Blog

Superleuk: thuis dimsummen!

Superleuk: thuis dimsummen! Corona maakt creatief! Natuurlijk, corona veroorzaakt een hoop ellende… maar maakt ook  strijdbaar. Vooral de culinaire sector wordt nu in de tweede golf weer zwaar getroffen. Niet alleen restaurants, maar ook toeleveranciers en anderen die in het culinaire vak werkzaam zijn. Hierdoor ontstaan juist wel weer goede initiatieven. Zoals dimsummen.nl waar je

Blog

Superleuk: thuis dimsummen!

Superleuk: thuis dimsummen! Corona maakt creatief! Natuurlijk, corona veroorzaakt een hoop ellende… maar maakt ook  strijdbaar. Vooral de culinaire sector wordt nu in de tweede golf weer zwaar getroffen. Niet alleen restaurants, maar ook toeleveranciers en anderen die in het culinaire vak werkzaam zijn. Hierdoor ontstaan juist wel weer goede initiatieven. Zoals dimsummen.nl waar je

Superleuk: thuis dimsummen!

Superleuk: thuis dimsummen! Corona maakt creatief! Natuurlijk, corona veroorzaakt een hoop ellende… maar maakt ook  strijdbaar. Vooral de culinaire sector wordt nu in de tweede golf weer zwaar getroffen. Niet alleen restaurants, maar ook toeleveranciers en anderen die in het culinaire vak werkzaam zijn. Hierdoor ontstaan juist wel weer goede initiatieven. Zoals dimsummen.nl waar je online  ‘Steam & Share’ dimsumboxen kunt bestellen.

thuis dimsummen

Online proefsessies

In ons culinaire netwerk, komen zulke verhalen ook voorbij. Normaal komen we zo’n 6 keer per jaar bij elkaar voor culinair interessante activiteiten. Maar in deze tijden van corona doen we dat al zoomend. Daarbij proberen we onze collega’s die het moeilijk hebben met raad en daad bij te staan. Zo hebben we online wijn geproefd onder leiding van Arina van Leenen van het Betuws Wijndomein en gaf Myriam Hendrickx van Rutte Distillateurs een interessante presentatie waarbij ze het verschil tussen gin en jenever uitlegde en liet proeven. Vorige week was de beurt aan Jennifer Ho van Treasure Dim Sum Products BV. Voor elke online proefbijeenkomst kochten we van tevoren het speciale proefpakket voor die avond. Behalve dat we samen een leuke avond hebben en elkaar weer spreken, proberen we ook mee te denken en gaten in de markt te ontdekken. Soms is het een kwestie van omdenken. Zo blijken de afhaal-restaurants een groot succes!

Bestel je eigen Dim Sum Box, Superleuk: thuis dimsummen!

Ook Jennifer Ho heeft de hand in eigen boezem gestoken. Zij runt samen met haar broer het dimsumbedrijf, dat haar vader Man Kin Ho zo’n 30 jaar geleden opzette. In dit moderne bedrijf maken ze dimsums voor de horeca. Maar nu die vraag stil ligt en er juist veel belangstelling voor ‘thuis uit eten’ is, heeft Jennifer een online dimsumlijn voor consumenten ontwikkeld. Op dimsummen.nl kun je online ‘Steam & Share’ Dim Sum Boxen bestellen. Het is een waar feest om zo’n dimsum-box te ontvangen! Superleuk: thuis dimsummen!

Goed gevulde dimsumbox

Elke box is gevuld met een royaal assortiment verse en snel ingevroren dimsums. Goed verpakt in een piepschuim box, zodat de dimsum nog bevroren zijn bij aflevering. Je kunt echt meteen aan de slag met de bijgeleverde stoommandjes, velletjes, bakpapier, eetstokjes en dipsausjes. Er zit zelfs een zakje jasmijnthee bij, want in China zijn dimsums vooral een hapje voor bij de thee. Hier worden ze meestal gegeten als hapje bij de borrel, als voorgerechtje of als complete maaltijd. Zo’n dimsum-box is voldoende als maaltijd voor twee personen of borrelhap voor vier. Behalve de gewone box met hapjes gevuld met vlees, kip, garnalen en paddenstoelen, is er voor liefhebbers ook een box met alleen vegan dimsums. Wil je nog een keer met dimsum aan de slag dan kun je via dimsummen.nl weer losse dimsumpakketjes bestellen. De stoommandjes heb je immers al.

Verse ingrediënten

Jennifer vertelde meer over dimsum en over haar bedrijf, hoe ze nu dimsum maken. Jennifers vader Man Kin Ho had eerst een dimsum-restaurantje op de Zeedijk in Amsterdam. Veel bekende koks ( Cas Spijkers, Joop Braakhekke) waren zo enthousiast dat ze zijn dimsum op hun kaart zetten. Zo begon het balletje te rollen. Het lukte Man Kin Ho om op grote schaal dimsum te produceren, zonder in te boeten aan de verfijnde smaak. Treasure gebruikt verse ingrediënten en maakt eigenlijk alles zelf. Het gehakt wordt zelf gemalen en het deeg wordt ook hier bereid. Wat machinaal kan, gebeurt machinaal, ook om de hygiëne te waarborgen. Tot slot worden de dimsum direct ingevroren.

“Dim Sum zijn meer dan een snackje. Dim Sum betekent letterlijk ‘het aanraken van het hart’. Onze vader heeft ons geleerd dat het niet alleen draait om het gerecht, maar om de hele beleving. De balans in smaak en structuur, alles moet kloppen. Aan die traditionele filosofie houden wij vast.”

Keizerlijk hapje verovert de wereld

Dimsum zijn zo’n 2500 jaar geleden aan het keizerlijk hof bedacht, in eerste instantie exclusief voor de keizer en de rijken. Maar al snel verspreidde de  dimsumcultuur zich over heel China. In elke regio werden deze hapjes met de beschikbare ingrediënten naar eigen hand gezet. Met name langs de zijderoute – waarlangs handelaren hun waar naar de Middellandse zee vervoerden – ontstond in theehuizen een ware dimsumcultuur. Vooral in Kanton zijn dimsum populair als hapje bij de thee. In speciale dimsum-restaurants kun je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat dimsum eten.

Thuis dimsummen een superleuke ervaring!

Superleuk: thuis dimsummen! Het werd een geanimeerde zoommeeting, waarin wij onze ervaringen met Jennifer deelden. Deze manier van stomen was voor de meeste van ons heel nieuw, dat maakte het des te leuker. We waren echt enthousiast over hoe snel je op deze manier een lekker hapje bij de borrel kunt serveren of een hele dimsum-maaltijd op tafel zet. En waren verrast door de verfijnde, licht kruidige smaak. De goed gevulde boxen zijn echt superleuk om cadeau te geven.

Superleuk: thuis dimsummen!

Auteur

Clara ten Houte de Lange

Over de auteur

Clara ten Houte de Lange – een gezonde lekkerbek

Als ik iéts ben, is het wel een gezonde lekkerbek. Lekker koken is de tool om mijn passie kracht bij te zetten: gezond eten lekker maken. Vanuit Assisti Culinair & Communicatie adviseer ik bedrijven in de foodsector en maak ik recepten, culinaire artikelen en columns voor diverse media en kookboeken. Recepten zijn hét middel om ideeën die je met overtuiging hebt bedacht, te delen en anderen ervan te laten genieten.

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *