Blog

Het mysterie van zout

Het was in Ravenna in Italië dat ik in de supermarkt een plakkaat over zout zag met de volgende tekst: een snufje gezondheid voor iedereen. Jodium helpt veel schildklier aandoeningen te voorkomen en is cruciaal voor de groei van kinderen. Gewoon op de grond geplakt bij het schap zout. Dat vond ik interessant; geven ze

Blog

Het mysterie van zout

Het was in Ravenna in Italië dat ik in de supermarkt een plakkaat over zout zag met de volgende tekst: een snufje gezondheid voor iedereen. Jodium helpt veel schildklier aandoeningen te voorkomen en is cruciaal voor de groei van kinderen. Gewoon op de grond geplakt bij het schap zout. Dat vond ik interessant; geven ze

Het mysterie van zout

Het was in Ravenna in Italië dat ik in de supermarkt een plakkaat over zout zag met de volgende tekst: een snufje gezondheid voor iedereen. Jodium helpt veel schildklier aandoeningen te voorkomen en is cruciaal voor de groei van kinderen. Gewoon op de grond geplakt bij het schap zout. Dat vond ik interessant; geven ze in Italië te weinig zout aan hun kinderen?

Op de televisie zag ik dat je zout op een speciale manier in de pan aan een gerecht moet toevoegen. Van boven af op een afstandje gelijkmatig, subtiel en opzichtig in de pan strooien. Is dit alleen maar show? Of toch wel belangrijk?

In de negentiger jaren begon men pas echt over zout te praten. Maldon, het beroemde witte zout uit Essex, was er al meer dan honderd jaar totdat het idee dat zout de ‘finishing touch’ aan een gerecht gaf opeens belangrijk werd. Het ging over de textuur en de levendige mondsmaak door de grove korrel. Speciale soorten zout werden bekend zoals Fleur de Sel (minder bitter dan zeezout en weinig magnesium) en Himalaya zout (roze vanwege de kalium), dat overigens niet uit de Himalaya komt, maar uit een zoutmijn in Pakistan. Hoeveel verschillende soorten zouden er inmiddels bestaan?

Hetzelfde merk zeezout kan een andere smaak hebben afhankelijk van het seizoen: schelpen halen calcium uit de zee en groeien sneller in de zomer. Heeft zout in de winter dan meer calcium?

Allemaal vragen over zout die me nieuwsgierig maken. Ik geniet van zout op mijn perfect gekookte eitje of op mooie tomatenplakjes. Ook vind ik het geweldig als ik een eend of vis in een zoutkorst geserveerd krijg. En de zoutplank die je tegenwoordig in kookwinkels kunt kopen, intrigeert ook beslist. Inmiddels heb ik een stuk of tien soorten verschillende zout in mijn kast. Maar hoe proef je het verschil tussen alle soorten en kun je dat leren? Ik weet het niet.

Tijd voor een mooie zoutbijeenkomst met ons Uitdekeukenvan8-team. Proeven, kennis delen, verschillen zien en hopelijk kunnen we daaruit een meer dan interessante workshop/proeverij creëren voor onze lezers. Ik ben benieuwd of je zout net zo interessant vindt als ik en hoor het graag.

 

 

Wat is zout eigenlijk:

*Keukenzout bestaat uit twee delen, natrium en chloride. Een gram keukenzout bevat 400 mg natrium en 600 mg chloride.

*Zout wordt gebruikt als smaakmaker, ter verbetering van de structuur van voedingsmiddelen en om de houdbaarheid van producten te verlengen.

*Van veel zout gaat je bloeddruk omhoog. Volwassenen moeten eigenlijk niet meer dan 1 theelepel zout (6 g > 2.4g natrium) per dag eten.

*Kalium is een mineraal dat samen met chloride en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Kalium heeft daarbij een gunstig effect op de bloeddruk omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt.

*Natrium zit in bijna alle voedingsmiddelen. Op sommige verpakkingen staat natrium (sodium) i.p.v. zout. Verwar ze niet met elkaar.

 

Auteur

Nelleke van Lindonk

Over de auteur

Nelleke van Lindonk, Haar belangrijkste culinaire woorden zijn: nieuwsgierig, ontdekken, proberen en genieten. In alles wat zij op culinair gebied doet zijn deze woorden van toepassing.
Ook verandering van keuken hoort bij haar. De jarenlange interesse voor en het reizen door Amerika leidde tot het kook/reisboek De Verenigde Smaken van Amerika. Het kookboek Lekker Lang Jong, over hoe belangrijk gezond eten is, schreef zij samen met Clara ten Houte de Lange. En door een bezoek aan Japan, is zij op dit moment gefascineerd door de Japanse keuken. Daarnaast creëert en organiseert zij bijzondere culinaire workshops, evenementen en reizen. Tijdens haar lange carrière in de uitgeverswereld ontwikkelde zij het Blue Band kookboek en produceerde de Chinese Chef kookboeken voor Albert Heijn.

Nelleke van Lindonk – culinaire concepten en kookboek auteur www.vanlindonk.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *