Zomerse kabeljauw met knoflookspaghetti
In deze zomerse ovenschotel komen veel ingrediënten van de andere recepten van deze week weer terug. Dit is een prima gerecht om restjes groenten te verwerken en schoon schip te maken voor een nieuwe week.
Lees meerPakketje met kip, citroen en olijven
Een makkelijk begin van de week, maak deze pakketjes al zondagavond klaar en bewaar ze in de koelkast. Thuis uit je werk schuif de schaal met pakketjes koud in de oven en laat de pakketjes met de oven mee op temperatuur komen.
Lees meerKikkererwtenpizza met aubergine
Zaterdagavond is in veel huisgezinnen ‘pizza-avond’. In dit recept heb ik in het kader van het jaar van de boon – gepureerde kikkererwten in het deeg verwerkt, voor meer vezels, eiwitten en vitamines! En voor meer smaak!
Lees meerRabarbertaart met vanille
Rabarber is het hele jaar te koop maar eigenlijk mag je rabarber uit eigen moestuin ongeveer tot de langste dag trekken. Daarna moet de plant net als de aspergeplanten weer energie op doen voor het volgende jaar. Ik heb echter zoveel rabarber staan dat ik die wet met voeten treed en eerlijk gezegd merk ik niet dat mijn rabarber het jaar erop minder groeit. Er worden dus veel gerechten met rabarber gemaakt. Deze rabarberkruimeltaart is een van onze favorieten. Bereidingstijd: 40 minuten incl. wachttijd Oventijd: 30 minuten Voor 6-8 punten
Lees meerGazpacho met geroosterde paprika
Gazpacho is een van mijn favoriete koude soepen. Voor extra diepte in smaak maal ik er meestal ook geroosterde paprika door. Heerlijk voor een zomerse maaltijd zeker als je er bijvoorbeeld Seranoham op geroosterd brood bijgeeft.
Lees meerBBQ biefstuksandwich met waterkers-geitenkaastopping
Dat rokerige smaakje van de bbq geeft deze biefstuksandwich net even dat speciale… De waterkers-geitenkaastopping maakt het nog lekkerder. En dat beetje grof zout dat ik er op het laatst over strooi maakt het helemaal af. Maar het echte geheim zit ‘m in de kwaliteit van het vlees. Ik maakte het van het “mannenvlees” (van Jerseystierkalveren) waar Clara in haar blog over schrijft. Wat een prachtige smaak heeft dat! Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 10 minuten + bbq/grillplaat heet laten worden + 10-15 minuten op de BBQ
Lees meerDoperwtjessalade met gerookte schelvis en dille
Als we vroeger met de padvinderij gingen kamperen aten we altijd een keer “beton”: salade van doperwtjes en tonijn uit blik met mayonaise. Ik vond het heerlijk! Misschien wel omdat we thuis alleen maar vers en nooit iets uit blik kregen…. Met die salade in gedachte maar dan wel een heel stuk verfijnder en (eerlijk is eerlijk) ook veel lekkerder heb ik de doperwtjessalade gemaakt van verse doperwtjes (mag ook diepvries zijn) met gerookte schelvis, citroen en dille. De geraspte citroenschil vind ik er zelf echt heel erg lekker in! Hoofgerecht voor 4 personen Bereidingstijd ca. 25 minuten
Lees meerSalade Vosgiene met spekjes, croutons (met gerookte eendenborst)
In alle delen van Frankrijk hebben ze wel een recept voor een salade met spekjes, ei, aardappels en/of croutons al of niet met gerookte eendenborst en andere lekkernijen. Bij mij in de Vogezen noemen ze die, (hoe kan het ook anders?) salade Vosgiene. Ze geven hem vaak met aardappels, vaak ook zonder. Zelf vind ik het fijn om er in de schil gekookte aardappels bij te geven want daarmee wordt het in plaats van een voorgerecht echt meer een hoofdgerecht. De dressing maak ik net als mijn buren hier warm in de pan waarin de spekjes zijn uitgebakken… verrukkelijk! Ook vind ik het extra lekker om gerookte eendenborst toe te voegen… Dan mag het natuurlijk geen salade Vosgiene meer heten, maar het is wél lekker! Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten
Lees meerBBQ Mosselpakketjes met zeekraal en saffraanmayonaise
Het Zeeuwse mosselseizoen is in volle gang! In Frankrijk eten ze het hele jaar mosselen, die soms beter en soms iets minder lekker en “vol” zijn. Het Zeeuwse mosselseizoen loop vanaf nu tot april volgend jaar, want dan zijn ze gewoon het allerlekkerst. De groei, kwaliteit, textuur en smaak wordt o.a. beïnvloed door het voedsel in het water, wat weer te maken heeft met de temperatuur. Je kunt ze uitstekend rauw eten, traditioneel koken en met friet serveren, roken of stomen. Gewoon in een stoompan of zoals hier in pakketjes waarin ze in hun eigen vocht gaarstomen. Als we het droog houden op de barbecue en anders in de oven. Aan de lijn (zie weekmenu): Grill stukken paprika en plakken aubergine, courgette en ui. Besprenkel ze met wat olijfolie en citroensap. Serveer bij de mosselen. Hoofdgerecht voor 2 personen Voorbereidingstijd ca. 10 minuten+ bbq/oven heet laten worden + 10-15 minuten op de BBQ
Lees meerCruditée met artisjokken en walnoten-mosterdvinaigrette
Cruditée wordt in Frankrijk vaak als voorgerecht geserveerd. Soms als aangemaakte salade van fijngeraspte groenten of in grovere stukken met een lekker vinaigrette als dip met een gekookt eitje erbij. Ik vind het altijd een heerlijk begin van de maaltijd, maar mag het, zomers, ook graag als hoofgerecht eten. Lekker stokbrood en glaasje koele witte wijn erbij en knabbelen maar… Hoofdgerecht voor 2 personen Bereidingstijd ca. 15 minuten + artisjok koken ca. 40 minuten
Lees meerHuisgemaakte appeltaart met citroenroom
De geur van huisgemaakte appeltaart doet een huis verkopen. Appeltaart maken is een dankbaar en leuk klusje voor de zaterdagmiddag. Je kunt het deeg ook goed de dag ervoor maken. Appeltaart is dagen lekker, het deeg veranderd van knapperig naar wat zachter. Voor allebei valt iets te zeggen. Klop van 250 ml koude slagroom, 2 eetlepels fijne kristalsuiker en de rasp van 1 biologische citroensschil een lobbige slagroom serveer deze voor de liefhebbers bij een punt appeltaart.
Lees meerFrisse tofu-fruitsmoothies
Deze tofusmoothies zijn een heerlijk gezond ontbijtalternatief. Ieder receptje is een royale eenpersoonsportie. Serveer je ze in het weekend: maak dan alle drie de smoothies en serveer ze in kleine glaasjes. Kun je heerlijk proeven.
Lees meerBlijf op de hoogte!
Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.
lees meer