Vrolijk pasen! Challe vlechtbrood met maanzaad

Vrolijk pasen! Challe vlechtbrood met maanzaad

Challe een vlechtbrood met maanzaad is voor mij zo’n typisch geval van jeugdsentiment. Rond Pasen kocht mijn moeder steevast zo’n mooi gevlochten brood met maanzaad bij bakker Belmonte in de van der Helststraat in Amsterdam. Joods brood noemde mijn moeder het en voor ons kinderen een feest want zo vaak werd er geen witbrood gegeten. En dan die smaak, zo’n lekker zacht en zoet brood met die zwarte zaadjes die zo lekker knisperde tussen je kiezen. Het summum was een sneetje challe met roomboter en suiker! Dus eindelijk een keer zelf zo’n brood gebakken, weliswaar met het idee ’t zal wel tegenvallen… Maar dat viel gelukkig mee, het smaakt nog steeds zoals ik het mij herinner!

Bereidingswijze

  1. Smelt de boter. Meng het meel met het zout in een ruime kom en roer er de gedroogde gist en de suiker door. Roer 2 eieren los. Maak een kuiltje in het meelmengsel en voeg de losgeklopte eieren toe. Meng een beetje van het meelmengsel erdoor en schenk er dan de gesmolten boter en 2/3 deel van het water bij. Kneed alles goed door en voeg als het deeg te droog is nog wat water toe. Kneed alles 10 minuten tot een soepel zacht deeg.
  2. Laat het afgedekt met een stuk huishoudfolie 1 uur op een warme plaats rijzen tot ongeveer de dubbele hoeveelheid.
  3. Kneed het deeg nogmaals door en laat het weer 1 uur in een afgedekte kom op ene warme plaats rijzen.
  4. Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak kort door. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol ze uit tot strengen van ± 45 cm lang. Leg de strengen aan de bovenzijde naast elkaar en laat ze iets uitwaaieren. Vlecht er een brood van door de tweede streng vanaf de rechterkant over de eerste streng heen te leggen. Leg vervolgens de vierde over de derde en daarna de tweede over de derde heen. Herhaal deze handeling totdat het hele brood gevlochten is. Druk de uiteinden goed vast en vouw ze een beetje onder het brood.
  5. Laat het brood afgedekt met bubbeltjes plastic ± 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Klop de dooier los met 1 eetlepel koud water. Bestrijk het brood ermee en strooi het maanzaad erover. Bak het brood in ± 20-30 minuten goudbruin en gaar.

Vrolijk pasen! Challe vlechtbrood met maanzaad

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer