Blog

Online wijn-spijsproeverij Betuws Wijndomein

De online wijn-spijsproeverij met Arina van Leenen en de prachtige wijnen van het Betuws Wijndomein was hartstikke goed. Drie prachtige wijnen met lokale specialiteiten We proefden drie (naar wat bleek) prachtige wijnen van het Betuws Wijndomein: LingeWit Cuvée Barrique 2018; LingeWit Blanc de Noir 2018 en Linge RoodCuvée Signature 2017. Met daarbij -om te combineren-

Blog

Online wijn-spijsproeverij Betuws Wijndomein

De online wijn-spijsproeverij met Arina van Leenen en de prachtige wijnen van het Betuws Wijndomein was hartstikke goed. Drie prachtige wijnen met lokale specialiteiten We proefden drie (naar wat bleek) prachtige wijnen van het Betuws Wijndomein: LingeWit Cuvée Barrique 2018; LingeWit Blanc de Noir 2018 en Linge RoodCuvée Signature 2017. Met daarbij -om te combineren-

Online wijn-spijsproeverij Betuws Wijndomein

De online wijn-spijsproeverij met Arina van Leenen en de prachtige wijnen van het Betuws Wijndomein was hartstikke goed.

Drie prachtige wijnen met lokale specialiteiten

We proefden drie (naar wat bleek) prachtige wijnen van het Betuws Wijndomein: LingeWit Cuvée Barrique 2018; LingeWit Blanc de Noir 2018 en Linge RoodCuvée Signature 2017. Met daarbij -om te combineren- lekkers uit de buurt (steun lokale specialisten!): gerookte paling van Alex Koelewijn; belegen boerenkaas van Zuivelboerderij Noordam en prijswinnende gedroogde worst van slager Knobbout (zoon William maakt ‘m).

Goed voorbereid proeven

Gastronoom Arina van Leenen organiseerde de proeverij voor CPN (Culinair Professioneel Netwerk) waar zijzelf en Clara ten Houte de Lange, Yolanda van der Jagt en ik, lid van zijn. Iedereen die mee wilde doen bestelde een proefpakket met daarin de drie wijnen en hapjes. Het werd thuisbezorgd met het advies de Barrique en de LingeWit Blanc de Noir in de koelkast te leggen. De Linge Rood gingen we op kamertemperatuur proeven (maar is licht gekoeld ook heerlijk). Verder konden we een proefformulier printen en moesten we 3 glazen per persoon en een borrelplank met de hapjes klaarzetten (de hapjes ruim op tijd zodat ze niet te koud zijn).

Makkelijk inloggen

Met een Zoom-link logden we heel makkelijk in (het lukte zelfs mij in één keer). Sommigen van ons waren alleen, anderen samen met hun wederhelft en een paar hadden met flinke ruimte ertussen ook nog een extra stel  in de kamer. Ondanks de afstand was het zoals bij onze gebruikelijke bijeenkomsten direct gezellig en heerlijk om elkaar weer uitgebreid te zien, te spreken en interessante informatie uit te wisselen. Bijzonder hoe dat online zo makkelijk ging.

Nachtvorst 

Arina verontschuldigde haar partner Diederik die al op een oor lag. Er was al een paar nachten achter elkaar flinke nachtvorst geweest en had hij er telkens uit gemoeten om de wijngaard te beregenen. Ook de komende nacht zou het weer gaan vriezen. Waarschijnlijk was dat voor dit voorjaar de laatste keer, want het was de laatste nacht van de ijsheiligen.

Interessante inleiding

Het programma begon met een boeiend verhaal over de wijnbouw in Nederland. Er zijn inmiddels 130 wijngaarden in ons kikkerlandje die goed zijn voor 1,1 miljoen flessen. Op het Betuws Wijndomein maken ze er 30.000. Arina vertelde van alles. Hoe ze omgaan met de Hollandse weersomstandigheden en de grond. De druivensoorten die ze selecteren, vaak onbekende rassen die ze kiezen omdat de smaken in die druif goed tot ontwikkeling komen met weinig zonuren, omdat ze schimmel tolerant zijn (Piwi druiven) en juist in de Betuwe de perfecte basis zijn voor prachtige wijnen. Hoe ze duurzaam werken en op hun domein rond de wijnstokken en druiven zoveel mogelijk met de hand doen. Ook hoe ze altijd weer bezig zijn met experimenten met combinaties van druiven, bereidingsmethodes en rijping. Nieuwe vaten, oude vaten al of niet in combinatie met metalen vaten. Alles om zo van hun 7 hectaren wijngaard de beste kwaliteit te kunnen oogsten en hoogwaardige wijnen te maken.

Handige proefinformatie

Vervolgens gaf Arina een intro tot proeven voor wie dat nog niet eerder heeft gedaan met een aantal handige tools die je kunt gebruiken om geur, smaak en afdronk te herkennen en omschrijven. Helemaal niets ingewikkelds. Ondertussen kon je al alvast een glaasje nemen.

Het proeven van de drie wijnen was lekker speels en tijdens de hele presentatie en proeverij was er ruimte voor vragen en opmerkingen.

De wijnen:

  • LingeWit Cuvée Barrique 2018, gemaakt van de Johanniter & Solaris druif
  • LingeWit Blanc de Noir 2018 (witte wijn van rode druiven, die eruit ziet als een mooie rosé), gemaakt van de Pinotin & Cabernet Cortis druif
  • LingeRood Cuvée Signature 2017, gemaakt van de Regent & Cabernet Cortis druif

Wijn-spijscombies

Bij de fijnste wijn-spijscombinaties worden zowel de hapjes als de wijn nóg lekkerder. Met de droge worst ging dat zoals ik had verwacht heel goed bij alle drie de wijnen. Naar de kaascombi, was ik heel nieuwsgierig, want wijn verliest bij kaas vaak veel van zijn smaak. In dit geval bleven alle drie de wijnen goed staan, het was gewoon heel lekker.

Grote verrassing

De grote verrassing was de combinatie met gerookte paling. Zowel de witte Barrique, de Blanc de Noir als de LingeRood bleken namelijk zeer goeie maatjes met de paling te zijn. De volgende dag heb ik er voor bij de wijn die was overgebleven, met de rest van paling, open palingsandwiches gemaakt van grof biologisch volkorenbrood en appel, bleekselderij, Arina’s  “verjus” en een heel klein beetje Japanse sojasaus. Alle drie de wijnen waren er heerlijk erbij, maar vooral de LingeRood. Zonder het biologische volkorenbrood was de combinatie minder goed, maar compleet was het perfect. Wát lekker!

https://uitdekeukenvan8.nl/recept/betuwse-palingsandwich-met-een-japans-accent/

*Verjus?

Verjus komt van het Franse woord ver(t)jus, wat groen sap betekent. Verjus is een fris zuurtje voor in de keuken, gemaakt van de ‘groene oogst’. Deze eerste pluk start net voordat de druiven beginnen te kleuren en het suikergehalte van de druif stijgt. Het aantal trossen aan een druivenstok wordt altijd uitgedund. De energie die in de bladeren wordt geproduceerd, door middel van fotosynthese, wordt verdeeld over minder trossen zodat deze beter rijp worden en krachtige aroma’s te krijgen. De druiven zijn tijdens deze eerste pluk zo klein en groen als erwtjes. Ze worden met de hand geplukt, en daarna geperst. Het friszure groene sap gaat naar roestvrijstalen tanks waar het gekoeld stabiliseert. Dit om gisting te voorkomen. Daarna worden verschillende prepluks gecuveerd. Vervolgens bottelen en pasteuriseren we de verjus. Door deze werkwijze is de verjus minimaal 2 jaar houdbaar.

Prepluk Verjus Goud is gemaakt van de eerste pluk van de typische Nederlandse druivenrassen Johanniter en Solaris. Het friszure sap heeft aroma’s van passie- en citrusfruit.

Prepluk Verjus Rosé is gemaakt van Regent en Pinotin en heeft aroma’s van bosvruchten en heide kruiden. Verjus is onmisbaar in onze keuken. Het verbindt culinaire kookkunsten op een wijn-vriendelijke manier. De zuren in de verjus zijn voornamelijk appel – en wijnzuren. De zuurstructuur is het zelfde opgebouwd als die van wijn. Hierdoor is het smakelijker om een verjus- wijn- foodpairing te maken. Ook zijn de zuren in verjus minder agressief als die in azijn en citroen. Verjus haalt de smaken van je gastronomische kunsten omhoog en zorgt voor een mooie friszure balans.

Verjus waarvoor gebruiken?
Prepluk Verjus is een friszure smaakmaker, die breed inzetbaar is. Het brengt subtiele spanning en balans aan gerechten. Verjus kan als basis voor saladedressings, sauzen en marinades worden gebruikt. Het verfijnt de smaak van vlees, wild en gevogelte maar ook vis, paddenstoelen en andere groenten.

Auteur

José van Mil

Over de auteur

José van Mil Pepper & Salt professionele, ervaren foodstylist (foto en film) en receptontwikkelaar
Gespecialiseerd in smakelijke foodstyling en receptontwikkeling inclusief food concepten en producties. Ik denk brand strategisch en doelgroepgericht. Mijn recepten schrijf en kook ik ook met het oog op fotografie; lekker, toegankelijk, gezond, vernieuwend en fotogeniek. Ik werk met veel plezier aan grotere en kleinere producties. Mijn foodstyling en receptuur zijn inzetbaar op alle media waar de foodmarket gebruik van maakt. www.pepper-salt.nl
Ook zaakkundig op het gebied van eten voor kankerpatiënten. www.eten-met-kanker.nl

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *