Cuisine: Nederlands

Fingerfood - 22 juni 2018

Haringhapje met pittige bietensalade

Dit haringhapje met pittige bietensalade maakte ik omdat ik een leuk borrelhapje bij gin-tonic wilde serveren. Omdat haring prima combineert met jenever verwachtte ik ook dat haring en gin goed zouden samengaan. Het resultaat was werkelijk verrukkelijk. Een echte aanrader dit lekkere haringhapje bij een ! Borrelhapje voor 4 personen Bereidingstijd: ± 15 minuten

Lees meer
Drank - 27 mei 2018

Iced tea with Orange&Lemon

Voor iced tea maak ik eerst thee van theeblaadjes, liefst groene thee of Earl Grey, die ik 3-5 minuten laat trekken tot het sterk genoeg is. Dan haal ik mijn “thee-ei” met de theeblaadjes uit mijn extra grote pot en voeg wat takjes munt, partjes sinaasappel, limoen en of citroen aan de hete thee toe en laat het zo afkoelen. De koude thee giet ik in lege beugelflessen die ik in de koelkast zet zodat de thee lekker koud kan worden. Omdat ik ook als ik het warm drink thee nog altijd zet in een pot, houd ik er geregeld van over. Die restje gaan ook in een fles de koelkast in.

Lees meer
Hoofdgerecht - 25 april 2018

Bonensalade met avocado en kruidige pinda’s

Door het zonnetje kreeg vandaag zin in frisse voorjaarssalade en met de Nationale week zonder vlees in het achterhoofd dus een zonder vlees! Snijbonen worden meestal gesneden verwerkt maar door de snijbonen in deze vegetarische bonensalade met avocado en kruidige pinda’s heel te laten ziet de salade er een stuk leuker uit.

Lees meer
Brunch - 8 april 2018

Aspergesoep, Lekker klassiek

Foto Henk Brandsen 0 0 1 88 506 Marijke's Media Keuken 4 1 593 14.0  Aspergesoep kan worden gemaakt van de schillen en minder mooie stukken van asperges. Daarvan maak je een aspergebouillon, onder water zetten, aan de kook brengen en een uurtje laten trekken. De bouillon wordt dan gebonden door er aardappelzetmeel (die is aangelengd met een beetje water) door te roeren. Leuke en smakelijk rest verwerking maar een aspergesoep die wordt gemaakt van hele (geschilde) asperges (hoeven niet recht of gaaf te zijn) is voller van smaak en vind ik lekkerder. Een heerlijk voor- of lunchgerecht!  Voor- of lunchgerecht voor  4 personen Bereidingstijd ca. 30 minuten  

Lees meer
Hoofdgerecht - 26 februari 2018

Zuurkool op Elzasser wijze (Choucroute garni Alsacienne)

Foto: Henk Brandsen Zuurkool zoals je die in de Elzas eet (choucroute garni) maak ik het liefst op de houtkachel. Daarvoor neem ik dan ruim 24 uur de tijd. De dag voor het eten start ik met het aanbakken van uien en knoflook in wat ganzen- of eendenvet. Dan komt zuurkool erbij en Elzasser wijn (Frans water noemt mijn broer dat). Daarna volgen de gerookte spek, ham en worst. Gedurende de dag schep ik de zuurkool geregeld om en voeg eventueel nog wat wijn toe. Als het vuur ‘s nachts dooft kan de zuurkool afkoelen om de volgende ochtends als de kachel weer wordt opgestookt verder te pruttelen. Op de een of andere manier doet dat afkoelen en daarna weer verwarmen iets wonderbaarlijks lekkers met de smaak. Het lijkt veel werk maar dat is het helemaal niet. Behalve dan dat de kachel moet blijven branden en er hout gehakt moet worden. Zonder houtkachel kan de zuurkool ook op het gewone fornuis klaargemaakt worden. De gerookte Elzasser hammetjes, spek en worsten zijn in Nederland niet zo makkelijk te krijgen maar daarvoor kun je bij goeie slagers goeie vervanging vinden. In ieder geval zijn de worsten van Brandt & Levie (www.brandtenlevie.nl) aanraders en ze maken ook mooi spek etc. Ik maak de zuurkool in een grote hoeveelheid. Fijn als we met een groep vrienden eten maar het is makkelijk in te vriezen. 12-14 uur bereidingstijd + tussentijds afkoelen

Lees meer
Zoet - 12 februari 2018

Nonnevotten een echt carnavalsgebak

Nonnevotten zijn traditionele carnavals broodjes die in de olie gefrituurd worden. Ze worden met Vastenavond gegeten en zijn rond carnaval tot Aswoensdag verkrijgbaar bij Limburgse bakkers. Van repen zoet brooddeeg worden lussen gevormd waarvan de uiteinden met een losse knoop aan elkaar geknoopt worden. Waar de merkwaardige naam vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Het is in ieder geval een oud gebak. Zo gaat er een verhaal dat de zusters Franciscanessen die tussen 1600 en 1700 een klooster in Sittard hadden deze gefrituurde broodjes gaven aan de mensen die vodden brachten waar opbrengst voor de armen bestemd was. Ik maakte er kleine nonnevotten van en heb aan het deeg vanillesuiker toegevoegd voor wat extra smaak. Je zou er ook sinaasappel-, citroen of limoenrasp aan toe kunnen voegen. Van hetzelfde deeg kun je ook poefelen maken, een op een berlinerbol lijkend gebak. Bollen deeg wordt hiervoor wat uitgerekt, gefrituurd en gevuld met jam en/of banketbakkersroom. Voor 20 stuks Voorbereidingsstijd: ± 30 minuten Rijstijd: ± 1½ uur Bereidingstijd: ± 25 minuten

Lees meer
Bijgerecht - 5 februari 2018

Pittige Spaanse andijvie

Pittige Spaanse andijvie met veel knoflook, olijfolie en rode peper. Met azijn haal je de smaak omhoog. Deze verrassende andijvie uit de oven is heerlijk om als bijgerecht met , gevogelte of varkensvlees te eten. Of koud als tapas met een beetje Serranoham.

Lees meer
Fingerfood - 12 januari 2018

Boerenkoolfrittata met paprika

Deze frittata met lekker veel boerenkool heb ik bedacht voor een lunch die ik nog niet zo lang geleden serveerde bij een workshop die geheel in het teken van gezond leven stond. De lunch moest natuurlijk ook gezond zijn en … makkelijk lopend te eten. Daarvoor heb ik de frittata in blokjes van 4 x 4 cm gesneden en geserveerd in witte cupcakevormpjes. Zo is deze frittata voldoende voor zo'n 70 hapjes. Maar je kunt de frittata ook in het bakpapier op een mooie plank op tafel of een buffet zetten. Met een mes erbij kan ieder zelf een portie afsnijden. En natuurlijk is de boerenkoolfrittata warm ook lekker als warme maaltijd. Geef er dan een knapperige salade bij. Voor 4 personen is kun je uitgaan van de helft van de ingrediënten, gebruik wel 6 eieren. 

Lees meer
Fingerfood - 29 december 2017

Haringsalade met venkel en sinaasappel

Deze haringsalade met venkel en sinaasappel kun je goed voorbereiden en omdat je het in kleine glaasjes serveert eet het ook makkelijk. Zo serveer je een verrassend gerechtje met Hollandse Maatjes. Een lekker hapje voor rond de jaarwisseling! Bereidingstijd: ± 15 minuten Borrelhapje of amuse voor 4 personen

Lees meer
Soep - 14 december 2017

Witlofsoep met zwarte knoflookroom

Deze witlofsoep maakte ik voor een pré-kerstdiner met vrienden maar omdat ik nog over had maakte ik er ook nog een variant op; witlofsoep met zwarte knoflookroom. Zwarte knoflook is een gefermenteerde knoflook die ik een paar maanden geleden proefde tijdens een foodbeurs. Ik was verrast door de smaak. Een beetje knoflook maar dan zoet en met de structuur van een zacht dropje. Ik zag toen al mogelijkheden en toen ik onlangs zwarte knoflook bij een supermarkt zag liggen heb ik het direct meegenomen. Het geeft de witlofsoep een bijzondere smaak! Trouwens zo’n pré-kerstdiner is een aanrader. Ik maak dan altijd de gerechten die ik met kerst wil serveren en tackel dan tijdens dit diner alle onvolkomenheden. Ik serveer de witlofsoep in kleine kopjes. Daarvoor struin ik altijd kringloopwinkels en brocante markten af. Vaak kun je van die gekke kopjes voor een paar euro op de kop tikken. 't Is ook leuk om allemaal verschillende kopjes te gebruiken. Bereidingstijd: ± 30 minuten Voor ± 20 mini-kopjes soep

Lees meer
Tussendoortje - 10 november 2017

Pompoen walnotencake

In deze pompoen walnotencake wordt gemaakt zonder toevoegen van boter of andere vetstof. De pompoen maakt hem lekker smeuïg en de pitten en noten geven deze cake een lekkere bite. Maak hem een dag van tevoren dan heeft de cake nog meer smaak. Verras de kinderen er morgen mee als ze terug komen van hun Sint Maartentocht met een lekkere kop warme chocolademelk. Dat gaat er vast wel in! Bereidingstijd: ± 35 minuten Oventijd: ± 50 minuten Voor ± 25 plakken

Lees meer
High-tea - 29 oktober 2017

Speculaas-rozijnenkoek

Je zou denken dat door de speculaaskruiden deze koek een echte Sinterklaastraktatie is. Niets is minder waar. Deze krokante speculaas-rozijnenkoek is altijd lekker om in huis te hebben tijdens de herfst en wintermaanden. Door de rozijnen en amandelen blijft de koek lekker lang goed.

Lees meer