Kwartel, pompoen, aardappeltjes, venkel en verse worst gaan allemaal tegelijk op de tray en de oven in. Na een klein half uurtje alles even omscheppen en de merguez erbij leggen. Kind kan de was doen! Zo’n traybake als deze is ideaal voor een etentje met vrienden en familie, maar gewoon doordeweeks net zo makkelijk en lekker. Zet de traybake van tevoren klaar, een paar uur of zelfs een dag van tevoren kan makkelijk! Dit recept is voor 6 personen gemaakt (handig met zo’n klein pompoentje) maar voor minder eters kun je de ingrediënten verhoudingsverwijs verminderen. Met de groenten kun je eindeloos variëren. Ook kun je kwartels vervangen door kippendijen of bijvoorbeeld stukken eendenborst. Voor de worsten kun je ook andere ongegaarde soorten gebruiken. Met vis zoals poon of kleine hele dorade en mulletjes is het ook heerlijk. Die leg je er pas halverwege de baktijd bij. Zonder vlees kan ook. Strooi er dan op het laatst grof gehakte geroosterde noten over. Hou je van lekker pittig? Voeg dan gemalen gedroogde chipotle of chilipoeder aan het kruidenmengsel toe.
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C (hete lucht oven).
- Was en zet de aardappeltjes op in zoveel koud water dat ze onder staan. Breng aan de kook en kook ze 15 minuten. Snijd ondertussen de venkelknollen elk in 6 parten en kook ze de laatste 5 minuten met de aardappels mee. Dan afgieten en goed laten uitlekken.
- Meng in de tussentijd de paprika met de kruiden, 2 tl zout en 1 tl grof gemalen peper. Leg de kwartels in een schaal, strooi de helft van het kruidenmengsel erover, voeg 6 eetlepels olijfolie toe en wentel de kwartels totdat ze helemaal bedekt zijn met de kruiden.
- Snijd de pompoen in ca. 12 parten en de courgette in 6 stukken. Verwijder de pompoenpitten. Leg de pompoen, courgette, goed uitgelekte voorgekookte aardappels en venkel verspreid op het bakpapier op 1 of 2 bakplaten. Voeg de rest van de kruiden en 6 el olie toe. Hussel tot alles met de kruiden is bedekt. Leg de kwartels en de verse worsten ertussen. Zorg dat alles niet al teveel op elkaar ligt.
- Schuif de bakplaat/bakplaten in de hete oven en “bake” in ca. 55 minuten gaar. Tussentijds alles een keer omscheppen, de merguez erbij leggen en als je 2 bakplaten gebruikt die even van plaats wisselen.
- Doe de saffraandraadjes in een heel klein bakje en voeg 1 el lauw water toe en laat een paar minuten weken. Roer de saffraan met het water door de mayonaise. Voeg naar smaak een paar druppels Tabasco toe. Zet de traybake in z’n geheel op tafel en geef de saffraanmayonaise erbij. Snijd grote verse worst doormidden.
Tip: als je alles van tevoren al klaar maakt kunnen de kwartel en groenten lekker marineren en hoef je alles allen nog maar in de oven te zetten.