Voorgerecht

Mousse de volaille

Voorgerecht

Mousse de volaille

Een van de boeken waaruit ik veel heb gekookt is: KOKEN, een hobby voor 2 (uitgeverij C.A.J. van Dishoeck, 1977) van Dominique Jaspers-Vroom (inderdaad de moeder van Julius Jaspers). Een Frans georiënteerd kookboek met de nadruk op hoe leuk het eigenlijk is om niet in je eentje te koken. Dit is een voorgerecht, maar als je het voor 4 personen maakt, zou ik tegenwoordig de helft maken. Niet alleen de grote hoeveelheid boter was toen gebruikelijk, ook de porties waren kennelijk groter.                                                                                                          Ik maak er altijd Monegaskische uitjes bij. dat maakt het gerecht helemaal af.

https://www.zilveruitjes.be/pdf/Recept%203%20Monegaskische%20Uitjes.pdf

Bereidingswijze

  1. Sudder de kippenlevertjes met de laurierblaadjes in een paar eetlepels boter, tot de levers nog ietsje rosé zijn. Laat ze dan in de jus wat afkoelen, doch niet door-en-door koud worden.
  2. Ga dan met de mixer(keukenmachine) te werk – zet alles klaar, want het gaat razendsnel. Giet cognac en jenever onder in de mixer, leg hierop de fijngesneden ui, knoflook, jeneverbessen en alle andere kruiderijen.
  3. Laat dit een paar minuutjes draaien zodat vooral de kruiden goed fijn worden. Voeg nu één voor één de levers toe – precies in het midden, zodat ze meteen naar beneden (naar de messen) verdwijnen.
  4. Monteer de mousse door brokjes boter toe te voegen die door de elektrische mengbeker meteen goed verdeeld worden. Proef op smaak. Voeg eventueel nog wat zout, peper en/of iets jenever toe, maar vooral geen kruiderijen meer. Die worden niet meer fijn gedraaid.
  5. Een paar uur in de koelkast laten opstijven.
  6. Met toastjes opdienen. Plaats er wat fijne uitjes en augurkjes bij op tafel.

Mousse de volaille

Ingrediënten

Een Herder mes voor vrouwen!

Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en aanbiedingen over de keuken van acht met onze nieuwsbrief.

lees meer