebt van het sous-vide bereiden van vlees, vis, groenten en nog veel meer.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik inmiddels ook zo’n sous-vide staaf in huis heb en daar ook best vaak gebruik van maak. Want het is waar, een stukje vlees sous-vide gegaard is, mits goed bereidt, echt malser, zachter en smakelijk dan vlees bereid in de pan.

Hoe werkt het?

Sous-vide is een Franse term en betekent ‘onder vacuüm’. Bij deze kooktechniek worden ingrediënten al of niet met smaakmakers gevacumeerd en in een waterbad op een vaste temperatuur gegaard. Dat is een beetje kort door de bocht want er komt wel het een en ander bij kijken. Elk ingrediënt heeft namelijk zijn eigen ideale kerntemperatuur. Om deze kerntemperatuur te bereiken leg je het product met naar wens smaakmakers vacuüm verpakt in een sous-vide waterbak of een waterbak of pan met een sous-videstaaf erin. Je stelt de gewenste temperatuur in en je laat het apparaat het werk doen. De tijdsduur is afhankelijk van het product en de dikte hiervan. Dit kan een half uur zijn maar ook 24 uur of langer. Nadat je vlees sous-vide gegaard hebt geef je het in een loeihete pan nog een lekker bruin en knapperig korstje en je hebt een perfect stukje vlees op je bord!

Wat heb je nodig?

Heel handig is een vacumeer-apparaat. Daarmee kun je de ingrediënten goed vacuüm trekken en daardoor blijven de zakken goed onder water. En zo’n apparaat brengt zijn geld dubbel er dwars op want sinds ik er een heb gooi ik veel minder weg!

En dan natuurlijk het sous-vide apparaat; je kunt kiezen voor een sous-videstaaf of circulator of een sous-videwaterbad.
De sous-videstaaf is een dompelaar die je in een bak of pan water hangt en die je kunt instellen op de gewenste temperatuur. Het water wordt dan rondgepompt totdat het de gewenste temperatuur bereikt heeft.

Het sous-videwaterbad is een stuk groter. In dit apparaat zit de dompelaar en circulator ingebouwd en heeft ook een deksel zodat het water niet zo snel verdampt. Beide apparaten zijn er in verschillende soorten. Zelfs met een wifi- of bluetooth functie, laat je bij aanschaf vooral goed informeren.

En er zijn tegenwoordig ook stoomovens waar je sous-vide in kunt koken. Daar heb ik geen ervaring mee maar als je toch een stoomoven aan wilt schaffen is het wellicht een idee om daar ook eens naar te kijken.

Is het een aanrader?

Sous-vide is een bereidingswijze die in de restaurantkeukens veel wordt toegepast. Je hebt met deze wijze van bereiden veel meer controle over de temperatuur en dus ook over het uiteindelijke resultaat. Maar de aanschaf van de nodige apparaten vraagt wel een investering. De prijs voor een sous-videstaaf begint bij € 75,- maar er zijn ook veel duurdere te koop. De prijs voor een sous-videwaterbak begint zo rond € 100,- en aan die startprijs moet je ook denken als je een vacumeerapparaat gaat kopen.

Conclusie

Vind je koken leuk, ben je in voor experimenten en is de aanschafprijs geen probleem dan is deze wijze van koken echt een aanrader. Niet alleen voor vlees, gevogelte en vis maar zeker ook voor groenten. Maar houdt wel in je achterhoofd dat je moet leren omgaan met deze wijze van bereiden. Sous-vide koken vraagt nu eenmaal enige kennis van zaken. Inmiddels zijn er wel al diverse kookboeken over sous-vide koken op de markt. Sous-vide van Bas Robben, is een hele fijne dikke pil waar het hele sous-vide koken uitgebreid en duidelijk behandeld wordt en met heel veel lekkere recepten. Van vlees, vis en groenten tot aan infusies en zoete gerechten.

Je kunt dit boek hier kopen en binnenkort volgt een recensie van dit boek op deze site.

Auteur

Marijke Sterk

Over de auteur

Marijke Sterk – eigenaar van Marijke’s Media Keuken, culinaire duizendpoot, receptschrijfster, redacteur en kookboekauteur met een passie voor lekker koken, fotografie en eten uit de natuur. Kookt bij voorkeur het jaar rond uit eigen moestuin. Maar ook met het SEO-proof maken van recepten kan ik je helpen. Wil je meer weten ga dan naar mijn website www.mmk.nl en bezoek bijvoorbeeld mijn receptenpagina of broodblog!

Lees meer
  1. Opvallend dat het recept van eendenborst met meidoorn bes zowel in de Delicious staat als in het boek sous vide van Bas.
    Ook op internet heb ik het recept gezien. Ik heb het nu drie keer gemaakt.
    Als je het recept volgt is het veel te zuur. Niet te eten.
    Inmiddels heb ik mijn eigen aanpassingen gemaakt. Nu heerlijk. Maar niet makkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *